Video Localnicii dintr-un sat din Prahova caută soluţii pentru salvarea unui stejar secular, ros de carii | FOTO, VIDEO

Ros de carii şi dăunători, stejarul din Cocărăştii Mislii, din Prahova este numit „supravieţuitorul” de localnicii din comună, care fac apel la specialişti să nu lase să moară stejarul atestat documentar în 1490, cum nu au lăsat nici Teiul lui Eminescu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
1523 afișări

“Străbunicul îmi povestea de acest stejar. Eu sunt deja a patra generaţie care aşa l-am pomenit. Noi aşa îl ştim, copacul secular de la Brazi. Au fost nişte păduri seculare. În al doilea război mondial nemţii s-au retras aici (…). Era o pădure de stejari printre care cel mai bătrân acesta este. Şi se pare că a rezistat”, a declarat Cojocaru.

Petrică Petrescu din cadrul Primăriei Cocorăştii Misli spune că stejarul, la o înălţime de 1,20 metri, are un diametru de 7,20 metri. Ştie că arborele este plin de carii dar crede că poate fi salvat, deşi au fost făcute mai multe demersuri, fără succes.

“Se pare că este plin de carii. Nu s-a reuşit a găsi pe cineva să ne ajute (…). Momentan încercăm să-l întreţinem, cu multă atenţie şi dragoste. Toaletare, pe cât se poate, împrejmuire şi curăţenie pentru că în trecut chiar se făceau grătare sub el. Un pic de supraveghere, ce se poate face. Problema este că nu avem pe cineva strict să se ocupe de el. Cred că poate fi salvat”, a mai spus Petrescu.

Reprezentanţii Direcţiei Silvice Prahova au declarat că nu ştiau de acest stejar din specia gorun, şi că, în funcţie de ce probleme are arborele poate fi salvat sau nu.

În zonă au ajuns şi reprezentanţii Muzeului de Ştiinţele Naturii Prahova, care au constatat că arborele este plin de “răni” provocate de dăunători şi boli, iar un tratament ar însemna prelungirea vieţii

“Sunt diferite specii de ciuperci. Trebuie să le identificăm ca specie şi să recomandăm tratamentul special. Atacul lor este destul de agresiv”, a declarat reprezentantul Muzeului de Ştiinţele Naturii Prahova Daniela Ursu.

În satul Gorun, din comuna Cocorăştii Colţ, există o zonă unde sunt 30 de stejari cu o vechime de aproximativ 200 de ani.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici