Gogol Bordello - carnavalul gypsy-punk a ajuns şi la Sala Palatului din Capitală

Trupa Gogol Bordello a adus atmosfera de carnaval muzical, miercuri, şi la Sala Palatului din Bucureşti. Deşi nu şi-au respectat neapărat promisiunea din numele turneului, "We Comin' Rougher", muzicienii au încins atmosfera cu hituri precum "Start Wearing Purple", "Immigrant Punk" şi "Alcohol".

Urmărește
69 afișări
Imaginea articolului Gogol Bordello - carnavalul gypsy-punk a ajuns şi la Sala Palatului din Capitală

Gogol Bordello - carnavalul gypsy-punk a ajuns şi la Sala Palatului din Capitală (Imagine: Luiza Puiu/Mediafax Foto)

Cum ştii că a venit circul în oraş? Se ia una bucată Sala Palatului şi o trupă de nomazi: un baterist musculos în kilt, o doamnă cu trup de contorsionistă, dar îmbrăcată în echipament de fotbal american, care, din când în când, apare pe scenă cu o tobă supradimensionată, un pirat la bas, un activist la acordeon, un violonist hiperactiv şi... cireaşa de pe tort... Eugene Hutz, îmbrăcat în celebrii săi pantaloni trei sferturi, de pugilist la categoria muscă. Toate acestea au apărut, miercuri seară, la concertul susţinut de Gogol Bordello.

Şi dacă celebrul N.V. Gogol poate fi citat cu multe vorbe de înţelepciune, cuvintele memorabile ale trupei Gogol Bordello au fost: "Ce se întâmplă aici? Nu suntem la o întâlnire de partid! Aici este o manifestare artistică, nu facem politică!". Toate acestea fiind spuse de Eugene Hutz pentru a încălzi atmosfera din fosta sală de şedinţe de partid. Solistul trupei a apărut pe scenă pe ritmuri de reggae, cu o sticlă cu vin roşu în mână. Cu sau fără legătură cu băutul celor 40 de pahare de miercuri, sticla a fost golită, o parte de trupă şi o parte a fost aruncată în publicul care a sărit tot timpul show-ului de o oră şi jumătate.

"Ce faci, Bucureşti?", a spus Hutz în română la intrarea mult aşteptată pe scenă. Nu a durat mult şi, la piesa "Wunderlust King", solistul născut la Cernobîl cânta între oamenii din primele rânduri. Cu sau fără voia lui, la întoarcerea pe scenă, acesta striga către noii săi prieteni: "Salutare! Îmi pare bine să vă cunosc!".

Deşi s-au lăsat aşteptaţi o oră şi jumătate - timp în care spectatorii au fost martorii unui DJ-set al lui Pedro Erazo, MC-ul şi percuţionistul trupei Gogol Bordello, au fluierat când, la probele de sunet, din boxe a început să răsune o manea autohtonă -, muzicienii de la Gogol Bordello s-au încălzit pe parcurs. Puţin fără chef la început, lui Hutz i-a fost greu să părăsească scena, spre finalul serii.

Iar în concert, cei de la Gogol Bordello au spus ce aveau de spus: "When death comes I won't be there/ In fact, I won't be found anywhere (...) Cause I'll be climbing top of Never-Neverest with my contaminated friends", "Break the spell of segregation" şi "We Comin' Rougher". De altfel, Hutz a ţinut să dedice o melodie şi "activiştilor din primul rând", activişti care au sărit tot concertul, ridicând praful din Sala Palatului.

Bineînţeles nu au lipsit nici melodiile "Start Wearing Purple", "Immigrant Punk" şi "American Wedding". "Aţi fost vreodată la o nuntă americană?", i-a întrebat vocalul Gogol Bordello pe cei aproape 4.000 de spectatori prezenţi în sală. "Eu am fost la o nuntă românească. Mi-a plăcut. Au avut provizii pentru trei zile", a spus el.

La bis, cântăreţul a dedicat prima melodie "prietenilor" de la Fanfara Ciocârlia şi Taraful Haiducilor. Şi haosul muzical a continuat: au fost ritmuri de reggae, ska, gypsy, puţină chitară distorsionată, sincron de vodevil, în care atitudinea era cel mai important element artistic, mici microfonii, melodia "Mishto" şi, în final, odă celei mai importante muze - "Alcohol".

Dar, când trupa saluta publicul, Hutz nu se lăsa dus de pe scenă. În timp ce colegii săi salutau spectatorii, acesta s-a încolăcit pe microfon, începând să cânte "Redemption Song", care, de alfel, se auzea din boxe.

Un fusion multietnic venit de niciunde şi de oriunde, care este ilustrarea artei de a amesteca genurile fără a pierde forţa lăutărească originară, muzica Gogol Bordello nu ţine seama de tabuuri: este o explozie dementă de energie, combinată cu versuri fără perdea şi umor negru.

Trupa are la activ cinci albume de studio - "Voi-la Intruder" - 1999, "Multi Kontra Culti vs. Irony" - 2002, "Gypsy Punks: Underdog World Strike" - 2005,"Super Taranta!" - 2007 şi "Trans-Continental Hustle" - 2010 -, precum şi unul live ("Live from Axis Mundi" - 2009) şi un EP ("East Infection" -2005) şi sute de spectacole incendiare pe toate scenele lumii.

Gogol Bordello reprezintă o combinaţie insolită din toate punctele de vedere. Un ucrainean, doi ruşi, un israelian, un etiopian, un ecuadorian şi un american, o chinezoaică scoţiană şi o thailandeză americană amestecă sunetele tradiţionale ale muzicii ţigăneşti cu orice altceva se mai poate cânta din acordeon, vioară, tobe, trompete sau saxofon. Rezultă un punk-cabaret nebun, cu o sonoritate aspră pe alocuri, dar delirant de antrenantă. Jumătate din numele trupei este o trimitere evidentă la scriitorul Nikolai Gogol, iar cealaltă particulă nu necesită explicaţii. Iniţial, trupa se chema "Hütz and the Béla Bartóks", dar cum, potrivit solistului Eugene Hutz, "nimeni din Statele Unite nu ştie cine naiba a fost Béla Bartók", au renunţat la titulatură.

Cel mai recent album Gogol Bordello, "Trans-Continental Hustle", ale cărui piese au răsunat pe scena de la Bucureşti, a beneficiat de contribuţia legendarului Rick Rubin, un colaborator de încredere al AC/DC, Johnny Cash, U2 şi Red Hot Chilli Peppers. Albumul include 13 piese cu parfum cultural divers, unite într-o manieră originală, tipică Gogol Bordello. Conţine hituri de referinţă, precum "Immigraniada", o poveste despre imigranţi cu un tempo obsedant, sau "Pala Tute", piesa pe care, din 2008, Madonna a inclus-o în turneul său mondial, în varianta remixată "La Isla Bonita/ Lela Pala Tute".

Concertul a fost organizat de Events, în parteneriat cu Yahoo! Romania.

(Material realizat de Oana Ghita, oana.ghita@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici