- Home
- Life-Inedit
- (03.11.2023, 09:35)
- Bianca Popa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oamenii de ştiinţă au observat cimpanzei sălbatici care folosesc tactici de război asemănătoare omului
- Cimpanzeii folosesc tactici de război în timpul confruntărilor teritoriale.
- Cercetarea, care a durat 3 ani, deschide o fereastră pentru înţelegerea evoluţiei umane, prin stabilirea unor paralele între specia noastră şi cea a primatelor.
Urmărește
748 afișări
Oamenii de ştiinţă au observat cimpanzei sălbatici din Vestul Africii, în Parcul Naţional Tai din Sud-Vestul Coastei de Fildeş, folosind tactici sofisticate în timpul confruntărilor teritoriale, asemănătoare celor utilizate în războaie de către oameni. Timp de trei ani, cercetătorii au observat zilnic două comunităţi învecinate de cimpanzei occidentali sălbatici şi au documentat modul în care aceştia au folosit terenul înalt pentru recunoaşterea terenului inamic înainte de confruntările teritoriale, informează Reuters.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Qatarul ameninţă UE că va taia gazul. Ministrul energiei din Qatar: "Nu blufez"
-
Simion: Am adus o dubă cu mutări, relocări, debarasări / Nu vom legitima prin prezenţa noastră un preşedintele ilegitim
Studiul condus de Sylvain Lemoine, antropolog biologic de la Universitatea Cambridge, a arătat că recunoaşterea de pe deal a avut un rol esenţial în luarea deciziilor înainte de incursiunile în teritoriul inamic. Aceste constatări reprezintă prima dovadă documentată a unor astfel de tactici printre cele mai apropiate rude ale omului din regnul animal, subliniind abilităţile cognitive şi cooperative avansate ale acestor cimpanzei.
Violenţa intergrupală este ceva obişnuit între cimpanzei, în principal ca urmare a concurenţei pentru resurse, în special hrană. Dimensiunea teritoriului joacă un rol semnificativ în aceste conflicte, deoarece teritoriile mai mari reduc competiţia în cadrul grupului şi cresc ratele reproductive ale femelelor.
Cele două grupuri de cimpanzei observate în acest studiu aveau dimensiuni aproximativ echivalente, cu masculi adulţi care dominau femelele. Aceştia participau la patrule teritoriale la graniţă, unde indivizii coordonau mişcările de-a lungul periferiei teritoriului, adesea rezultând în confruntări violente şi periculoase cu celălalt grup de cimpanzei.
Studiul a arătat, de asemenea, că dealurile folosite de cimpanzei pentru recunoaştere nu le ofereau neaparat o capacitate sporită de detectare vizuală a membrilor comunităţii rivale. În schimb, acestea ofereau condiţii acustice mai bune pentru detectarea adversarilor prin sunet. Cimpanzeii aveau tendinţa de a se abţine de la activităţi zgomotoase precum mâncatul sau căutarea hranei când se aflau pe aceste dealuri, preferând să se odihnească şi să asculte.
Surprinzător însă, cercetarea a arătat că cimpanzeii erau mai predispuşi să se aventureze în teritoriul inamic, după ce coborau de pe deal dacă ceilalţi cimpanzei erau departe. Incursiunile lor aveau o frecvenţă de 40% atunci când adversarii erau la aproximativ 500 metri distanţă, crescând la 60% când adversarii erau la aproximativ 3 kilometri depărtare.
Acest studiu oferă informaţii valoroase despre comportamentul cimpanzeilor şi deschide o fereastră pentru înţelegerea evoluţiei umane, prin stabilirea unor paralele între specia noastră şi cea a primatelor, concluzionează Lemoine.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe