- Home
- Life-Inedit
- (09.03.2021, 22:00)
- Adina Petcu
VIDEO „Miracolele” naturii. Melcii care se auto-decapitează şi îşi regenerează corpul, cu toate organele vitale
- O echipă de oameni de ştiinţă japonezi prezintă un comportament aparte al limaxului de mare Sacoglossa.
- Melcul se poate auto-decapita, pentru ca apoi să crească un nou corp, cu organe vitale, în mai puţin de o lună.
- Capetele limacşilor au început să se hrănească cu alge, iar rana s-a vindecat în decurs de o zi.
- Biologul marin Maria Byrne explică procesul pe baza celulelor stem, prezente la toate nevertebratele.
Urmărește
1317 afișări
FOTO: Profimedia
Natura nu încetează să ne uimescă, mai ales când vine vorba de capacităţile anumitor specii de a se regenera. Un exemplu recent vine din Japonia, unde oamenii de ştiinţă au observat un comportament aparte al limaxului de mare Sacoglossa, scrie The Guardian.
Acest melc e capabil să se auto-decapiteze pentru ca apoi să crească un nou corp, inclusiv o inimă funcţională şi restul de organe vitale. Întregul proces, numit autotomie, durează mai puţin de o lună.
Descoperirea a fost prezentată în revista „Current Biology”, unde Sayaka Mitoh şi colegul său, Yoichi Yusa, au scris despre momentul în care studiile lor despre istoria vieţii melcilor de mare au luat o turnură bizară. Cei doi au observat un şanţ pe gâtul melcilor, aşa că au legat fire de nailon în zonele respective pentru a stimula procesul natural.
Trei dintre cei mai tineri limacşi de mare crescuţi în laborator, precum şi un exemplar sălbatic, s-au „autotomizat la nivelul gâtului”, lăsând în urmă corpul în care se aflau inima, rinichii, intestinul şi majoritatea organelor reproductive.
„Am fost surprinşi să vedem capul mişcându-se chiar după autotomie”, spune Sayaka Mitoh, de la Universitatea Naţională pentru Femei din Nara.
După separarea de cap, trupul nu a mai supravieţuit prea mult timp (perioada de descompunere variază de la câteva zile până la câteva luni). Totuşi, capetele au început să se hrănească cu alge, iar rana s-a vindecat în decurs de o zi.
Oamenii de ştiinţă cred că limacşii ar fi putut recurge la acest „truc” pentru a se elibera de un aşa-numit parazit, resimţit de organism. De asemenea, ar putea avea legătură şi cu nutriţia, întrucât această specie de melci are un sistem digestiv rudimentar. Astfel, limacşii decapitaţi obţin energie prin consumul de alge, în celulele cărora se activează procesul de fotosinteză.
„Îi numesc melci alimentaţi cu energie solară”, spune prof. Maria Byrne, biolog marin de la Universitatea din Sydney, care nu a fost implicată în cercetare. Aceasta explică procesul pe baza celulelor stem, prezente la toate nevertebratele. „Este un mecanism comun, care nu se regăseşte la animalele superioare”.
Printre animalele care îşi pot regenera părţi ale corpului se numără salamandrele, dar şi unele specii de peşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
-
Zelenski afirmă că Ucraina nu va recunoaşte niciodată teritoriile ucrainene ocupate de armata Moscovei ca parte a Rusiei
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe