Oamenii de ştiinţă Gregg L. Semenza, Peter J.Ratcliffe şi William G.Kaelin sunt laureaţii Nobel pentru medicină 2019

Gregg L. Semenza, Peter J.Ratcliffe şi William G.Kaelin Jr. au câştigat premiul Nobel pentru medicină şi fiziologie, distincţie decernată anual pentru descoperiri majore în domeniul medicinei şi al ştiinţelor naturii, a anunţat Karolinska Institute din Stockholm.

Urmărește
2184 afișări
Imaginea articolului Oamenii de ştiinţă Gregg L. Semenza, Peter J.Ratcliffe şi William G.Kaelin sunt laureaţii Nobel pentru medicină 2019

BREAKING Gregg L. Semenza, Peter J.Ratcliffe şi William G.Kaelin sunt laureaţii Nobel pentru medicină 2019

Cei trei cercetători au fost premiaţi pentru descoperirile privind ”modul în care celulele percep şi se adaptează diferenţelor de nivel al oxigenului din mediu”.

William G. Kaelin Jr, Sir Peter J. Ratcliffe şi Gregg L. Semenza au identificat mecanismele moleculare prin care sunt reglate la nivel genetic răspunsurile organismului la variaţiile nivelului de oxigen”. Printre aplicaţiile descoperirilor lor se numără şi posibilitatea stopării dezvoltării diferitelor tipuri de tumori canceroase.

William G. Kaelin Jr s-a născut în 1957 la New York. Are propriul său laborator de cercetare la Dana-Farber Cancer Institute şi este profesor la Harvard Medical School din 2002. Lucrează la Howard Hughes Medical Institute din 1998.

Sir Peter J. Ratcliffe s-a născut în 1954, în Lancashire, Marea Britanie. A studiat medicina în Gonville şi la Colegiul Caius de la Universitatea Cambridge şi s-a specializat în nefrologie la Oxford.

Gregg L. Semenza s-a născut în 1956 la New York. A studiat biologie la Universitatea Harvard. Şi a obţinut doctoratul din partea Şcolii de Medicină a Universităţii din Pennsylvania, în 1984. S-a specializat în pediatrie la Universitatea Duke şi la Universitatea Johns Hopkins. Este profesor la Johns Hopkins University din 1999, iar din 2003 conduce Programul de cercetare vasculară de la Johns Hopkins Institute for Cell Engineering.

Până acum numai 12 femei au fost premiate pentru medicină. Cel mai tânăr laureat al premiului pentru medicină a fost Frederick G Banting, care a primit distincţia în 1923, la 32 de ani, pentru descoperirea insulinei. Vârsta cea mai înaintată la care un savant a fost premiat pentru medicină a fost de 87 de ani, în 1966, când Peyton Rous a primit recunoaşterea descoperirii virusurilor care cauzează tumori.

Premiul Nobel pentru medicină şi fiziologie este decernat anual pentru descoperiri majore în domeniul medicinei şi al ştiinţelor naturii. Este una dintre cele cinci distincţii stabilite încă din 1895 prin testamentul chimistului suedez Alfred Nobel. Fondatorul premiului era interesat de progresul experimental în fiziologie şi a ţinut să marcheze astfel realizările din domeniu.

În 2019, valoarea fiecărui premiu Nobel Prize este de nouă milioane de coroane suedeze, aproximativ 827 de mii de euro. Cei trei premianţi pentru Medicină şi fiziologie vor împărţi suma primită.

Sezonul Nobel 2019 a debutat luni, iar, anul acesta, vor fi acordate două premii pentru literatură, după ce trofeul de anul trecut a fost anulat, pe fondul unui scandal sexual. Greta Thunberg, Abiy Ahmed şi organizaţii ca Reporteri fără Frontiere sunt numele vehiculate pentru premiul pentru pace.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici