Reportaj: Adevărul despre criza grecească

"Pe insulă nu s-a simţit criza, iar anul acesta a fost cel mai bun din punct de vedere al numărului de turişti", îmi spunea Costas Hatziemmanouil, primarul insulei Thassos, în toamna anului 2013, deşi nu avea o aproximare a celor care au vizitat insula. Primăria, aflată în capitala Limenas, are aerul de provincie al instituţiilor româneşti, iar personalul - trei personaje feminine - cărau dosare dintr-o parte în alta.

Urmărește
4022 afișări
Imaginea articolului Reportaj: Adevărul despre criza grecească

Reportaj: Adevărul despre criza grecească (Imagine: HEPTA)

„Vrem informaţii despre turism, bugete, fabrici de ulei de măsline sau despre fabricile de marmură de pe insulă" - am spus noi, reprezentanţii mai multor publicaţii economice din România, veniţi să ia pulsul crizei de pe insulă.

De profesie dentist, dar scriitor din pasiune, cu mai multe cărţi publicate, primarul ne-a întâmpinat cu recomandări de vizitare a zonelor încărcate cu istorie şi, pentru că auzise că ne interesa economia, ne-a recomandat să mergem la muzeu, unde găseam una dintre cele mai vechi legi ale comerţului cu vin. Am apreciat ospitalitatea grecească, dar cine scrie legile economice actuale? Întrebare fără răspuns.

Vorbim în schimb despre turism. „Depinde... de ţările din care vin turiştii, turismul care se face aici este pentru toate niveurile sociale să pentru toate gusturile", ne-a răspuns primarul la încercarea de a afla cât câştigă insula din turism. L-am întrebat apoi cât câştigă din industria cu marmură, prin cele 13 fabrici de pe insulă. Faţa i s-a luminat şi ne spune că intrarea de la Mecca este făcută cu marmură din Thassos. Dar producţia, evident, depinde de comenzi. Care depind de exporturi.

Pentru care nu avea o valoare exactă. 

Citeşte mai multe despre afacerile grecilor pe www.businessmagazin.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici