- Home
- Life-Inedit
- LONDRA, (03.06.2016, 12:28)
- Alin Motogna
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O comoară istorică, veche de 2.000 de ani, a fost descoperită în Londra - FOTO
În anul 2014, arheologii englezi finalizau cercetările la cel mai mare sit escavat vreodată în Londra, unde au fost găsite nu mai puţin de 405 tăbliţe din lemn, cu o vechime de aproximativ 2.000 de ani, realizate în perioada romană.
Urmărește
476 afișări
O comoară istorică, veche de 2.000 de ani, a fost descoperită în Londra
Una dintre acestea, datată 8 ianuarie 57 d.Hr., este cea mai veche dovadă scrisă găsită până acum pe teritoriul fostei provincii romane Britannia, notează Descoperă.
Alături de aceste artefacte au mai fost descoperite cizme din piele, bijuterii, dar şi note de corespondenţă personale şi documente juridice în care apar numele şi adresele primilor locuitori ai oraşului cunoscut la acea vreme sub numele de ,,Londinium".
Acum, la doi ani după realizarea descoperirilor, specialiştii din cadrul Muzeului de Arheologie din Londra au publicat o monografie care conţine traducerea celor 88 de texte lizibile inscripţionate pe tăbliţele din lemn.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
"[Aceste tăbliţe] ne furnizează detalii despre cum trăiau primii locuitori ai Londrei. Unele dintre ele sunt de-a dreptul fascinante", susţine autorul traducerilor, Roger Tomlin, fost cercetător în cadrul Universităţii Oxford.
Printre textele descoperite se numără cel al unei înştiinţări (,,Te întreb de pâine şi de sare") făcute de un anume Atticus, care îl atenţionează pe corespondentul său că trebuie să plătească 36 de denari.
,,Se laudă peste tot că ai împrumutat bani de la ei. Prin urmare, te rog, pentru binele tău, să nu pari slab în faţa lor, pentru că altfel vei pierde", a răspuns cel căruia Atticus i-a trimis mesajul.
Cel mai semnificativ document descoperit este de departe un contract datat 22 octombrie 62 d.Hr., ce se referă la transportul a 20 de lăzi cu mărfuri din Verulamium (astăzi St. Albans) la Londra.
,,Data este importantă pentru că acest eveniment s-a petrecut după încheierea revoltei lui Boudica. Tacitus, principala sursă literară referitoare la evoluţia provinciei romane Britannia, menţionează anul 61 d.Hr. pentru desfăşurarea rebeliunii şi spune că Londra şi St. Albans au fost distruse în timpul acelor evenimente, în care au murit peste 70.000 de oameni", a adăugat Tomlin.
potrivit Descoperă, tăbliţele au dimensiuni similare cu cele ale unei tablete moderne şi par să fi fost făcute din doagele unor butoaie. Suporturile din lemn erau acoperite cu ceară de albină şi erau inscripţionate cu ajutorul unui instrument cunoscut sub numele de ,,stylus".
Obiectele s-au păstrat timp de aproximativ 2000 de ani într-un sit în care solul era îmbibat cu apă, astfel că ceara de pe suprafaţa tăbliţelor a dispărut în timp, lăsând în urmă inscripţiile realizate de scribi. Identificarea şi descifrarea textelor nu a fost o sarcină uşoară: fiecare tăbliţă a fost fotografiată digital de patru ori, sub diferite unghiuri de iluminare. După aceea, specialiştii au suprapus câte patru fotografii, pentru a pune în evidenţă textul inscripţionat pe fiecare tăbliţă.
De-abia din această fază începea descifrarea propriu-zisă a caracterelor din texte. Pentru analizarea unei tăbliţe, procesul putea dura chiar şi o săptămână.
,,Dacă îţi place să faci sudoku, îţi va plăcea să faci şi asta", a spus Roger Tomlin.
Citeşte şi: Concertul Megadeth de la Bucureşti, de pe 13 iulie: Trupele Myrath şi Dirty Shirt cântă în deschidere
Citeşte şi: Facebook va scana 10.000 de mesaje pe secundă în 20 de limbi pentru a sorta mai bine comentariile
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe