- Home
- Life-Inedit
- OREGON, (23.08.2016, 14:44)
- Andreea Diochetanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Găsirea altruismul pur în caracter, comportament, vârstă şi neuroimagistică. Ce au descoperit cercetătorii
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Oregon, ce a analizat diferite perspective din psihologie, economie comportamentală şi neuroştiinţă, sugerează cum personalitatea, donaţiile caritabile şi îmbătrânirea converg în creier într-un fel care reflectă altruismul "pur".
Urmărește
683 afișări
Găsirea altruismul pur în caracter, comportament, vârstă şi neuroimagistică
Oamenii donează pentru cauze nobile din diferite motive care nu au legătură cu altruismul, au constat cercetătorii. Unul dintre motive ar fi de a-şi etala generozitatea în faţa celorlalţi. Pentru a izola altruismul pur de alte motivaţii, specialiştii au triangulat metode din cele trei domenii, scrie psychcentral.com.
Scopul lor a fost de a găsi locul în care se formează altruismul făcut doar pentru simpla bucurie de a-i vedea pe ceilalţi fericiţi, fără a aştepta în schimb recunoaştere sau recompense, potrivit doctorului Ulrich Mayr, autorul principal al studiului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Într-un experiment la care au participat 80 de femei şi bărbaţi, cu vârsta cuprinsă între 18 - 67 de ani, toţi cu cu experienţe profesionale şi de viaţă similare, participanţii au luat decizii reale: dacă păstrează o anumită sumă de bani pentru ei sau o donează unei organizaţii caritabile.
Această metodă este bazată pe principiul fundamental al cercetării economice: "Fii atent la ce fac oamenii, nu la ceea ce spun".
Cercetătorii au folosit de asemenea şi un RMN pentru a analiza regiunile din creier asociate cu valoarea şi recompensele, în timp ce fiecare subiect a urmărit diferite scenarii care implicau banii; fie erau oferiţi organizaţiilor de caritate, fie îi primeau ei.
Participanţii au fost supuşi şi unor evaluări psihologie detaliate despre trăsăturile de personalitate.
Studiul este o replică a unui studiu mai mic, condus de Mayr, Harbaugh şi doctorandul Daniel Burghart.
În primul studiu, cercetătorii au descoperit că pentru unii oameni zonele neuronale ale recompensei erau mai active atunci când banii ajungeai la ei, în detrimentul organizaţiilor caritabile.
Potrivit specialiştilor, actele de binefacere sunt exprimate mai puternic în a doua jumătate a duratei de viaţă, oamenii cu vârsta peste 45 de ani primind mai multă recompensă neuronală atunci când văd alţi oameni fericiţi, oferind mai mulţi bani şi având scoruri mai ridicate la trăsăturile de personalitate pro-sociale, decât cei sub 45 de ani.
"Abordarea noastră ne-a permis să ne uităm la banalităţi din mai multe perspective, pentru a evalua altruismul. Este încântător că cele trei metode diferite converg într-o dimenisiune comună, generală de binefacere şi că putem evalua în mod credibil altruismul pur", a spus Mayr.
Descoperirile cercetătorilor îi ajută să explice faptul că altruismul creşte odată cu înaintarea în vârstă.
Din moment ce actele de caritate se înmulţesc odată cu vârsta, potrivit lui Mayr, este sugerată posibilitatea ca experienţa de viaţă să "planteze" sămânţa altruismului pur în oameni, permiţându-le creşterea dorinţei de a contribui la bunăstarea celor din jur.
"Această cercetare ne permite o analizare mai profundă a oamenilor care fac acte de caritate şi contribuie în mod altruist la bunăstarea societăţii", a declarat co-autorul studiului, doctorul Sanjay Srivastava.
"Dacă vrem, ca societate, să ne întărim comunităţile şi să avem o lume în care oamenii au grijă unii de alţii, ne putem întoarce şi ne putem întreba ce fel de politicii şi condiţii sociale îi pot ajuta pe oameni să ajungă acolo", au conchis oamenii de ştiinţă.
Sursa: http://bit.ly/2c1Djex.
Citeşte şi: Testamentul lui Alan Rickman (prof. Snape): 4 milioane lire pentru soţie şi 100.000 lire pentru caritate
Citeşte şi: Medic: Sfaturi pentru sănătatea mintală - rupeţi monotonia, evitaţi alcoolul, faceţi voluntariat
Citeşte şi: Proiect adoptat de Senat: Activitatea de voluntariat va fi considerată experienţă profesională
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe