Preşedintele Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), Tudor Giurgiu, a declarat că municipiul Cluj-Napoca poate deveni un platou imens de filmare şi un centru de producţie cinematografică, unde regizorii să filmeze şi să cheltuie bani, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Tudor Giurgiu a spus, vineri seară, la Cluj-Napoca, la gala de deschidere a celei de-a 16-a ediţii a TIFF care are loc în Piaţa Unirii, că la sfârşitul săptămânii viitoare va sosi actorul Alain Delon, care va primi premiul de excelenţă al festivalului.
”Încercăm de mulţi ani să convingem autorităţile locale că oraşul Cluj are potenţial să devină un platou imens de filmare, oraşul în sine şi ce este în jur poate fi speculat cinematografic şi e important ca festivalul să aducă mulţi regizori care să filmeze aici, să cheltuie bani aici, iar în 10 – 15 ani Clujul să devină un important centru de producţie cinematografică. La sfârşitul săptămânii viitoare va sosi Alain Delon, parcă festivalul se învârte în jurul lui, actorul va primi premiul de excelenţă la gala de închidere”, a spus Giurgiu.
La gala de deschidere din Piaţa Unirii participă peste 3.000 de persoane, organizatorii anunţînd că vânzările de bilete au înregistrat un record în acest an, în condiţiile în care până în dimineaţa zilei de 2 iunie s-au vândut cu 170 la sută mai multe bilete în avans decât anul trecut, iar unele proiecţii sunt deja ”sold-out”.
În Piaţa Unirii a fost instalat cel mai mare ecran în aer liber din istoria festivalului şi unul dintre cele mai mari din Europa Centrală şi de Est, având dimensiuni de 24 de metri pe 13.
Primul film proiectat în deschiderea TIFF este comedia ”Regele Belgiei”, coproducţie Belgia – Olanda – Bulgaria din 2016, care urmăreşte aventurile unui rege belgian prin ţările balcanice. Înainte de proiecţie, au cântat ”Sirenele de la Marea Neagră”, corul feminin din film.
La gala de deschidere sunt prezenţi, printre alţii, fostul ministru al Culturii, Corina Şuteu, şi actorul Dorel Vişan.
Ediţia a 16-a a TIFF se desfăşoară în perioada 2 – 11 iunie la Cluj-Napoca, urmând să fie proiectate 225 de filme, dintre care 188 de lungmetraje şi 37 de scurtmetraje din 53 de ţări, unele în premieră, precum Qatar, Columbia, Palestina.