Oraşul european care transformă banii turiştilor în beneficii sustenabile

  • Barcelona utilizează 100 de milioane de euro din taxa de turism pentru instalarea de pompe de căldură şi panouri solare în şcolile de stat.
  • Planul vizează transformarea percepţiei asupra impactului turismului prin investiţii în beneficii ecologice pe termen lung.
  • Instalarea sistemelor de aer condiţionat alimentate de energie solară şi înlocuirea cazanelor poluante va contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon şi la îmbunătăţirea condiţiilor de învăţare pentru elevi.
Urmărește
931 afișări
Imaginea articolului Oraşul european care transformă banii turiştilor în beneficii sustenabile

Sursa foto: Pexels

Una dintre cele mai importante destinaţii turistice din Europa, Barcelona, doreşte să facă vizitatorii mai puţin enervanţi pentru localnici, solicitându-le să achiziţioneze pompe de căldură şi panouri solare pentru şcolile din zonă, scrie Fortune. Planul autorităţilor locale implică redirecţionarea a 100 de milioane de euro din taxa de turism către un fond care va instala pompe de căldură şi panouri solare în şcolile de stat.

Această iniţiativă ar putea să schimbe percepţia asupra impactului vizitatorilor asupra oraşului, de la oameni care aduc deranj la oameni care contribuie la o cauză verde pe termen lung. La fel ca alte oraşe europene, Barcelona se confruntă cu provocări legate de schimbările climatice şi presiunea adăugată a turismului. Însă prin utilizarea taxei de turism pentru beneficii clare şi verzi pe termen lung, oraşul caută să abordeze aceste provocări într-un mod inovator.

Planul implică instalarea de sisteme de aer condiţionat alimentate de panouri solare pe un total de 170 de şcoli până în 2029, precum şi înlocuirea cazanelor vechi şi poluante cu pompe de căldură. De asemenea, se va instala o suprafaţă totală de 181.000 de metri pătraţi de panouri solare pe proprietăţile şcolare, cu surplusul de energie utilizat pentru a alimenta clădirile publice din apropiere.

Această iniţiativă a oraşului Barcelona ar putea oferi un model pentru alte oraşe europene, care se confruntă şi ele cu schimbările climatice şi cu o creştere a numărului de vizitatori. De exemplu, Veneţia a colectat 37 de milioane de euro în taxe de turism peste noapte în 2023, iar Parisul a majorat taxa de turism pentru vizitatorii care stau în regiunea Île de France cu 200%. Cu toate acestea, unii nu sunt convinşi că aceste planuri sunt suficiente pentru a compensa impactul vizitatorilor suplimentari.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici