Everestul va fi din nou măsurat. Motivul pentru care se crede că înălţimea muntelui "a intrat la apă"

Muntele Everest va fi din nou măsurat, existând suspiciuni că înălţimea lui s-a modificat după cutremurul din Nepal din aprilie 2015, care a avut o magnitudine de 7,8, potrivit The Telegraph.

Urmărește
3838 afișări
Imaginea articolului Everestul va fi din nou măsurat. Motivul pentru care se crede că înălţimea muntelui "a intrat la apă"

Everestul va fi din nou măsurat. Motivul pentru care se crede că înălţimea muntelui s-a micşorat în ultimii ani

Aceasta este pentru prima dată când autorităţile din Nepal au decis să trimită o echipă de experţi pentru a reevalua înălţimea muntelui.

Oficial, Everestul se ridică la 8.848 de metri deasupra nivelului mării, dar această cifră a fost stabilită de o echipă de experţi indieni în 1954. Însă, de atunci, subiectul a stat la baza mai multor dezbateri.

Chinezii sunt de părere că înălţimea Muntelui Everest ar putea fi în prezent mai mică cu cel puţin trei metri, în timp ce specialiştii National Geographic Society din SUA cred că, de fapt, este cu minimum 1,5 metri mai mare.

De la începuturile anilor 1920, misteriosul Munte Everest a atras alpinişti şi cercetători din lumea întreagă. Sute de oameni şi-au pierdut viaţa în timp ce încercau să cucerească cel mai înalt vârf din lume, care continuă să fie o atracţie pentru mulţi.

Cutremurul devastator cu magnitudinea de 7,8 din aprilie 2015 a fost cel mai mare dezastru înregistrat în Nepal în ultimii 80 de ani, s-a soldat cu peste 5.000 de morţi, pagube uriaşe, iar aproximativ 3,5 milioane de persoane au rămas fără locuinţe.

Cutremurul a modificat înălţimea unor zone din Nepal cu până la 10 metri, prin deplasarea plăcilor tectonice.

Echipa de specialişti desemnată de Guvernul din Nepal va calcula înălţimea muntelui cu ajutorul unui nou sistem global de navigare prin satelit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici