Mai straniu decât ficţiunea: Imagini cu maimuţe cu aripi, şerpi cu picioare şi un schelet de sirenă, expuse la Londra - FOTO

Muzeul de Ştiinţă de la Londra organizează o expoziţie care va găzdui fotografiile controversate ale lui Joan Fontcuberta. Artistul este cunoscut pentru răspândirea unor informaţii false, cum ar fi descoperirea unor animale fantastice sau dispariţia, în spaţiu, a unui cosmonaut rus fictiv.

Urmărește
6444 afișări
Imaginea articolului Mai straniu decât ficţiunea: Imagini cu maimuţe cu aripi, şerpi cu picioare şi un schelet de sirenă, expuse la Londra - FOTO

Mai straniu decât ficţiunea. Joan Fontcuberta, artist sau fasor? (Imagine: sciencemuseum.org.uk)

Fontcuberta a păcălit de atâtea ori publicul, încât nimic din ceea ce spune nu trebuie crezut fără rezerve. "Îndoiala e primul pas către cunoaşterea raţională. Să nu te îndoieşti implică să te supui, iar acest lucru poate fi periculos", spune artistul pentru reporterul CNN, care l-a intervievat înaintea expoziţiei de la Londra.

Joan Fontcuberta s-a născut în 1955, la Barcelona, în Spania, în timpul regimului lui Franco. Curios de mic şi interesat să testeze teorii şi să experimenteze, în special cu substanţe pirotehnice, la numai treisprezece ani a suferit un accident în urma căruia şi-a pierdut un deget. "Din punct de vedere psihologic, a fost o experienţă foarte puternică. Am început să-mi ascund mâna pentru ca ceilalţi să nu-mi observe defectul, ceea ce a dus la relaţii umane foarte complexe", spune el. Accidentul l-a scăpat de stagiul militar obligatoriu, motiv pentru care a avut timp "să se joace cu fotografia". O altă influenţă importantă asupra stilului său a fost regimul dictatorial în care a trăit în primii douăzeci de ani de viaţă. Propaganda şi cenzura din perioada franchistă l-au făcut pe Fontcuberta să dezvolte un grad de scepticism cu privire la autoritate, fie că e vorba de "religie, ştiinţă, politică sau artă", după spusele lui. "Nu cred în ierarhii. Eu sunt o combinaţie ciudată de socialism şi anarhie", adaugă artistul.

În 1987, în colaborare cu scriitorul şi fotograful Pere Formiguera, Fontcuberta a demarat proiectul Fauna. Cei doi susţineau că, în timpul unei expediţii, au descoperit arhivele pierdute ale zoologului german Peter Ameisenhaufen - evident, personaj fictiv - născut în 1895 şi dispărut, în mod misterios, în anii '50. Fişierele ''recuperate" de cei doi conţineau descrieri ale unor animale necunoscute cercetătorilor, cum ar fi Ceropithecus icarocornu, o maimuţă cu aripi şi un corn ca al unui inorog, ori Solenoglypha polipodida, un şarpe cu douăsprezece picioare. Fotografiile, documentele, radiografiile şi celelalte componente ale proiectului au fost expuse în Spania, Anglia, Danemarca, Germania, Japonia ori Statele Unite. În ciuda indiciilor inserate de cei doi artişti - atât Ameisenhaufen cât şi Formiguera se traduc prin "muşuroi", în germană, respectiv catalană, iar numele presupusului asistent al zoologului, von Kubert şi cel al lui Fontcuberta sunt foarte similare din punct de vedere fonetic - mulţi dintre participanţi nu au sesizat farsa. "În jur de 30% dintre vizitatori, oameni cu pregătire universitară, credeau că aceste animale ar fi putut să existe", a spus Joan Fontcuberta, pentru CNN.

Un alt proiect celebru al artistului spaniol este Sputnik, demarat în 1997. Fontcuberta a fabricat dovezi cum că Ivan Istochnikov, un cosmonaut rus fictiv, a dispărut în timpul misiunii Soyuz 2, în 1968. Conform artistului, când misiunea Soyuz 3 s-a apropiat pentru o manevră de andocare, echipajul a găsit nava avariată şi abandonată şi o sticlă de vodkă în care era un mesaj, Istochnikov şi câinele său Kloka fiind dispăruţi fără urmă.

În realitate, sovieticii chiar au lansat o misiune Soyuz 2, fără echipaj uman însă, după pierderea lui Vladimir Komarov, un an mai devreme, iar Soyuz 3 chiar s-a apropiat pentru andocare, dar manevra nu a mai avut loc. Ca şi în cazul proiectului Fauna, Fontcuberta a inserat numeroase indicii care dezvăluiau faptul că întreaga poveste este inventată. Numele Ivan Istochnikov şi Joan Fontcuberta au înţelesuri similare în spaniolă, respectiv rusă, programul expoziţiei de la Madrid avea imprimat textul Pure fiction (n.r. ficţiune pură, în limba engleză), pe prima pagină, cu cerneală fosforescentă, iar "cosmonautul" din fotografii este, de fapt, artistul spaniol. Cu toate acestea, numeroase persoane nu au realizat că povestea este o farsă, jurnalistul spaniol Iker Jimenez chiar prezentând-o ca adevărată, într-o emisiune televizată.

Fotografiile sale fac parte acum din expoziţia Stranger than Fiction (n.r. mai straniu decât ficţiunea, în limba engleză) găzduită de Muzeul de Ştiinţă de la Londra. "Unii se enervează şi spun că sunt mincinos, dar eu nu mint niciodată. Eu doar creez ambiguităţi şi îi fac pe oameni să-şi pună întrebări", spune Fontcuberta. "Mama mea mă avertizează mereu că voi sfârşi în închisoare, dar eu am mai multă încredere în omenire", adaugă artistul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici