O rocă descoperită de roverul NASA sugerează existenţa unei vieţi microbiene străvechi pe Marte

O rocă punctiformă, care a fost descoperită de un rover NASA pe Marte, conţine caracteristici care trimit la ideea că ar fi putut găzdui viaţă microbiană acum miliarde de ani.

Urmărește
245 afișări
Imaginea articolului O rocă descoperită de roverul NASA sugerează existenţa unei vieţi microbiene străvechi pe Marte

Sursa foto: NASA

Roca în formă de vârf de săgeată, denumită Cheyava Falls, a fost descoperită de roverul Perseverance al NASA la 21 iulie, în timp ce se deplasa de-a lungul marginii nordice a Neretva Vallis, o vale fluvială străveche sculptată de apa care curge în craterul Jezero al planetei roşii, scrie The Guardian.

Analiza rocii a dezvăluit semne de material organic, pete de suprafaţă intrigante similare cu cele asociate cu microbii fosilizaţi de pe Pământ şi dovezi că apa a trecut odată prin rocă, a declarat agenţia.

Ken Farley, cercetătorul proiectului misiunii de la Institutul de Tehnologie din California, a declarat că roca a fost „cea mai enigmatică, complexă şi potenţial importantă rocă investigată până acum de Perseverance”, relevă sursa citată.

Fiecare pată albicioasă este înconjurată de un inel negru care conţine fier şi fosfat şi constituie „o mare surpriză”, deoarece astfel de caracteristici similar pe Pământ „sunt adesea asociate cu înregistrarea fosilizată a microbilor”.

Până în acest moment, cercetătorii doresc să intre în posesia unor eşantioane de rocă pentru investigaţii amănunţite, însă NASA a întâmpinat dificultăţi în acest proces. Potrivit The Guardian, asemenea mostre de rocă nu ar putea fi aduse pe Pământ mai devreme de 2040, iar costurile se ridică, până în prezent, la peste 11 miliarde de dolari.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici