Descoperire inedită a cercetătorilor NASA: două planete sunt probabil alcătuite din apă

Două planete îndepărtate sunt probabil alcătuite din apă, potrivit unei cercetări efectuate cu ajutorul telescoapelor Hubble şi Spitzer ale NASA.

Urmărește
34561 afișări
Imaginea articolului Descoperire inedită a cercetătorilor NASA: două planete sunt probabil alcătuite din apă

Flickr

Aşa-numitele „lumi de apă" orbitează în jurul unei stele pitice roşii, cel mai mic şi mai rece tip de stea, potrivit unui comunicat de presă al Jet Propulsion Laboratory al NASA, citat de CNN.

Planetele apoase se află la 218 ani-lumină distanţă, în constelaţia Lyra, şi sunt „diferite de orice altă planetă găsită în sistemul nostru solar", a precizat NASA.

Descoperirea a fost prezentată într-un studiu publicat în revista Nature Astronomy. O echipă de cercetători condusă de Caroline Piaulet, doctorandă la Institutul de Cercetare a Exoplanetelor din cadrul Universităţii din Montreal, a folosit telescoapele spaţiale Hubble şi Spitzer ale NASA pentru a observa sistemul planetar îndepărtat Kepler-138. Cercetătorii ştiau de existenţa a trei exoplanete în cadrul sistemului Kepler-138, dar abia acum au descoperit că două dintre ele sunt probabil alcătuite din apă.

De asemenea, au descoperit dovezi pentru o a patra planetă care nu fusese descrisă până acum. Oamenii de ştiinţă nu au detectat în mod direct apă la exoplanetele Kepler-138c şi Kepler-138d. În schimb, au comparat dimensiunile şi masele planetelor şi au aflat că „o parte semnificativă din volumul lor - până la jumătate - ar trebui să fie alcătuită din materiale mai uşoare decât rocile, dar mai grele decât hidrogenul sau heliul".

Apa este candidatul cel mai probabil pentru un material care este mai uşor decât rocile, dar mai greu decât hidrogenul sau heliul, au stabilit cei de la NASA.

„Anterior am crezut că planetele care erau puţin mai mari decât Pământul erau nişte bile mari de metal şi rocă, ca nişte versiuni la scară redusă ale Pământului, şi de aceea le-am numit super-Pământuri. Cu toate acestea, am demonstrat acum că aceste două planete, Kepler-138c şi d, sunt destul de diferite din punct de vedere al naturii şi că o mare parte din întregul lor volum este probabil compusă din apă", a declarat Björn Benneke, coautor al studiului şi profesor de astrofizică la Universitatea din Montreal, prin intermediul unui comunicat.

Temperaturile ridicate de pe aceste planete înseamnă că ele ar putea fi învăluite într-o atmosferă de aburi, a mai stabilit NASA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici