- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (20.05.2016, 11:53)
- Alin Motogna
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Luna albastră, un eveniment astronomic deosebit, va putea fi observat pe data de 21 mai
În ultima perioadă, numele "Luna albastră" a fost folosit pentru a descrie două dintre cele două luni pline apărute într-o singură lună calendaristică, dar o definiţie mai veche spune că Luna Albastră reprezintă, de fapt, a treia lună plină dintre cele patru care pot apărea într-un singur anotimp.
Urmărește
4145 afișări
Luna albastră, un eveniment astronomic deosebit, va putea fi observat pe data de 21 mai (Imagine AFP / Mediafax FOTO)
Acum, datorită progresului făcut în tehnologie, fenomenul este mult mai bine cunoscut. Din câte se pare, următorul eveniment de acest gen va avea loc pe data de 21 mai 2016 şi se va produce în apropierea planetei Marte, notează Descoperă.
Conform unui articol publicat în anul 1937, în Almanahul Maine Farmer, Luna Albastră este acea lună plină care poate apărea în plus faţă de celelalte trei observate pe parcursul unui anotimp. În acest mod au fost descrise Lunile Albastre apărute pe cer pe 21 noiembrie 2010 şi 20 august 2013.
Pe data de 21 mai, Luna şi Marte vor putea fi observate pe cer, începând cu seara zilei de 21 mai şi până în dimineaţa zilei de 22 mai. Bineînţeles, Luna nu va avea culoarea albastră, însă culoarea roşie a lui Marte va fi cât se pote de vizibilă.
Pământul va trece între Marte şi Soare pe data de 22 mai. Astronomii numesc acest fenomen "Opoziţia lui Marte", deoarece planeta roşie se va afla în opoziţie faţă de Soare. Acest fapt o face să fie vizibilă la apus. În acelaşi timp, la apus va fi vizibilă luna plină. Din acest motiv, Marte poate fi observată în apropierea Lunii.
Au existat voci care susţineau că termenul "Luna Albastră" trebuie folosit pentru a descrie a doua Lună plină dintr-o lună calendaristică. Astfel, datorită faptului că astfel de fenomene s-au petrecut pe 2 iulie şi 31 iulie 2015. Conform teoriei prezentate, următorul eveniment va avea loc pe 31 ianuarie 2018.
Potrivit Descoperă, această idee a fost publicată pentru prima dată în anul 1946, de James Hughs Pruett, în articolul "Once in a Blue Moon" din revista "Sky and Telescope". Cercetătorul se referea atunci la ediţia din 1937 a Almanahului Maine Farmer, însă el a simplificat definiţia, fără a ţine de cont de toate detaliile pe care le-a găsit.
În timp, Luna Albastră a devenit personaj în tradiţiile populare ale mai multor culturi. Cu toate acestea, controversele referitoare la apariţia Lunii Albastre au continuat să apară, îndeosebi în rândul puriştilor. Aceştia se întreabau dacă ideea Lunii Albastre apărute sub forma celei de-a treia sau a celei de-a patra luni pline este mai veche decât concepţia conform căreia Luna Albastră este, de fapt, a doua lună plină care poate fi observată pe parcursul unei luni calendaristice.
Cercetătorii susţin că nu pot oferi încă o soluţie concretă, însă încearcă să răspundă la o altă întrebare: "Poate Luna să aibă, într-adevăr, culoarea albastră?". Specialiştii ne spun că, în mod cert, Luna nu poate avea o asemenea culoare, însă ea poate fi văzută pe cer în acest mod, deoarece lumina care ne permite să o observăm trece prin zone cu particule a căror culoare este similară cu cea albastră.
Luna Albastră apare extrem de rar, de două ori într-un singur an calendaristic. Ultima dată, un astfel de fenomen a putut fi observat în anul 1999. Următoarele evenimente vor avea loc în ianuarie şi martie 2018 şi, respectiv în ianuarie şi martie 2037.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Citeşte şi: Un cleric saudit interzice selfie-urile cu filtre deoarece „distorsionează creaţia lui Dumnezeu”
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36