Mocăniţa, simbol al Ţării Moţilor, şi-a reluat cursele regulate pentru turişti - GALERIE FOTO

Mocăniţa, unul dintre principalele simboluri ale Ţării Moţilor, şi-a reluat, sâmbătă, cursele regulate pentru turişti, pe traseul Abrud – Câmpeni şi retur, acestea urmând să se desfăşoare în fiecare weekend până în 11 septembrie.

Urmărește
2068 afișări
Imaginea articolului Mocăniţa, simbol al Ţării Moţilor, şi-a reluat cursele regulate pentru turişti - GALERIE FOTO

Mocăniţa, simbol al Ţării Moţilor, şi-a reluat cursele regulate pentru turişti - GALERIE FOTO

Preşedintele Asociaţiei pentru Păstrarea Liniilor Ferate Înguste din România, Georg Hocevar, a declarat, corespondentului MEDIADAX, că Mocăniţa circulă cu o viteză de maxim 15 kilometri la oră, are trei vagoane, fiecare cu câte 18 locuri, iar peste două săptămâni se va finaliza construcţia celui de-al patrulea vagon, care are 20 de locuri.

Trenul de linie îngustă va face, în fiecare sâmbătă şi duminică, curse pe ruta Abrud – Câmpeni atunci când se vor aduna cel puţin 20 de persoane, aceasta urmând să pornească din gara Abrud la orele 10.00, 13.00 şi 16.00. Preţul pentru o cursă este de 25 de lei, pentru adulţi, respectiv 15 lei pentru copii. La prima cursă au călătorit 20 de persoane.

În acest an, Mocăniţa a mai circulat trei zile de Paşti şi trei zile de Rusalii, iar sezonul trecut, circa 17.000 de persoane au călătorit cu ea în Munţii Apuseni, potrivit lui Georg Hocevar.

Turiştii pot admira timp de peste două ore frumuseţea zonei situată de-a lungul văii Abrudului, pe o distanţă de aproximativ 11 kilometri, cu localităţile Abrud, Gura Roşiei, Cărpiniş şi Câmpeni.

Această porţiune de drum este doar o mică parte din fostul traseu al Mocăniţei – unul foarte spectaculos de-a lungul văii Arieşului – care se întindea pe o distanţă de aproximativ 94 de kilometri, între Turda şi Abrud, inaugurat în anul 1912 şi care a funcţionat 85 de ani, până în 1997.

În România, termenul "Mocăniţă” a fost consacrat pentru trenurile cu aburi care circulau în ţară, în regiunile de munte, pe ecartament îngust de 760 milimetri.

Mocăniţa cu aburi care operează pe traseul Abrud – Câmpeni este un proiect al S.C. Calea Ferată Îngustă SRL cu sediul în Criscior, judeţul Hunedoara, această societate mai având în ţara încă trei mocăniţe în exploatare: în judeţul Suceava pe traseul Huţulca-Moldoviţa, în judeţul Hunedoara pe traseul Brad-Criscior şi în judeţul Covasna pe traseul Covasna-Comandău.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici