- Home
- Life-Inedit
- NEW YORK, (24.10.2012, 14:17)
- Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Felix Baumgartner renunţă la activităţile sportive extreme
Sportivul austriac Felix Baumgartner, primul şi singurul paraşutist din lume care a reuşit să depăşească viteza sunetului în cădere liberă, a anunţat, luni, că va renunţa la activităţile sportive extreme.
Urmărește
775 afișări
Felix Baumgartner renunţă la activităţile sportive extreme
"M-am retras oficial din activităţile sportive extreme", a anunţat Baumgartner luni, cu ocazia unei întâlniri oficiale cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, cu care a discutat despre saltul său istoric, realizat pe 14 octombrie, de la altitudinea record de 39.043 de metri, deasupra statului american New Mexico.
Ban Ki-moon i-a mărturisit lui Felix Baumgartner că a urmărit, ca milioane de alte persoane, saltul său temerar, difuzat în direct online şi la televiziune, spunând că îl consideră pe sportivul austriac drept "cel mai curajos om din lume".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
"Am discutat despre ceea ce am reuşit eu să fac şi despre proiectele mele, despre cum voi putea să îi inspir pe tineri şi pe femei", a declarat austriacul în vârstă de 43 de ani într-un interviu acordat AFP, după întâlnirea sa cu Ban Ki-moon.
El s-a declarat dispus să se angajeze într-unul dintre programele iniţiate de ONU.
Paraşutistul austriac a spus că, în prezent, se gândeşte să devină pilot de elicoptere, iar aceasta va fi activitatea lui principală după retragerea din sporturile extreme.
"Mă voi consacra serviciului public în calitate de pilot de elicoptere pentru misiunile de salvare a persoanelor în dificultate din zonele montane, dar şi în calitate de pompier", a spus Felix Baumgartner, precizând că va lucra în Austria, Elveţia şi în Statele Unite.
Referindu-se la saltul său recent, care a impresionat milioane de persoane din lumea întreagă, paraşutistul austriac a spus că nu a suferit nicio accidentare sau traumatism.
"După ce am revenit pe sol, am fost supus unui control medical complet, iar medicii nu au găsit nimic anormal", a spus el.
Cu toate acestea, Baumgartner le-a recomandat admiratorilor săi să nu încerce să îl imite: "Credeţi-mă, a fost foarte greu".
Austriacul Felix Baumgartner, care a realizat cu succes pe 14 octombrie, în jurul orei 21.08 (ora României), saltul în cădere liberă din stratosferă - o premieră mondială -, plonjând de la o altitudine record de 39.043 de metri, deasupra statului american New Mexico, a depăşit viteza sunetului, stabilind un record mondial.
Astfel, Felix Baumgartner a avut în timpul coborârii o viteză de 1.342,8 kilometri/ oră, potrivit site-ului redbullstratos.com.
Felix Baumgartner este prima persoană din lume care a depăşit viteza sunetului, fără a se afla într-un avion. Acest record a fost atins chiar în ziua în care se celebrează 65 de ani de la primul zbor cu un avion supersonic, care a fost pilotat de Chuck Yeager în 1947, informează Sky News.
Felix Baumgartner a urcat în stratosferă într-o capsulă presurizată, trasă de un balon uriaş cu heliu, după care a fost în cădere liberă timp de peste patru minute, potrivit Sky News.
Recordul pentru saltul cu paraşuta în cădere liberă era deţinut din 1960 de un fost colonel din aviaţia americană (US Air Force), Joe Kittinger, care, ajuns la limita spaţiului cu ajutorul unui balon umflat cu heliu, a sărit în gol de la altitudinea de 31.333 de metri.
Totuşi, Baumgartner nu a depăşit şi un al doilea record deţinut de Kittinger, care s-a aflat în cădere liberă timp de 4 minute şi 36 de secunde. Felix Baumgartner s-a aflat în cădere liberă doar 4 minute şi 19 secunde.
Pentru a se pregăti pentru această performanţă, paraşutistul austriac Felix Baumgartner a efectuat deja două salturi deasupra statului New Mexico - primul în martie, de la altitudinea 21.600 de metri, iar cel de-al doilea în august, de la altitudinea de 29.456 de metri - atingând viteza maximă de 864 kilometri/ oră, înainte de a-şi deschide paraşuta.
Felix Baumgartner s-a născut pe 20 aprilie 1969 în oraşul austriac Salzburg şi, de copil, a visat să piloteze elicoptere şi să sară cu paraşuta. "Mi-am dorit întotdeauna să mă simt liber şi, mai ales, să privesc lumea de sus. Când eram mic mă căţăram în copaci şi mi-am dorit întotdeauna să zbor", a spus Felix Baumgartner.
El a efectuat primul salt la vârsta de 16 ani, înainte de a se înrola în armata austriacă şi şi-a perfecţionat calităţile în cadrul forţelor speciale.
Aventurierul a explorat deja cele patru colţuri ale lumii, uneori în aer, dar şi de la nivelul solului. În 1999, el a devenit primul om care a sărit de pe unul dintre braţele statuii lui Hristos Mântuitorul din Rio de Janeiro, Brazilia, la numai 30 de metri de la sol, suficient însă pentru a deschide paraşuta şi a ateriza în siguranţă.
Dar cele mai spectaculoase sărituri ale sale sunt acelea de pe cele mai înalte turnuri ale lumii - Petronas Tower din Kuala Lumpur, Malaezia (în 1999), şi de pe turnul din Taipei, Taiwan (2004).
Felix Baumgartner a devenit în 2003 primul om care a traversat Canalul Mânecii în cădere liberă folosind o aripă de deltaplan fabricată din carbon.
Baumgartner a sărit şi de pe cel mai înalt pod din lume, Viaductul Millau, din Franţa, care se ridică la înalţimea de 343 de metri deasupra Văii Tarn.
În prezent, el trăieşte în Elveţia şi Statele Unite ale Americii, însă mărturiseşte: "În aer mă simt acasă".
Citește pe alephnews.ro: Atacatorul de la Târgul de Crăciun din Germania are o istorie de amenințări legate de acte violente. Medicul a spus că „va efectua acțiuni care atrag atenția și de care oamenii își vor aminti”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Felix Baumgartner se însoară anul viitor. Cine este iubita celui care a depăşit viteza sunetului - FOTO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
STUDIU. Starea de bine se îmbunătățește atunci când cânți. Care sunt beneficiile muzicii asupra sănătății
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:38
LIVE TEXT Crin Antonescu, anunţat oficial candidat unic al coaliţiei pentru prezidenţiale / Ilie Bolojan preia conducerea Senatului, Ciprian Şerban ia şefia Camerei Deputaţilor / Învestirea Guvernului ar urma să aibă loc astăzi
-
astăzi, 10:20
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat