- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (31.07.2023, 12:24)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
O nouă specie de orhidee a fost descoperită în Munţii Bucegi
O nouă specie de orhidee a fost descoperită în Munţii Bucegi, prima observaţie fiind făcută în iulie 2009 în cadrul unor studii în teren în Parcul Natural Bucegi din Carpaţii Meridionali. După 14 ani, noua specie de orhidee endemică a dovedit că poate forma populaţii stabile.
Urmărește
3599 afișări
Noua specie de orhidee endemică a primit numele de Epipactis bucegensis şi a dovedit, în 14 ani, că poate forma populaţii stabile, numeroase, sănătoase în partea de sud-est a parcului.
„La prima vedere, în lumina aspră a zilelor fierbinţi de vară, plantele arătau mai degrabă ca un grup deosebit de Epipactis helleborine deshidratate, verzi-gălbui, ofilite, perfect camuflate în vegetaţia maronie, ierboasă, din jur. Cele mai izbitoare trăsături au fost inflorescenţele alungite, purtând mai multe flori discrete, alb-crem, complet închise, atârnate ca un pandantiv, ovare de culoare verde-gălbui, un indiciu clar al unei specii cleistogame, autogame, total diferite de cele cu polenizare încrucişată, chasmogame de ex. Epipactis helleborine. După o examinare mai atentă, care a presupus deschiderea manuală a mai multor flori, împreună cu colaboratoarele mele Lori şi Mihaela Balogh, am observat structura neobişnuită a labelului fără nectar, căruia îi lipsea complet mezohilul, adică segmentul îngust dintre porţiunea bazală (hipohil) şi vârf (epihil), trăsătură care diferenţiază acest taxon de toate celelalte specii europene de Epipactis”, a spus Nora Anghelescu, doctorand al Univesităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti şi autoarea „Orchids of Romania”, primul album botanic care include toate speciile de orhidee sălbatice cunoscute şi confirmate până în prezent în România.
Nora Anghelescu a fost, de altfel, cea care a descoperit noua specie de orhidee, în 2009.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Apariţia florii a fost monitorizată în următorii ani. Au fost făcute mai multe fotografii digitale, dar nu au fost efectuate nici măsurători detaliate, nici descrieri formale la momentul respectiv. Din păcate, monitorizarea ulterioară a populaţiei de Epipactis bucegensis nu a fost posibilă, deoarece în vara anului 2012, zona a fost complet distrusă şi cea mai mare parte a florei a fost pierdută din cauza unei dezvoltări imobiliare masive. Cu toate acestea, la 17 iulie 2022, în cadrul unui studiu de teren botanic, au fost (re)descoperite două noi populaţii în partea de sud-est a parcului natural, la o altitudine de aproximativ 820-980 metri. Împreună, cele două populaţii conţineau aproximativ 60-75 de exemplare.
Deoarece Epipactis bucegensis este autogamă, aceasta prezintă toate trăsăturile morfologice caracteristice unei specii autopolenizatoare. Florile sale sunt închise, pandante, fără miros şi colorate discret.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:59
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1075. Zelenski condamnă presupusul atac rusesc în regiunea Kursk: „Au ucis sirieni în acelaşi mod” / Zelenski: SUA şi UE ar trebui să participe la negocierile de pace dintre Ucraina şi Rusia / Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este cea mai „ieftină” garanţie de securitate şi o „victorie” pentru Trump
-
astăzi, 07:58
China respinge noile taxe anunţate de Trump şi ameninţă cu măsuri