Motivul pentru care statuia Fecioarei Maria dintr-un parc public din Franţa a fost eliminată de autorităţi. Decizia, criticată pe reţelele de socializare

Un tribunal din Franţa a hotărât castatuia Fecioarei Maria din parcul oraşului Publier din estul Franţei, să fie eliminată pentru a respecta interdicţia asupra simbolurilor religioase din spaţiile publice, a declarat primarul oraşului, citat de The Independent.

Urmărește
2581 afișări
Imaginea articolului Motivul pentru care statuia Fecioarei Maria dintr-un parc public din Franţa a fost eliminată de autorităţi. Decizia, criticată pe reţelele de socializare

Motivul pentru care Statuia Fecioarei Maria dintr-un parc public din Franţa a fost eliminată de autorităţi. Decizia, criticată pe reţelele de socializare (Imagine: Twitter)

Autorităţile locale au la dispoziţie trei luni pentru a elimina statuia, în caz contrar fiind amendate cu suma de 100 de euro pe zi.

Primarul oraşului Publier, Gaston Lacroix, a declarat că va încerca să relocheze statuia de marmură pe un teren privat. 

Statuia Fecioarei Maria a stat pe ţărmul lacului Geneva din anul 2011, iar în ultimul timp a fost subiectul controverselor locale pentru că a fost plătită din fonduri publice. Statuia a fost cumpărată ulterior de un grup religios şi a rămas în spaţiul public.

Cu o populaţie majoritar catolică, deşi foarte mulţi francezi se consideră atei astăzi, Franţa are unele dintre cele mai stricte legi seculare, de separaţie între stat şi biserică, din lume, iar afişarea simbolurilor religioase în public este interzisă.

Decizia de a scoate statuia a fost criticată pe reţelele de socializare, anumiţi internauţi punându-şi întrebarea dacă libertatea de exprimare a fost oprimată.

Hotărârea luată de un tribunal local a fost criticată de politicienii de dreaptă, inclusiv de către Jacques Clostermann de la Frontul National, care a declarat că reprezintă “o tiranie”.

In 2010, Franţa a devenit prima ţară din Europa care interzicea în spaţiile publice purtarea vălurile musulmane tip niqab şi burqa, care acoperă chipurile femeilor.

Catlocismul francez şi-a început declinul după anul 1905, potrivit experţilor, când Franţa antebelică a fost declarată stat secular, fondurile pentru toate grupurile religioase fiind stopate, iar aşezămintele de cult au fost declarate proprietate a statului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici