INTERVIU - Dr. Pavel Chirilă: despre cancer, alimente bio, globalizarea alimentară şi dependenţa de alimente periculoase

Medicul Pavel Chirilă este unul dintre promotorii alimentaţiei sănătoase şi, în fiecare zi, îi trec pragul oameni cu probleme grave de sănătate pentru a-i cere sfatul. Publicaţia Ce se întâmplă doctore (CSÎD) i-a solicitat un interviu acestuia, în contextul în care, în ultima vreme, există multe discuţii aprinse în privinţa alimentaţiei, a cancerului şi a terapiilor alternative, solicitate şi contestate de români, deopotrivă.

Urmărește
3326 afișări
Imaginea articolului INTERVIU - Dr. Pavel Chirilă: despre cancer, alimente bio, globalizarea alimentară şi dependenţa de alimente periculoase

INTERVIU - Dr. Pavel Chirilă: despre cancer, alimente bio, globalizarea alimentară şi dependenţa de alimente periculoase

CSÎD: Ce greşeli de alimentatie aţi observat în rândul românilor din ceea ce vă relatează şi care sunt obiceiurile pe care le pot corecta?
Dr. Pavel Chirilă: În primul rând, e vorba de calitatea alimentelor. Foarte multă lume la ora actuală nu mai mănâncă alimentele primare aşa cum ni le oferă natura sau foarte aproape de modul în care ni le oferă natura. Sunt foarte multe alimente procesate şi foarte multe alimente rafinate. Există studii care spun că o treime din cancerele de pe planetă sunt cauzate de un stil de viaţă greşit. În Romania sunt circa 400 – 500 000 bolnavi cu cancer în evidenţele continue: decedează unii, intră alţii în această statistică nefastă. Vă daţi seama că daca oamenii ar avea un stil de viaţă corect, o treime din ei ar fi putut să nu aibă cancer.

CSÎD: Este industria alimentara cea care i-a tentat sau pur şi simplu comoditatea?
Dr. Pavel Chirilă: Este şi un marketing foarte agresiv pentru unele alimente care nu sunt corecte şi bănuite de multe ori cu efecte cancerigene cum ar fi zahărul, margarina, mezelurile care conţin substante cancerigene. Aceste menţiuni nu au rămas doar în cărţile de medicină, ci au ajuns în literatura de popularizare care se face în special de către jurnalisti. Dar oamenii ori nu citesc, ori nu cred.

CSÎD: Dar totuşi există un bombardament informaţional puternic şi in zona “nu consumaţi în exces”.
Dr. Pavel Chirilă: Da, dar în cazul acesta, funcţionează dependenţa de unele alimente. E un lucru dovedit că zaharul dă dependenţă la copii. Dacă pui o farfurie de zahăr şi una de miere în faţa unui copil, copilul mănâncă câteva linguriţe de miere şi se opreşte pentru că îi provoaca o senzatie de saţietate, dar dacă mănâncă zahăr nu se opreşte pentru că organismul nu are nişte senzori pentru zahăr şi în plus dă dependenţă. Iată că din această combinaţie de marketing agresiv şi elemente care dau dependenţă se naşte excesul. Mai intervine şi al treilea argument: preţul. Alimentele bio sunt mai scumpe din păcate. Asta pentru că producţia ingredientelor este mică pentru că nu pui îngrăşăminte chimice, iar cererea e mică.

CITIŢI CONTINUAREA INTERVIULUI Partea I şi Partea II

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici