De ce dispar rapid urşii polari? Cercetătorii fac previziuni sumbre asupra fenomenului accentuat de extincţie al speciei

  • Urşii polari dispar rapid din partea de vest a Golfului Hudson
  • Numărul femelelor de urşi şi pui, în special, a înregistrat o scădere dramatică
  • Cercetătorii estimează că la fiecare cinci ani, aproximativ 200 de exemplare dispar
Urmărește
903 afișări
Imaginea articolului De ce dispar rapid urşii polari? Cercetătorii fac previziuni sumbre asupra fenomenului accentuat de extincţie al speciei

Sursa foto: MediafaxFoto

Cercetătorii au survolat regiunea arctică la fiecare cinci ani pentru a număra numărul de urşi polari şi a extrapola tendinţele populaţiei.

În timpul ultimului sondaj de la sfârşitul lunii august şi începutul lui septembrie 2021, ale cărui rezultate au fost publicate la începutul acestei luni, ei au observat 194 de urşi şi, pe baza acestui număr, au estimat o populaţie totală de 618 de urşi, în scădere faţă de 842 cu cinci ani mai devreme.

„Compararea cu estimările sondajelor aeriene din 2011 şi 2016 sugerează că populaţia din vestul Golfului Hudson ar putea scădea dramatic”, se arată în studiu.

De asemenea, studiul a relevat scăderi semnificative în rândul femelelor adulte şi a urşilor subadulţi (pui) între 2011 şi 2021.

„Scăderile observate sunt în concordanţă cu previziunile de lungă durată estimate de specialişti. Schimbările climatice afectează în mod direct situaţia demografică a urşilor polari”, au precizat cercetătorii.

Habitatul natural al urşilor polari a dispărut într-un ritm alarmant, polul nord încălzindu-se de patru ori mai repede decât restul lumii. Gheaţa de mare a devenit mai puţin groasă şi se rupe mai devreme în primăvară şi îngheaţă mai târziu în toamnă. Urşii se bazează pe gheaţă pentru hrana, mişcare şi reproducere.

Un raport publicat în urmă cu doi ani în revista Nature Climate Change a sugerat că această tendinţă ar putea duce dispariţia acestor animale, menţionând că în anii 1980 erau 1.200 de urşi polari pe ţărmurile vestice ale Golfului Hudson.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici