Mister: un val uriaş, de 200 de metri înălţime, a produs vibraţii pe tot Pâmântul timp de nouă zile

  • O alunecare masivă de teren într-un fiord din Groenlanda a declanşat un val care „a zguduit Pământul” timp de nouă zile.
  • Aceasta este concluzia cercetătorilor care au încercat să afle ce a provocat un cutremur misterios.
  • Incidentul a avut loc anul trecut.
Urmărește
6540 afișări
Imaginea articolului Mister: un val uriaş, de 200 de metri înălţime, a produs vibraţii pe tot Pâmântul timp de nouă zile

Mister: un val uriaş, de 200 de metri înălţime, a produs vibraţii pe tot Pâmântul timp de nouă zile

Semnalul seismic din septembrie anul trecut a fost captat de senzori din întreaga lume. Iniţial, oamenii de ştiinţă au fost surprinşi şi au început să investigheze pentru a afla sursa mişcării. Rezultatele investigaţiei au fost publicate în revista Science şi sunt rezultatul unei misiuni de cercetare a unei echipe internaţionale de oameni de ştiinţă şi a Marinei daneze.

„Când colegii au observat pentru prima dată acest semnal anul trecut, nu semăna deloc cu un cutremur. L-am numit „obiect seismic neidentificat. A continuat să apară - la fiecare 90 de secunde timp de nouă zile. În acelaşi timp, colegii din Danemarca, care lucrează pe teren în Groenlanda, au primit rapoarte despre un tsunami care a avut loc într-un fiord îndepărtat. Aşa că atunci ne-am unit forţele”, şi-a amintit doctorul Stephen Hicks de la UCL, unul dintre oamenii de ştiinţă implicaţi, potrivit BBC.

În cele din urmă, cercetătorii au descoperit că un versant de stâncă, echivalent în volum cu 25 de clădiri Empire State, a căzut în apă, provocând un „mega-tsunami” de 200 de metri înălţime. Valul nu a putut să iasă din interiorul fiordului aşa că a continuat să se mişte dintr-o parte în alta timp de nouă zile. Valul a generat vibraţii care au fost înregistrate de aparatele din întreaga lume.

Oamenii de ştiinţă spun că alunecarea de teren a fost cauzată de creşterea temperaturilor din Groenlanda, care a topit gheţarul de la baza muntelui.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici