- Home
- Life-Inedit
- BUZĂU, (08.04.2015, 13:16)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ: Artista populară Ioana Matei, printre păstrătorii meşteşugului încondeierii ouălor, în Buzău - FOTO
Ioana Matei e printre puţinii meşteri populari din Buzău care mai încondeiază ouă după metoda tradiţională, cu o experienţă de aproape 50 de ani. A deprins meşteşugul la opt ani, de la bunica ei, iar acum e invitată la muzee şi expoziţii unde îşi demonstrează talentul pentru a-i învăţa şi pe alţii.
Urmărește
1052 afișări
REPORTAJ: Artista populară Ioana Matei, printre păstrătorii meşteşugului încondeierii ouălor, în Buzău (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)
În Săptămâna Mare, mai mulţi artişti populari din Buzău şi-au demonstrat talentul în faţa vizitatorilor unei expoziţii organizate la sediul Consiliului Judeţean, la final aceştia din urmă putând cumpăra creaţiile dorite. Astfel, au fost expuse sculpturi, picturi, tapiserii, ţesături, toate realizate de artişti populari locali, iar alţi meşteri populari au încondeiat în faţa vizitatorilor ouăle de Paşte, cu motive tradiţionale, păstrate din vechime, dar şi cu elemente noi, create de ei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coaliția PSD-PNL-UDMR stabilește datele alegerilor prezidențiale. Primul tur, înainte de Paște?
-
Noul decret al lui Putin desemnează Ucraina drept sursă principală de „extremism” şi introduce conceptul de „rusofobie”
-
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Zelenski sugerează schimbări importante în structura de personal / Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Ioana Matei este printre puţinii meşteri populari din Buzău care mai încondeiază ouă de Paşte după metoda tradiţională.
Stabilită de 20 de ani în satul Niculeşti din comuna Vintilă Vodă, situat la peste 40 de kilometri de Buzău, Ioana Matei păstrează obiceiul pe care l-a însuşit de la bunica ei, pe vremea când avea opt ani.
Ouăle încondeiate de Ioana Matei au devenit celebre în anul 2003, când artista a reprezentat Buzăul la un festival internaţional de tradiţii. De atunci, ea a început să fie căutată pentru ouăle pe care le încondeiază de Paşte.
"De încondeiat, încondeiez de când mă ştiu, dar mai «industrial» - vorba vine, pentru că totul este făcut manual - fac de prin 2003, când am reprezentat Buzăul la un festival internaţional de tradiţii şi am fost remarcată. Acum am ajuns să fac ouă în orice moment al anului, pentru că le fac pentru decor, golite de conţinut, ouă care astfel nu se strică şi pot fi disponibile oricând", spune Ioana Matei.
Pentru încondeierea unui ou, ea lucrează până la două ore, însă sunt şi modele care îi iau doar câteva minute.
"Modelele sunt diverse - florale, religioase, dar şi modele vechi, cu care m-am născut şi am crescut. În funcţie de complexitate, un ou se poate lucra de la câteva minute, până la una-două ore. De câţiva ani am început să încondeiez şi ouă de struţ, care sunt mai mari şi la care se lucrează mult mai mult. Preţul este în funcţie de mărime. Chiar aici am adus un ou de struţ cu mărgele cusute şi unul încondeiat tradiţional, cu ceară, cu motiv de cusătură. Cel cusut l-am făcut aşa pentru a putea fi luat şi în alte locuri de pe glob, unde este mai cald. Dacă l-aş fi făcut cu ceară şi aş fi lipit mărgelele, dus într-un mediu cu o climă mai caldă ceara s-ar fi topit şi mărgelele ar fi picat. Aşa, cusut, nu are nicio problemă", explică ea.
Surprinzător, Ioana Matei mărturiseşte că, de Paşte, pe masa ei predomină ouăle vopsite în culori clasice, pentru că membrii familiei nu se îndură să "strice" micile opere de artă.
"Eu, de Paşte, pe masă pun foarte puţine ouă încondeiate pentru că cei pe care îi am oaspeţi la masă nu se îndură să le spargă. De aceea, prefer să fac mai multe ouă vopsite tradiţional, iar câteva le fac încondeiate, pentru decor", povesteşte Ioana Matei.
După ce a fost "descoperită" în urmă cu 12 ani, Ioana Matei a început să fie chemată la muzee prin ţară şi în străinătate, dar şi la târguri, unde merge cu condeiul şi cu cutiuţa sa cu ceară, pentru a arăta tuturor meşteşugul deprins de la bunica sa. De trei ani, de când s-a deschis Centrul Judeţean de Cultură şi Artă, Ioana Matei ajunge, în Săptămâna Patimilor, şi la Buzău, unde îşi prezintă cele mai recente creaţii în cadrul expoziţiei "Tradiţii şi Credinţă".
Prezenţa Ioanei Matei în expoziţiile de la Buzău i-a determinat şi pe alţii să înveţe arta încondeierii ouălor.
În prezent, la Palatul Copiilor din Buzău, profesorul Dana Voicu îi învaţă pe cei mai tineri să încondeieze ouă după metoda tradiţională.
Ioana, o elevă de 10 ani, a prins meşteşugul încondeierii ouălor de o săptămână, însă asta nu o împiedică să vină la expoziţie şi să picteze ouăle cu ceară, alături de Ioana Matei.
"Fac asta de o săptămână şi mi se pare foarte frumos. Am ajuns la al patrulea ou, o voi ajuta pe mama să avem pe masa de Paşte ouă încondeiate", spune Ioana, elevă a Palatului Copiilor din Buzău.
De altfel, copiii au putut aduce de acasă ouă fierte, pentru a le încondeia în cadrul expoziţiei, îndrumaţi de Dana Voicu, ea reuşind, în ultimii ani, să înveţe peste 50 de copii acest meşteşug.
Citeşte şi:
REPORTAJ: Galaţi - Universul ce înconjura oamenii satelor, încondeiat pe ouăle de Paşte, pierdut în timp - FOTO
Citeşte şi:
Un ou uriaş din ciocolată, considerat "cel mai mare ou de Paşte din lume", prezentat în Argentina - VIDEO
Citește pe alephnews.ro: Sonda Parker Solar Probe a ajuns la 6,1 milioane kilometri față de Soare. Cristian Român: „A zburat cu cea mai mare viteză atinsă vreodată de un obiect creat de mâna omului”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe