De ce s-a căsătorit Simona Halep într-o zi de miercuri. Nunta ţine până luni, potrivit tradiţiilor machedoneşti

  • Simona Halep, dublă câştigătoare de turnee de Mare Şlem, s-a căsătorit miercuri cu Toni Iuruc, la Constanţa.
  • Obişnuiţi cu nunţile făcute în zile de sâmbătă sau duminică, mulţi fani ai campioanei s-au întrebat de ce a fost aleasă o zi de la mijlocul săptămânii.
  • Explicaţia stă în tradiţia machedonilor, pe care Simona o respectă uneori cu sfinţenie, unde nunta durează o săptămână: începe de miercuri si se încheie abia luni, fiecare zi având diferite ritualuri.
Urmărește
33135 afișări
Imaginea articolului De ce s-a căsătorit Simona Halep într-o zi de miercuri. Nunta ţine până luni, potrivit tradiţiilor machedoneşti

De ce s-a căsătorit Simona Halep într-o zi de miercuri. Nunta ţine până luni, potrivt tradiţiilor machedoneşti

La machedoni, nunta este un eveniment ce se petrece cu mare fast, scrie psihopedagogul Anca Moraru, care a studiat tema. Aşa a fost şi nunta Simonei Halep, care a avut peste 300 de invitaţi. Întinderea ei temporală este mai extinsă decât nunta la români. Nu se ştie dacă sportiva a respectat cu sfinţenie fiecare detaliu al tradiţiei, dar merită trecute în revistă.

Simona Halep a strâns, se pare, multe dintre tradiţiile nunţii machedoneşti într-o singură zi, însă a respectat cu sfinţenie ca ziua căsătoriei să fie musai cea de miercuri.

În prima zi, mirele şi mireasa găzduiesc în acelaşi timp, la casele lor, doar rudele apropiate: bunici, părinţi, fraţi şi veri de gradul întâi.

După logodnă se obişnuieşte ca la ambele familii rudele şi apropiaţii să meargă acasă să-i felicite „pi urari”. Cu ocazia sărbătorilor religioase dinaintea datei nunţii, rudele apropiate ale băiatului obişnuiesc să meargă în vizită la ,,isusita,, pentru a se cunoaşte. Cu această ocazie, logodnica primeşte cadouri şi multe dulciuri în semn de bucurie.

La nuntă, ambele familii îşi pregătesc evenimentul. La fată acasă se aranjează zestrea şi, vineri seara, rudele sunt aşteptate. Soacra, cu o duminică înainte de nuntă, invită "suratele" domnişoarele de onoare la nuntă cu un măr roşu în care a înfipt o monedă.

Suratele sunt rude apropiate ale miresei şi sunt în număr impar. Sâmbătă seara, la casa mirelui se desfăşoară obiceiurile. Suratele "aprnidu aluatlu" timp în care se cântă şi după care toţi participanţii aruncă un ban în vasul cu făină. Banii se împart între surate. Urmează ca furtaţii, sau cavalerii de onoare, să bărbierească mirele.

Se cântă anumite cântece specifice. Naşul este adus la casa mirelui cu alai condus de mire, de cavalerii de onoare şi muzică. Urmează masa şi petrecerea.

Duminică dimineaţa se pregăteşte alaiul ce merge acasă la mireasă, pentru a fi adusă la casa mirelui. Se aduce naşul cu alai şi muzică şi se porneşte spre casa miresei.

Dar naşul poate avea o surpriză. Se obişnuieşte ca un copil dintre rudele miresei să fure hlambura şi să o ascundă. Nunta fără hlambură nu se poate, de aceea naşul o cere plătind în schimbul ei o sumăde bani negociată .

Primul lucru pe care îl face mireasa, când intră în curtea mirelui, este de a săruta un băieţel. După aceea, aruncă peste cap un măr roşu în care este înfipt un ban, cine-l prinde îl taie felii şi îl împarte celor din jur.

Luni dimineaţa, mireasa le toarnă celor din casă apă să se spele pe faţă. Se pregătesc pentru vizita naşilor şi a buygeadzilor (rudele miresei). Naşul şi cavalerii de onoare aduc dulciuri şi se servesc celor prezenţi. Se pune masa şi se petrece. Spre seară se duce mireasa la râu. Are loc un ritual de purificare de această dată facut de cei doi tineri căsătoriţi.

Nunta se termină după ce naşul descoase hlambura, pânza o predă soacrei mari. iar cele trei mere de pe hlambură sunt tăiate şi împărţite celor prezenţi. Din coada hlamburei se taie din partea inferioară două bucăţi mici de către mire. Cu cea rămasă el simulează că o loveşte pe mireasă,astfel încearcă să-i fie recunoscută autoritatea.
.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici