J.K. Rowling a donat 1 milion de lire sterline unui grup care se opune independenţei Scoţiei

Scriitoarea J.K. Rowling, autoarea romanelor din seria "Harry Potter", a donat 1 milion de lire sterline (1,24 milioane de euro) pentru a finanţa o campanie împotriva independenţei Scoţiei.

Urmărește
222 afișări
Imaginea articolului J.K. Rowling a donat 1 milion de lire sterline unui grup care se opune independenţei Scoţiei

J.K. Rowling (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Romanciera, care locuieşte în oraşul scoţian Edinburgh, şi-a exprimat în mod public sprijinul faţă de campania "Better Together" ("Ne merge mai bine împreună"), informează bbc.co.uk.

Explicând pe site-ul ei această finanţare generoasă, J.K. Rowling a spus că există "o negare a riscurilor" în campania opusă, "Yes", care sprijină independenţa Scoţiei.

"Există o mână de naţionalişti cărora le place să demonizeze pe oricine care nu este se declară orbeşte şi necondiţionat în favoarea independenţei", a adăugat celebra scriitoare.

Cetăţenii cu drept de vot din această regiune a Marii Britanii vor participa la un referendum pe 18 septembrie pentru a decide viitorul Scoţiei.

Ei vor trebui să răspundă prin "Da" sau "Nu" la următoarea întrebare: "Ar trebui Scoţia să fie o ţară independentă?".

În declaraţia publicată pe site-ul ei, J.K. Rowling, care s-a năcut în Gloucestershire, spune că are prieteni de ambele părţi ale acestei dezbateri, iar conceptul romantic al campaniei "Yes" o emoţionează foarte mult.

"Ezitarea mea faţă de independenţă nu are nimic de-a face cu lipsa de încredere în oamenii remarcabili din Scoţia sau în realizările lor", a adăugat scriitoarea.

"Adevărul simplu este că Scoţia este supusă aceloraşi presiuni specifice secolului al XXI-lea ca şi restul lumii. Trebuie să concureze pe aceeaşi piaţă globală, să se apere de aceleaşi pericole şi să navigheze în aceleaşi ape tulburi, într-o situaţie economică încă fragilă", a spus ea.

"Cu cât aud mai mult argumentele campaniei «Yes», cu atât îmi fac mai multe griji despre minimalizarea şi chiar negarea riscurilor. De câte ori sunt puse întrebări ce vizează chestiuni majore - puternica noastră dependenţă de veniturile din petrol dacă vom deveni independenţi, ce monedă vom folosi, dacă vom reveni în UE - aceste întrebări rezonabile sunt pur şi simplu estompate de acuzaţia de «negustor de spaime»", a adăugat scriitoarea.

Vorbind despre această donaţie consistentă, J.K. Rowling a adăugat: "Am vrut să scriu aceste lucruri, pentru că întotdeauna prefer să explic cu propriile cuvinte motivul pentru care susţin o cauză. Se va anunţa public, foarte repede, faptul că am făcut o donaţie substanţială pentru campania Better Together, care susţine că Scoţia ar trebui să rămână în Regatul Unit al Marii Britanii".

Better Together a confirmat faptul că acea donaţie a fost primită "de curând".

J.K. Rowling a adăugat: "Mai ştiu şi faptul că există o mână de naţionalişti cărora le place să demonizeze pe oricine care nu se declară orbeşte şi necondiţionat în favoarea independenţei şi bănuiesc, în ciuda faptului că locuiesc în Scoţia de 21 de ani şi că intenţionez să rămân aici până la sfârşitul vieţii mele, că aş putea fi considerată "insuficient de scoţiană" pentru a avea un punct de vedere valid".

Potrivit celei mai recente ediţii Sunday Times Rich List, averea scriitoarei J.K. Rowling este estimată la 1 miliard de lire sterline.

Ambele campanii au primit donaţii importante din partea unor celebrităţi britanice.

Colin şi Chris Weir, câştigătorii unei loterii importante din Marea Britanie, au donat la începutul acestui an 1 milion de lire taberei care susţine independenţa Scoţiei. Soţii Weir au câştigat 161 milioane de lire sterline la loteria EuroMillions din 2011 şi au înfiinţat o fundaţie care sprijină diverse cauze caritabile.

J. K. Rowling, care înainte de a-şi publica romanele din seria "Harry Potter" era o mamă singură ce trăia din ajutorul social, are o avere de aproximativ un miliard de dolari, potrivit revistei Forbes. Totodată, J.K. Rowling este considerată una dintre cele mai influente femei britanice.

Seria "Harry Potter" este unul dintre cele mai mari succese editoriale din ultimele două decenii. Romanele din serie s-au vândut în peste 450 de milioane de copii pe plan mondial şi au stat la baza realizării a opt filme. Adaptarea cinematografică a seriei a avut un succes la fel de mare, cu încasări de peste 7 miliarde de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici