Gopo 2012: Glamour, aplauze, râsete şi un mare câştigător absent - Cristi Puiu cu "Aurora"

Gala premiilor Gopo 2012, care s-a desfăşurat luni seară, la Bucureşti, a excelat prin eleganţă, dialoguri demne să intre într-un film, dar şi prin faptul că producţia care a fost marea câştigătoare, "Aurora", a fost premiată în absenţa echipei filmului, inclusiv a regizorului Cristi Puiu.

Urmărește
1508 afișări
Imaginea articolului Gopo 2012: Glamour, aplauze, râsete şi un mare câştigător absent - Cristi Puiu cu "Aurora"

Gopo 2012: Glamour, aplauze, râsete şi un mare câştigător absent - Cristi Puiu cu "Aurora" (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

"Aurora" a primit premiile pentru cel mai bun scenariu, cea mai bună regie şi cel mai bun film, dar echipa acestei producţii nu a dorit să fie prezentă la gală.

Evenimentul, organizat la Platinum Business & Convention din Capitală, a început cu etalarea celor mai îndrăzneţe rochii în culori de la roşu aprins la verde intens, cu accesorii care mai de care mai interesante - de la coliere unicat până la coafura Iuliei Albu, care a atras toate privirile.

Gala Premiilor Gopo, prezentată de Andi Moisescu şi transmisă în direct de ProCinema, a început cu menţionarea a doi regizori prezenţi în sală - Florin Şerban, marele câştigător de anul trecut, cu "Eu când vreau să fluier, fluier", şi Nae Caranfil.

Un prim premiu le-a revenit lui Radu Muntean şi Alex Baciu, pentru documentarul produs de HBO, "Vorbitor", care spune povestea unor cupluri ce se formează în închisoare, urmat de premiul publicului pentru filmul cu cele mai mari încasări în box office-ul românesc - "Naşa" de Jesus del Cerro şi Virgil Nicolaescu. Premiul a fost ridicat de regizorul Jesus del Cerro şi de producătoarea Alma Sârbu.

La rândul său, editorialistul Cristian Tudor Popescu a urcat pe scenă pentru a înmâna premiul ProCinema şi s-a declarat fericit că de data aceasta nu trebuie să vorbească despre politică. Dar, pentru a vorbi despre film, Cristian Tudor Popescu a mărturisit că are nevoie de notiţe. "Poate ar trebui instituit un premiu pentru marii nedreptăţiţi ai Premiilor Gopo", şi-a început Cristian Tudor Popescu discursul.

El a descris-o pe cea care urma să ridice trofeul drept "o actriţă care a marcat începuturile filmului românesc". Cea care a fost Betty în "Marfa şi banii" şi Iubi în "Pescuit sportiv", Ioana Flora, a primit premiul ProCinema, pentru a se întoarce, mai târziu, pe scenă, să primească premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin, pentru prestaţia sa din "Periferic". A doua oară când a urcat pe scenă, în rochia sa într-o nuanţă de roşu, Ioana Floara a avut un discurs asemănător cu cel al lui Kate Winslet, la Oscar, în 2009. Emoţionată, spre deliciul publicului, aceasta a trebuit să se întoarcă la microfon pentru a le mulţumi soţului şi copiilor săi.

Campionii discursurilor memorabile au fost tot veteranii. Asistentul de imagine Dumitru Gaiţă, care a primit premiul special Gopo, a fost aplaudat în picioare de o sală plină şi a avut un discurs scurt şi la obiect: "Dacă voi ajunge în Rai, mă voi duce la Sfântul Petru şi îi voi spune să mă repartizeze într-o echipă de filmare", a spus acesta pe scenă.

Tamara Buciuceanu-Botez, care a primit, spre finalul galei, premiul pentru întreaga carieră, din mâinile Irinei Petrescu, a fost la fel de savuroasă, bucurându-se de aplauzele în picioare ale celor din sală. "Tot respectul şi toată stima celor care 60 de ani m-au urmărit şi au avut încredere în posibilităţile mele profesionale", a spus Tamara Buciuceanu, care a adăugat, fericită: "Mulţumesc lui Dumnezeu că exist!" şi "Fiţi bineveniţi şi simţiţi-vă ca acasă!".

Un alt premiat pentru întreaga sa activitate a fost actorul Iurie Darie. Acesta a urcat pe scenă alături de partenera sa de viaţă, actriţa Anca Pandrea. "Cântă ceva", i-a spus Anca Pandrea actorului care primea aplauzele publicului. "Vă iubim pe toţi, îl iubesc pe Iura cel mai mult dintre toţi", a mai spus actriţa.

Premiile Gopo au întregistrat, ca în fiecare an, premiere. Astfel, Ana Ularu a primit primul său Gopo - premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal, Adrian Titieni, premiul pentru cel mai bun actor în rol secundat - primul Gopo şi a doua nominalizare, iar Bogdan Dumitrache a primit premiul pentru cel mai bun actor în rol principal. Acesta din urmă a vorbit, în discursul său de mulţumire, despre noroc. "Tot ce mi se întâmplă în ultima vreme ca actor m-a făcut să mă gândesc la noroc. Urez noroc tuturor actorilor, pentru a fi de succes", a spus Bogdan Dumitrache.

La gala de luni au existat şi aniversări - a fost ziua de naştere a criticului de film Irina Margareta Nistor. De asemenea, au fost prezentate parodii ale filmelor nominalizate, realizate de Mihai Bobonete (Bobo), Cosmin Nedelcu (Micutzu), Mihai Rait şi Cosmin Natanticu, de care publicul s-a putut bucura în timpul pauzelor de publicitate. În aceste parodii, "Periferic" a fost "un film despre cum vrea Vasluianu să îl crească pe Toma a lui Mimi", "'Loverboy" a fost "'Eu când vreau să fluier, fluier' se întoarce", iar "Crulic" a fost "Un film prea adevărat să stai cu mâinile în sân de acum înainte". Monica Bârlădeanu, care a prezentat un premiu, alături de Andi Vasluianu, a reinterpretat "scena piciorului", care i-a atras multe critici şi comentarii actriţei Angelina Jolie după Oscarurile de anul acesta.

Pe de altă parte, gala Gopo a adus un omagiu oamenilor din lumea filmului care au dispărut anul acesta. Momente speciale le-au fost dedicate lui Liviu Ciulei şi Alex. Leo Şerban.

Gala Premiilor Gopo, distincţiile pentru industria cinematografică românească, s-a aflat la cea de-a şasea ediţie şi i-a avut ca invitaţi, printre alţii, pe Andreea Raicu, Alina Sorescu şi Alexandru Ciucu, Mihai şi Iulia Albu, Tudor Chirilă.

(Material realizat de Oana Ghiţă, oana.ghita@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici