Motivul dramatic pentru care un oraş american a fost evacuat în totalitate în 1985

Oraşul Times Beach, din statul american Missouri a fost fondat ca parte a unui program de marketing mai puţin obişnuit, iar în anul 1925, proprietarii ziarului St. Louis Star - Times au împrejmuit un teren aflat de-a lungul râului Meremec şi au început să vândă parcele, scrie Descoperă.

Urmărește
955 afișări
Imaginea articolului Motivul dramatic pentru care un oraş american a fost evacuat în totalitate în 1985

Motivul dramatic pentru care un oraş american a fost evacuat în totalitate în 1985 (Imagine Silviu Matei / Mediafax Foto)

Pentru doar 67,50 dolari (echivalentul de astăzi a 900 de dolari), oricine putea cumpăra o porţiune de teren şi primea ca bonus un abonament de 6 luni la ziar.

Parcelele au fost vândute aproape în totalitate, însă oraşul nu a căpătat amploarea la care se aşteptau proprietarii publicaţiei. Marea criză economică, dintre anii 1929-1933, urmată de raţionarea benzinei, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, au transformat Times Beach într-o aşezare săracă. Aproximativ 2.000 de oameni au trăit aici, până la evacuarea lor forţată, în anul1985.

Conform Descoperă, problema iniţială a fost cea a prafului. Drumurile din localitate erau neasfaltate, motiv pentru care tot praful lăsat în urmă de maşini şi camioane ajungea în casele oamenilor. În acel moment, administraţia oraşului nu a avut bani pentru a construi şosele, aşa că a decis să îl angajeze pe Russell Martin Bliss, proprietarul unei mici afaceri locale de prelucrare a uleiurilor uzate, care a dezvoltat o soluţie mai puţin obişnuită pentru problema din Times Beach.

Nu cu foarte mult timp în urmă, o companie producătoare de substanţe chimice îi oferă lui Bliss posibilitatea de a câştiga câţiva bani în plus, dacă reuşeşete să o scape de deşeurile industriale din depozite. Ceea ce nu ştia Bliss era faptul că deşeurile conţineau un compus extrem de toxic, cunoscut sub numele de dioxină. Într-un efort de a prinde doi iepuri dintr-o încercare, afaceristul a amestecat deşeurile chimice cu ulei uzat de motor şi a pulverizat substanţa rezultată în mai multe zone din statul Missouri, inclusiv în oraşul Times Beach.

Primele victime au fost caii, păsările şi animalele mici din fermele ale căror proprietari au apelat prima dată la serviciile lui Bliss. La o fermă de lângă Moscow Mills au murit 62 de cai. Câţiva copii au început atunci să se îmbolnăvească, acuzând dureri de cap, sângerări nazale, dureri abdominale şi diaree, notează Descoperă.

Bolile şi decesele inexplicabile au atras atenţia Centrelor pentru Controlul Bolilor din SUA, care a început să efectueze teste de sol. S-a constatat că dioxina se găsea într-o concentraţie de o sută de ori mai mare decât cea considerată dăunătoare pentru om. La insistenţa comunităţii, Agenţia pentru Protecţia Mediului anunţă, în anul 1983, că Times Beach este de nelocuit.

Doi ani mai târziu, întregul oraş a fost evacuat. Peste 33 de milioane de dolari au fost plătite drept compensaţii rezidenţilor şi proprietarilor afacerilor din Times Beach. Alte 200 de milioane de dolari au fost cheltuite pentru operaţiunile de curăţire a oraşului, finalizate de-abia în anul 1997.

Astăzi, Times Beach găzduieşte Route 66 State Park, un punct care aminteşte de celebra autostradă Route 66. Astăzi, parcul include o porţiune din vechea şosea, inclusiv podul de peste râul Meramec. Cei care doresc să viziteze această locaţie, o pot face adresându-se centrului de vizitare, care, în acest moment, este găzduit într-un vechi motel, de altfel singura clădire din Times Beach aflată încă în picioare.

VEZI GALERIA FOTO PE DESCOPERĂ

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici