Oamenii de ştiinţă au observat cimpanzei sălbatici care folosesc tactici de război asemănătoare omului

  • Cimpanzeii folosesc tactici de război în timpul confruntărilor teritoriale.
  • Cercetarea, care a durat 3 ani, deschide o fereastră pentru înţelegerea evoluţiei umane, prin stabilirea unor paralele între specia noastră şi cea a primatelor.
Urmărește
743 afișări
Imaginea articolului Oamenii de ştiinţă au observat cimpanzei sălbatici care folosesc tactici de război asemănătoare omului

Oamenii de ştiinţă au observat cimpanzei sălbatici din Vestul Africii, în Parcul Naţional Tai din Sud-Vestul Coastei de Fildeş, folosind tactici sofisticate în timpul confruntărilor teritoriale, asemănătoare celor utilizate în războaie de către oameni. Timp de trei ani, cercetătorii au observat zilnic două comunităţi învecinate de cimpanzei occidentali sălbatici şi au documentat modul în care aceştia au folosit terenul înalt pentru recunoaşterea terenului inamic înainte de confruntările teritoriale, informează Reuters.

Studiul condus de Sylvain Lemoine, antropolog biologic de la Universitatea Cambridge, a arătat că recunoaşterea de pe deal a avut un rol esenţial în luarea deciziilor înainte de incursiunile în teritoriul inamic. Aceste constatări reprezintă prima dovadă documentată a unor astfel de tactici printre cele mai apropiate rude ale omului din regnul animal, subliniind abilităţile cognitive şi cooperative avansate ale acestor cimpanzei.

Violenţa intergrupală este ceva obişnuit între cimpanzei, în principal ca urmare a concurenţei pentru resurse, în special hrană. Dimensiunea teritoriului joacă un rol semnificativ în aceste conflicte, deoarece teritoriile mai mari reduc competiţia în cadrul grupului şi cresc ratele reproductive ale femelelor.

Cele două grupuri de cimpanzei observate în acest studiu aveau dimensiuni aproximativ echivalente, cu masculi adulţi care dominau femelele. Aceştia participau la patrule teritoriale la graniţă, unde indivizii coordonau mişcările de-a lungul periferiei teritoriului, adesea rezultând în confruntări violente şi periculoase cu celălalt grup de cimpanzei.

Studiul a arătat, de asemenea, că dealurile folosite de cimpanzei pentru recunoaştere nu le ofereau neaparat o capacitate sporită de detectare vizuală a membrilor comunităţii rivale. În schimb, acestea ofereau condiţii acustice mai bune pentru detectarea adversarilor prin sunet. Cimpanzeii aveau tendinţa de a se abţine de la activităţi zgomotoase precum mâncatul sau căutarea hranei când se aflau pe aceste dealuri, preferând să se odihnească şi să asculte.

Surprinzător însă, cercetarea a arătat că cimpanzeii erau mai predispuşi să se aventureze în teritoriul inamic, după ce coborau de pe deal dacă ceilalţi cimpanzei erau departe. Incursiunile lor aveau o frecvenţă de 40% atunci când adversarii erau la aproximativ 500 metri distanţă, crescând la 60% când adversarii erau la aproximativ 3 kilometri depărtare.

Acest studiu oferă informaţii valoroase despre comportamentul cimpanzeilor şi deschide o fereastră pentru înţelegerea evoluţiei umane, prin stabilirea unor paralele între specia noastră şi cea a primatelor, concluzionează Lemoine.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici