- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (27.06.2014, 16:40)
- Gabriel Burete
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oraşul de sub stâncă. Cum arată orăşelul spaniol săpat în piatră - FOTO, VIDEO
Pe cei mai mulţi gândul că o stâncă uriaşă ar putea să se prăbuşească oricând peste casele lor i-ar nelinişti. Însă cei trei mii de locuitori din Setenil de las Bodegas, un orăşel spaniol din provincia Cádiz, trăiesc în clădiri săpate în piatră, într-un defileu format de râul Trejo.
Urmărește
6422 afișări
Oraşul de sub stâncă. Cum arată orăşelul spaniol săpat în piatră - FOTO, VIDEO (Imagine: Shutterstock)
Râul Trejo coteşte brusc, la nord-vest de oraşul Ronda, aflat în provincia Malaga. Zona dominată de stânci abrupte, situată la puţin peste 150 de kilometri de Cádiz, nu pare cel mai potrivit loc pentru întemeierea unei aşezări. Cercetătorii au descoperit însă că peştera Cueva de la Pileta din apropiere a fost locuită încă din paleolitic, acum 20.000 de ani, şi e posibil ca stâncile de pe malul râului Trejo să fi fost ocupate chiar mai devreme. Arheologii au descoperit artefacte neolitice, dar şi numeroase vestigii romane în apropiere de Setenil de las Bodegas, ceea de dovedeşte că zona a fost locuită continuu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia înarmează trupele nord-coreene cu arme de infanterie la frontiera cu Ucraina
-
Kemi Badenoch, noul lider al Partidului Conservator din Marea Britanie
-
Inundaţii în Spania. Premierul anunţă cea mai mare desfăşurare militară pe timp de pace. 211 morţi
-
Zi de doliu naţional în Serbia după ce 14 oameni au murit în Novi Sad. 20 de oameni vor fi audiaţi
Relieful inedit al regiunii se datorează râului Trejo, care sapă un defileu în rocile solubile, în principal calcaroase, din Cádiz. Localnicii au profitat de carsturile spectaculoase şi şi-au amenajat casele lărgind peşterile şi unind pereţii deja existenţi. Stâncile care par suspendate deasupra clădirilor şi faţadele albe ale caselor care strălucesc sub soarele Andaluziei au făcut ca Setenil de las Bodegas să devină una dintre opririle interesante de pe Ruta de los Pueblos Blancos (n.r. traseul satelor albe, în limba spaniolă).
Poate că nu e tocmai uşor să locuieşti printre pietrele abrupte însă, aşa cum aveau să descopere localnicii mai târziu, pe cât de greu e de amenajat o astfel de aşezare, pe atât de dificil e de distrus şi de ocupat. Numele orăşelului Setenil de las Bodegas, săpat în stâncile de pe malul râului Trejo, face referire tocmai la rezistenţa fortificaţiei medievale în faţa atacatorilor, considerată, pentru o perioadă, inexpugnabilă.
Conform tradiţiei, denumirea de Setenil e derivată de la expresia septem nihil (de şapte ori nimic, în limba latină), care aminteşte de cele şapte asedii de care au avut nevoie creştinii ca să înlăture ocupanţii mauri, relatează Huffington Post. A doua parte a toponimului, Bodegas, (n.r. crame, în limba spaniolă), ar fi fost adăugată ulterior, după venirea coloniştilor spanioli, când producţia de vin a devenit una dintre ocupaţiile principale din localitate.
Orăşelul, fortificat de mauri, în secolul al XII-lea şi cucerit de creştini în 1484, în cincisprezece zile, după şapte asedii, găzduieşte astăzi puţin peste trei mii de locuitori. Localitatea a fost una dintre ultimele aşezări fondate de mauri în Europa, a căror ocupaţie s-a încheiat efectiv în 1492, odată cu căderea Granadei. Setenil de las Bogades e cunoscut pentru mezelurile pe care le fac localnicii, dar şi datoriră livezilor de măslini şi migdali, plantate de arabi şi a viţei de vie, introdusă de coloniştii spanioli. Recent, oraşul a devenit o destinaţie turistică interesantă în Andaluzia şi este înţesat de baruri, restaurante şi cafenele inedite, săpate în stâncile din zonă.
Citeşte şi:
Kamceatka, tărâmul de gheaţă şi foc. Imagini spectaculoase din Orientul Îndepărtat al Rusiei - GALERIE FOTO
Citeşte şi:
Photoshop de secol XIX. Cum se modificau imaginile la începuturile fotografiei - GALERIE FOTO
Citeşte şi:
15 lucruri mai puţin ştiute despre cele mai cunoscute atracţii turistice din lume - GALERIE FOTO
Citeşte şi:
Ce nu ştiai despre UMBRELĂ: Lucruri mai puţin cunoscute despre obiectul indispensabil în zilele ploioase
Citește pe alephnews.ro: SUA întărește prezența militară în Orientul Mijlociu. Pentagonul anunță că mai multe bombardiere și nave de război americane sunt pe drum
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Satul strămoșesc al Kamalei Harris urmărește cu mândrie alegerile SUA. Cum o numesc localnicii pe candidată
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Vedeta din România pe care puțini și-o amintesc! Mama ei e disperată: fiica a renunțat la TV și a căzut pradă substanțelor interzise
CANCAN.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe