O serie de scrisori către Marianne redactate de Leonard Cohen, vândută pentru o sumă record

O colecţie de peste 50 de scrisori trimise de muzicianul Leonard Cohen femeii care a inspirat piesa "So Long, Marianne" a fost vândută la licitaţie pentru suma totală de 876.000 de dolari, de cinci ori preţul la care fusese estimată, potrivit casei Christie's, transmite Reuters.

Urmărește
446 afișări
Imaginea articolului O serie de scrisori către Marianne redactate de Leonard Cohen, vândută pentru o sumă record

O serie de scrisori către Marianne redactate de Leonard Cohen, vândută pentru 876.000 de dolari

Scrisorile trimise Mariannei Ihlen sunt o cronică a poveştii lor de dragoste din anii 1960.

Cohen şi norvegianca Ihlen s-au cunoscut pe insula grecească Hydra, în 1960, iar femeia i-a devenit sursă de inspiraţie pentru câteva dintre hiturile sale, printre care se numără "Bird on a Wire", "Hey, That’s No Way to Say Goodbye" şi piesa din 1967 "So Long, Marianne".

Ihlen a murit din cauza unei leucemii, în Oslo, în iulie 2016, la vârsta de 81 de ani. Cohen, care a suferit şi el de leucemie, a murit în noiembrie 2016, la vârsta de 82 de ani.

Scrisorile au fost scoase la licitaţie de familia lui Ihlen.

Leonard Cohen a început să cânte la chitară la vârsta de 13 ani. A urmat cursurile Universităţii McGill, unde a câştigat premiul McNaughton pentru creaţie, înainte de absolvire. Şi-a publicat primul volum de poezie, "Let Us Compare Mythologies" la un an după aceea, cu un succes răsunător. Judy Collins, nume de top al folk-ului anilor '60, înregistrează o versiune a piesei "Suzanne", care ajunge rapid un hit. Solista îi propune lui Cohen să o urmeze în turnee şi astfel debutul lui are loc în vara anului 1967, la The Newport Folk Festival. Au urmat două concerte cu casa închisă în New York şi o apariţie la CBS Network, unde Cohen îşi interpretează cântecele şi îşi recită poeziile. Cohen semnează un contract cu studioul de înregistrări Columbia şi, în 1968, lansează primul său album, "The Songs of Leonard Cohen", un material devenit hit folk şi care stârneşte vâlvă în mediile muzicale, asigurându-i un renume inegalabil printre cântăreţi şi textieri. Au urmat, printre altele, "Songs From a Room"(1969), "Songs of Love and Hate"(1971), "New Skin for Old Ceremony" (1974), "Death of a Ladies' Man" (1977) şi "I'm Your Man" (1988).

Artistul canadian a părăsit scena muzicală la începutul anilor '90, pentru a se stabili şi trăi într-o mănăstire budistă din California, unde a devenit călugăr şi a primit prenumele Jikan, care înseamnă "tăcere".

În 2011, Leonard Cohen a fost recompensat cu Helpmann Award pentru concertul său susţinut în Australia, la Hanging Rock, cu premiul Prinţul Asturiei pentru Litere şi cu Glenn Gold Award pentru contribuţia adusă artelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici