- Home
- Life-Inedit
- ALBA IULIA, (29.04.2018, 09:08)
- Dragos Suciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Războaie daco-romane, târguri de sclavi şi paradă de noapte cu torţe, la Festivalul Roman Apulum | GALERIE FOTO
Mii de turişti îşi petrec minivacanţa de 1 Mai la Alba Iulia, atraşi de Festivalul Roman Apulum, care cuprinde punerea în scenă a unor lupte între daci şi romani, dansuri antice, paradă de noapte cu torţe, târguri de sclavi, dar şi lupte între gladiatori, cum au fost în cele mai vechi timpuri.
Urmărește
1243 afișări
Războaie daco-romane, târguri de sclavi şi paradă de noapte cu torţe, la Festivalul Roman Apulum | GALERIE FOTO
VEZI GALERIA FOTO DE MAI JOS
Festivalul Roman Apulum a debutat, sâmbătă, cu prezentarea trupelor de daci, romani, barbari şi gladiatori, care participă la ediţia din acest an, urmată de sfinţirea armelor romane, pentru ca acestea să fie letale în luptele cu dacii, dar şi de o paradă la care au participat toţi războinicii.
Aceştia au defilat în Cetatea Alba Carolina, pornind din faţa Catedralei Romano-Catolice, spre Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan, fiind filmaţi şi fotografiaţi de sute de turişti şi localnici.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Vladimir Putin, la conferinţa anuală de presă: Occidentul poate să încerce capabilităţile rachetei Oreşnik prin alegerea unei ţinte în Kiev şi folosirea sistemelor antiaeriene. Liderul rus critică dislocarea THAAD în România
-
Leul a început să se deprecieze la cotaţiile interbancare. BNR anunţă un curs neclintit
-
Restricţii de trafic în Capitală pentru manifestările dedicate comemorării Revoluţiei din 1989
Tot sâmbătă, în prima parte a zilei, s-au deschis taberele şi atelierele meşteşugăreşti, unde au fost montate mai multe corturi, iar cei prezenţi au ocazia să înveţe despre cultura daco-romană, îndeletnicirile din acea vreme şi să experimenteze pe propria lor piele armele strămoşilor noştri. Taberele rămân deschise pe tot parcursul festivalului, care ţine până în 1 mai. Acestea aduc în atenţia vizitatorilor modul de viaţă al înaintaşilor care se îndeletniceau cu prelucrarea osului, lemnului, fierului, cu scriptoria, monetăria, dar şi cu confecţionarea şi întreţinerea echipamentului de luptă.
La prânz, Festivalul a continuat cu demonstraţii militare ale trupelor participante la Festival: Terra Dacica Aeterna (Cluj Napoca), Legio I Italica (Svishtov, Bulgaria), Civilta Romana (Roma, Italia), Vexillatio Moesiae Inferioris (Odessa, Ucraina), Cohors III Lucensium (Lugo, Spania) şi Legio X Gemina (Musov, Republica Cehă).
Seara au avut loc bătălii între trupele romane şi războinicii daci, dansuri antice, dar şi o spectaculoasă paradă cu torţe.
Un moment inedit al festivalului este târgul de sclavi, duminică după-masa, realizat la fel ca acum aproape 2.000 de ani, în cadrul căruia sunt vânduţi gladiatori, femei-arcaş, dace şi nimfe. Turiştii pot licita pentru aşa-zişii sclavi vânduţi la târg şi apoi, timp de o oră, se pot bucura de anumite activităţi desfăşurate de aceştia special pentru noii lor ”stăpâni”.
Punctul culminant al Festivalului va fi, şi în acest an, marea bătălie între legiunile romane şi trupele de daci, la care vor participa circa 300 de membri ai trupelor participante la festival. Bătăliile din anii trecuţi au adus mult spectacol şi s-au încheiat chiar cu răstigniri pe cruce, majoritatea fiind câştigate de legiunile romane, care sunt mai numeroase, disciplinate şi mult mai bine înarmate.
Seara de duminică se încheie cu lupte de gladiatori şi cu spectacolul de teatru ”Dilema finală a lui Socrate” pus în scene de Grupul Skepsis din Alba Iulia.
Festivalul Roman Apulum continuă luni, cu o paradă militară, jocuri în onoarea zeiţei Flora, dansuri, demonstraţii militare şi jocuri de gladiatori.
Cei prezenţi vor putea cunoaşte, marţi, gastronomia antică şi pot participa pe tot parcursul zilei la ateliere, unde li se va explica cum se fabricau armele în perioada daco-romană. De asemenea, cei care doresc pot învăţa dansuri specifice, iar coliilor li se vor arăta jocurile din acea perioadă.
Actualul oraş Alba Iulia se ridică peste ruinele anticului Apulum, cel mai mare oraş roman din provincia Dacia şi totodată centrul politic, economic, militar şi cultural al acesteia.
Festivalul se desfăşoară anual în preajma zilei de 1 mai şi adună peste 300 de reenactori – soldaţi şi civili romani, războinici daci, gladiatori, meşteşugari sau dansatoare.
Pe parcursul a patru zile, oamenii pot trăi realităţile unei lumi demult apuse, una cu demonstraţii militare romane, cu războaie între daci şi romani, cu lupte de gladiatori organizate în cinstea lor, cu ateliere de lucru, cu jocuri şi târguri de sclavi.
La astfel de reprezentaţii, lupte şi războaie, publicul are un rol activ având posibilitatea să strige dacă doreşte moartea ori salvarea unui gladiator pus la pământ, cu tăişul la gât sau chiar să-i învie pe romanii şi dacii decedaţi. De multe ori, copiii, încurajaţi de prezentatori, sunt cei care decid destinele soldaţilor.
Toate manifestările au loc în Cetatea Alba Carolina, o fortăreaţă cu bastioane de tip Vauban, care are forma unei stele cu şapte colţuri. Aceasta a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea în oraşul medieval Alba Iulia, având rol de fortificaţie strategică de apărare a Imperiului Habsburgic împotriva eforturilor militare ale Imperiului Otoman şi de consolidare a puterii habsburgice pe plan local.
Cetatea este ridicată pe locul unde, anterior, au existat un castru roman, în jurul anului 104, şi o cetate medievală, cele trei fortificaţii fiind construite în timp, una peste alta.
În aceste zile au rămas foarte puţine locuri disponibile la pensiunile şi hotelurile din Alba Iulia, oraşul devenind o atracţie turistică preferată în minivacanţa de 1 mai. La Festival asistă mii de turişti.
Citeşte şi: INTERVIU. Dr. Anca Vereanu: “Eşti liber atunci când te bazezi pe ceea ce ştii, pe ce ai învăţat” | GALERIE FOTO, VIDEO
Citeşte şi: Ce maşină a primit Ion Ţiriac de la Simona Halep pentru colecţia lui. Are chiar şi un autograf | FOTO
Citeşte şi: Numărul de câini din România ar putea popula Bucureştiul. Care este cea mai răspândită rasă de câini. Ce alte rase mai preferă românii
Citeşte şi: Simona Halep, dezvăluiri despre Ion Ţiriac: "Acest lucru s-a şi întâmplat în urmă cu câţiva ani"
Citeşte şi: Amanta lui Hitler, NUD. Fotografiile indecente cu Eva Braun, făcute publice după 75 de ani | FOTO
Citeşte şi: Cine are mai multe informaţii personale despre tine decât are Facebook. Oamenii nu sunt conştienţi de dimensiunea fenomenului
Citeşte şi: Schi sau bălăceală în lacurile sărate, pentru cei care petrec minivacanţa de 1 Mai în judeţul Sibiu
Citeşte şi: Irina Begu, victorie spectaculoasă în sferturile de finală de la Istanbul. Momentul nu în care românca a răbufnit: "Stau aici zece ore! Nu mă mai mişc. Să vină supervizorul!" | VIDEO
Citeşte şi: Irina Begu, victorie spectaculoasă în sferturile de finală de la Istanbul. Momentul nu în care românca a răbufnit: "Stau aici zece ore! Nu mă mai mişc. Să vină supervizorul!" | VIDEO
Citeşte şi: DEPOPULĂRI MASIVE | Localităţi unde se nasc cel mult doi copii într-un an: Case părăsite şi gospodării abandonate | GALERIE FOTO, VIDEO
Citeşte şi: Taberele din Gârboavele şi Buciumeni, bucuria elevilor de altădată, au ajuns nişte ruine. De ce este nevoie pentru a reintra în circuitul turistic | GALERIE FOTO
Citește pe alephnews.ro: Marcel Ciolacu anunță că PSD se retrage din coaliție și va vota un guvern de dreapta: „Nu fugim de responsabilitate”
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Citește și: A pornit autopilotul autoturismului şi s-a aşezat apoi pe scaunul pasagerului, în timp ce călătorea pe autostradă. Şoferul unei maşini Tesla, sancţionat drastic - VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
George Simion reacționează după retragerea PSD de la negocieri: „AUR este gata să îşi asume guvernarea”
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Rețeta veche de salată de boeuf a regretatului Radu Anton Roman. Ingredientul secret care oferă un gust unic
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe