- Home
- Life-Inedit
- (05.03.2021, 09:15)
- Adina Petcu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Jocurile Olimpice de la Tokyo. Kane Tanaka, „campioana longevităţii”, va purta torţa olimpică la 118 ani. Secretul unei vieţi lungi şi active
- La 118 ani, Kane Tanaka, cea mai longevivă persoană din lume, se pregăteşte să poarte torţa olimpică la Jocurile de la Tokyo.
- Familia ei crede că vârsta înaintată nu ar trebui privită ca un obstacol: „E grozav că încă mai poate păstra un stil de viaţă activ. Vrem ca alţi oameni să vadă asta şi să se simtă inspiraţi”.
- Tanaka a mărturisit că, în opinia ei, curiozitatea este un element-cheie pentru a-şi păstra sănătatea minţii şi a trupului.
- După ce au fost amânate din cauza pandemiei de COVID-19, Jocurile Olimpice de la Tokyo vor avea loc în perioada 23 iulie-8 august 2021.
Urmărește
1140 afișări
Sursa FOTO: Twitter @tanakakane0102
După amânări şi multe semne de întrebare ridicate de pandemia de COVID-19, în vara lui 2021 se vor ţine, într-un final, Jocurile Olimpice de la Tokyo. Competiţia, care trebuia să se desfăşoare iniţial în anul 2020, a fost reprogramată în perioada 23 iulie-8 august 2021.
Kane Tanaka este în momentul de faţă cea mai longevivă persoană din lume, ajunsă recent la venerabila vârstă de 118 ani. Japoneza se pregăteşte să poarte torţa olimpică în luna mai, reprezentându-şi astfel ţara natală, ce găzduieşte Jocurile.
Tanaka a supravieţuit de două ori cancerului şi a trecut prin două perioade marcate de pandemii, iar acum va prelua torţa olimpică în oraşul Shime, din prefectura japoneză Fukuoka. În ciuda vârstei înaintate şi a familiei care îi va sta alături, cu un cărucior cu rotile pregătit, supercentenara (cu vârsta de peste 110 ani - n.r.) s-a ambiţionat să parcurgă ultimii paşi pe propriile picioare, pentru a-i înmâna torţa următoarei persoane.
Într-un interviu exclusiv acordat CNN, Tanaka povesteşte că la aniversarea din luna ianuarie a primit în dar de la apropiaţi o pereche nouă de pantofi sport, special pentru eveniment.
„E grozav că a ajuns la vârsta aceasta şi încă mai poate păstra un stil de viaţă activ. Vrem ca alţi oameni să vadă asta şi să se simtă inspiraţi. Nu credem că vârsta este o barieră”, spune nepotul ei, Eiji Tanaka, care are peste 60 de ani.
Recordul anterior la categoria „cea mai vârstnică persoană care a purtat torţa olimpică” e deţinut de Aida Gemanque, din Brazilia, care a aprins flacăra la Jocurile de Vară de la Rio 2016, la vârsta de 106 ani. Un alt centenar este jucătorul de tenis de masă Alexander Kaptarenko, care a ţinut torţa la Jocurile de Iarnă de la Sochi, la 101 ani.
Kane Tanaka: Viaţa unui supercentenar
Tanaka s-a născut în 1903 - anul în care pionierii aviaţiei Orville şi Wilbur Wright au făcut istorie prin finalizarea primului zbor cu un aparat mai greu decât aerul.
Mamă a patru copii, japoneza a trăit şi muncit alături de soţul său, proprietarul unui magazin de orez. Tanaka a lucrat până la 103 ani, când s-a „pensionat”, lăsând afacerea celor cinci nepoţi şi opt strănepoţi.
În cei 118 ani de viaţă, Tanaka a fost martora unor vremuri tulburi, precum cele două războaie mondiale, iar pandemia de COVID-19 a trezit ecoul amintirilor din 1918, când gripa spaniolă făcea ravagii. Eiji a mărturisit, însă, că nu şi-a auzit bunica vorbind des despre trecut: „Priveşte tot înainte. Îi place foarte mult să trăiască în prezent”.
În anul naşterii lui Kane Tanaka, Jocurile Olimpice moderne, care debutaseră în 1896, nu aveau încă o tradiţie prea lungă.
Ultima oară când Jocurile Olimpice au avut loc în Tokyo, în 1964, Tanaka avea 61 de ani. Iar dacă numărăm atât ediţiile de vară, cât şi cele de iarnă ale Jocurilor, în acest an Tanaka va asista la cea de-a 49-a competiţie olimpică din viaţa ei.
Tanaka locuieşte acum într-un azil de bătrâni, unde se trezeşte de obicei la 6 dimineaţa. Iubeşte băuturile acidulate şi are câteva jocuri preferate, între care şi unul de strategie, numit „Othello”. De asemenea, ea susţine că matematica şi curiozitatea sunt secretele sale pentru a-şi menţine sănătatea minţii şi a trupului. Din cauza restricţiilor epidemice, familia nu a avut voie să o viziteze timp de 18 luni.
Sursa FOTO: Twitter
Centenarii Japoniei. Speranţa de viaţă, în continuă creştere
Kane Tanaka nu este singurul centenar al Japoniei. Anul trecut, Japonia a înregistrat peste 80.000 de centenari, conform Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Bunăstării din ţară, marcând astfel cea de-a 50-a creştere anuală consecutivă.
În 2020, una din 1.565 de persoane din Japonia avea peste 100 de ani, mai mult de 88% din acestea fiind femei.
În Japonia, femeile au o speranţă de viaţă de 87,45 de ani, comparativ cu 81,4 pentru bărbaţi, au arătat cifrele guvernamentale publicate în iulie 2020.
În 2019, Tanaka a fost recunoscută oficial de Cartea Recordurilor drept cea mai longevivă persoană din lume. Dar „obiectivele” sale nu se opresc aici: japoneza speră să doboare şi recordul pentru „cea mai longevivă persoană care a trăit vreodată”, care îi aparţine momentan lui Jeanne Louise Calment (122 de ani).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Happy 118th birthday to our oldest living person record holder Kane Tanaka from Fukuoka, Japan 🎂🎉
— Guinness World Records (@GWR) January 2, 2021
Kane was born prematurely on 2 January 1903, the same year the Wright brothers became the first to achieve powered flight! pic.twitter.com/JJjUWE9Osz
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe