Noi detalii despre incendiul de la Catedrala Notre-Dame: Anchetatorii sunt aproape de a stabili cauza dezastrului

Anchetatorii sunt de părere că cel mai probabil un scurtcircuit a fost cauza incendiului devastator de la Catedrala Notre-Dame, conform unui reprezentant al poliţiei, transmite Daily Mirror.

Urmărește
3366 afișări
Imaginea articolului Noi detalii despre incendiul de la Catedrala Notre-Dame: Anchetatorii sunt aproape de a stabili cauza dezastrului

Noi detalii despre incendiul de la Catedrala Notre-Dame: Anchetatorii sunt aproape de a stabili cauza dezastrului

Monumentul istoric a fost devastat de flăcări luni seara, 15 aprilie, în timp ce sute de turişti şi parizieni priveau cu lacrimi în ochi cum un simbol al capitalei franceze risca distrugerea completă.

Membrii Brigăzii de Pompieri din Paris au împiedicat un dezastru, riscându-şi viaţa pentru a rămâne în interiorul monumentului aflat în flăcări şi pentru a crea o barieră de apă între flăcările nimicitoare şi cele două turnuri dreptunghiulare ale faţadei de vest, scrie Daily Mirror.

Parchetul din Paris a deschis o anchetă în urma incendiului, anchetatorii interogând o firmă de restauratori pentru a afla cauza incidentului.

Meşteri de la Le Bras Freres desfăşurau lucrări de restaurare la Catedrala Notre-Dame, veche de 850 de ani, înainte ca incendiul să izbucnească pe acoperiş.

Procurorul din Paris, Remy Heitz, spune că departamentul său ia în considerare „ipoteza unui accident”. Cu toate acestea, 50 de persoane sunt implicate în investigaţia de amploare.

Iniţial s-a relatat că altarul, instalat în 1989, ar fi fost singura piesă de arhitectură din clădire care a fost afectată de flăcări. Altarul a fost lovit de turla atunci când aceasta s-a prăbuşit în timpul incendiului.

Trei rozase de neînlocuit, datate din secolul al XIII-lea, au fost neatinse de flăcări, cu toate că iniţial autorităţile au crezut că ar fi explodat.

Compania Le Bras Freres câştigase un contract de 5 milioane de lire sterline pentru lucrările de reparaţie asupra turlei, aceasta fiind construită din stejar şi acoperită cu plumb.

Vorbind despre contract anul trecut, directorul companiei, Julien Le Bras, în vârstă de 32 de ani, spunea că scopul este de „a nu pune clădirea în pericol”.

Mai mult de 650 milioane de euro (562 milioane de lire sterline) au fost donate în doar câteva ore marţi, în timp ce miliardarii şi companiile din Franţa au anunţat că vor dona fonduri substanţiale pentru campania de restaurare lansată de preşedintele francez Emmanuel Macron.

Cu toate acestea, pe măsură ce serviciile de urgenţă treceau printre rămăşiţele carbonizate, au apărut numeroase acuzaţii privind starea de degradare în care se afla deja catedrala inclusă în patrimonial mondial UNESCO şi imortalizată în romanul lui Victor Hugo, „Cocoşatul de la Notre-Dame”.

Un incendiu a izbucnit, luni seară, la Catedrala Notre-Dame din Paris, care a fost evacuată, afirmă surse din cadrul serviciilor de intervenţie citate de site-ul cotidianului Le Figaro. Incendiul a izbucnit la ora 18.50 (19.50, ora României) la o sursă a sistemului de încălzire al Catedralei Notre-Dame.

Autorităţile franceze au dezvăluit că pompierii au stins incendiul izbucnit la Catedrala Notre-Dame din Paris la momentul potrivit, clădirea fiind la doar „15-30 de minute înainte de distrugere totală”, transmite The Guardian.

Catedrala romano-catolică Notre-Dame din Paris, situată în Arondismentul 4 al capitalei Franţei, a fost construită în perioada 1163-1345 în stil gotic. Catedrala este unul dintre monumentele emblematice ale Parisului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici