- Home
- Life-Inedit
- MOSCOVA, (09.06.2019, 13:29)
- Ana Obretin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Istoria mai puţin cunoscută a bărbatului rămas îngropat pentru veşnicie sub reactorul 4 de la Cernobîl
O istorie mai puţin cunoscută, a unui bărbat rămas îngropat pentru totdeauna sub reactorul 4 de la Cernobîl, a ajuns în atenţia publicului odată cu difuzarea producţiei HBO dedicate dezastrului nuclear, potrivit express.co.uk.
Urmărește
22302 afișări
Istoria mai puţin cunoscută a bărbatului rămas îngropat sub reactorul 4 de la Cernobîl
Accidentul nuclear de la Cernobîl a avut loc pe 26 aprilie 1986, la ora locală 01.23. El a fost cauzat de o explozie a centralei nucleare din oraşul ucrainean Prîpeat, iar zona apropiată catastrofei a fost contaminată. Un nor de precipitaţii radioactive a ajuns în partea de vest a Uniunii Sovietice, Europa şi în estul Americii de Nord. Ţările care au fost afectate cel mai mult de catastrofă au fost Ucraina, Belarus şi Rusia. Aproximativ 8,4 milioane de locuitori din cele trei state au fost expuşi la radiaţii, iar 336.000 de persoane au fost evacuate. Belarus a fost cel mai afectat stat din punct de vedere meteorologic, deoarece 60% dintre precipitaţiile radioactive au căzut pe teritoriul său.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Conducerea fostei Uniuni Sovietice a recunoscut că are nevoie de asistenţă internaţională în 1990, abia la patru ani după accident.
Dezastrul nuclear este subiectul uneia dintre cele mai recente şi mai de succes producţii ale postului HBO, "Cernobîl", al cărei ultim episod a fost difuzat săptămâna aceasta. Ultimele zece minute din acest episod sunt dedicate victimelor dezastrului, oferind informaţii despre personajele cheie.
Unul dintre oamenii cheie care au murit atunci, deşi nu apare ca personaj în miniserie, este menţionat în final, alături de o fotografie a sa, şi pentru un motiv foarte bun - a fost prima victimă a tragediei.
Cine a fost Valeri Kodemciuk?
Inginerul mecanic ucrainean Valeri Kodemciuk (Valery Khodemchuk), un angajat cu experienţă, în vârstă de 35 de ani, lucra în schimbul de noapte la centrala de la Cernobîl când a avut loc teribila explozie. Se afla în sala turbinelor, de unde trebuia să raporteze rezultatele unui test de siguranţă, care a dus la explozia reactorului 4.
Kodemciuk a murit pe loc în explozie şi, mai mult decât atât, corpul său nu a fost niciodată recuperat.
Un altar a fost ridicat în memoria acestuia, lângă ceea ce a fost camera de control, la un zid care separă reactoarele 3 şi 4 în interiorul fostei Centrale Nucleare de la Cernobîl. Sub portretul acestuia este scris textul: "Trupul lui Valeri Kodemciuk nu a fost niciodată recuperat. A rămas îngropat pe vecie sub reactorul 4".
Agenţia Associated Press scria în epocă, citând publicaţia sovietică Pravda: "Reactorul 4 îi va fi şi sicriu. Şi poate cineva va scrie pe acele ziduri de ciment că nu reactorul a fost îngropat acolo, ci Valeri Kodemciuk".
Un al doilea bărbat, Vladimir Şaşenok (Shashenok) a murit în timp ce încerca să îl salveze pe Kodemciuk, ei fiind primele două victime. 29 de pompieri şi oameni care au venit să acorde primul ajutor au murit în primele săptămâni de după explozie din cauza expunerii la radiaţiile puternice.
Oficial, potrivit autorităţilor sovietice, 31 de persoane au murit în urma exploziei, dar între 4.000 şi 27.000 de persoane - conform datelor Uniunii Cercetătorilor Îngrijoraţi din Rusia - ar fi fost afectate pe termen lung de expunerea la radiaţii. Potrivit Greenpeace, între 93.000 şi 200.000 de persoane au murit din cauza dezastrului.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Desenul de pe prima copertă cu celebrul personaj Tintin, vândut pentru 1,1 milioane de dolari
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20