Video GALERIE FOTO, VIDEO Club de Criminalistică pentru copii, deschis la Iaşi

Câţiva copii din Iaşi au renunţat, sâmbătă, la 2 ore petrecute în faţa calculatorului şi au învăţat primii paşi în cariera de criminalist, la primul Club de Criminalistică deschis în oraş. "Vor învăţa să supună analizei tot ceea ce învaţă în viaţă, de la o etichetă la informaţii", spune iniţiatorul.

Urmărește
1187 afișări

Clubul de Criminalistică pentru copii din Iaşi s-a deschis, sâmbătă, la iniţiativa unui profesor universitar la Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului, care face şi un masterat în Criminalistică, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Profesoara Irina Obrocea consideră că materiile precum fizica, chimia şi biologia se îmbină foarte uşor cu criminalistica, iar pentru cei mici acest aspect poate reprezenta un punct de plecare.

"Îi va ajuta în primul rând prin faptul că vor învăţa să supună analizei tot ceea se întâmplă în viaţa lor, de la o etichetă de pe un produs alimentar până la o informaţie pe care o primesc de pe Internet”, a afirmat dr. ing. Irina Obrocea.

La primul atelier cei mici au trebuit să desluşească cum şi de ce o persoană a vrut să intre în laboratorul de Radiochimie al Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului.

Ca să înţeleagă mai bine ce presupune să fii criminalist, cei mici au îmbrăcat combinezoane asemănătoare adevăraţilor investigatori şi au aflat ce conţine trusa cu care se pot prelua probe.

"Avem pudre şi pensule pentru prelevarea amprentelor. Mai avem folii pentru prelevarea de amprente, pudre de diverse modele, asta este florescentă", le-a explicat profesoara elevilor prezenţi la primul curs.

Pas cu pas, "tinerii detectivi" au aflat ce trebuie să facă pentru a afla cine este făptaşul. Pe traseu au fost identificate nouă probe, precum un geam forţat, o uşă stricată, urme de noroi sau chiar ranga cu care s-a vrut deschiderea uşii laboratorului.

Elevii au şi încercat să preleveze amprente fie de pe geam, fie de pe o uşă, cu tehnici diferite.

Pentru copii, experienţa a fost una de repetat.

"Când am să fiu mare vreau să mă fac criminalist şi să prind hoţi, de asta am venit la curs. Cel mai mult mi-a plăcut să iau amprente”, a spus Cezara, una dintre participante.

"Eu am văzut la televizor cum fac criminaliştii şi am vrut să încerc şi eu, mi se pare foarte interesant să afli cum sunt prinşi criminalii”,a spus o altă fetiţă.

Atelierele sunt destinate elevilor din clasele 5-8. Ele au loc la fiecare sfârşit de săptămână şi durează câte două ore.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici