- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (28.06.2016, 17:28)
- Monica Stoica
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video REPORTAJ Trenul "Pasărea Măiastră" merge din Bucureşti către Marea Neagră cu o locomotivă pictată. Basme şi trenuri din România - FOTO/VIDEO
Pasagerii care merg către Marea Neagră vor avea ocazia să călătorească cu un tren de basm. Locomotiva "Pasărea Măiastră" va fi pe şine şi va purta călătorii români în "pântecele-compartimente". Locomotiva a pornit într-un drum inaugural spre mare, din Gara de Nord Bucureşti, pe 28 iunie.
Urmărește
2666 afișări
CFR Călători a oferit pânza, adică locomotiva, Policolor a premiat proiectul câştigător cu 700 de euro, iar concursul de creaţie a fost organizat de Zaga Brand în parteneriat cu Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti. Policolor şi CFR Călători, două branduri româneşti cu tradiţie, promovează într-o manieră inedită valorile naţionale, aducându-le în atenţia tuturor într-o formă neconvenţională şi atractivă.
Aşadar, Policolor şi CFR Călători au inaugurat astăzi, în Gara de Nord, locomotiva ”Pasărea Măiastră”, pictată după o idee ce-i aparţine lui Adrian Felix Dărăbăneanu, câştigătorul concursului de creaţie derulat şi premiat de Policolor: Moving Art, din cadrul campaniei „Culorile României 2016”. Astfel, locomotiva Pasărea Măiastră continuă proiectul Moving Art - parte a campaniei "Culorile României". Locomotive din parcul de material rulant al companiei feroviare sunt înfrumuseţate în exterior.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Locomotiva va pune în mişcare "Trenul Tineretului" în sezonul estival. Va fi unul dintre Trenurile Soarelui. Tema creaţiei care personalizează şirul de vagoane a fost "Pasărea măiastră”, reinterpretată într-o viziune modernă care să transmită atributele tinereţii: să încânte, să întinerească, să dea avânt celei mai "vesele" garnituri de tren care va circula în România.
"2016 este anul Brâncuşi. Iată că Pasărea Măiastră, prezentă în opera sculptorului român, inspiră şi astăzi. Şi noi încercăm să aducem un aer de prospeţime şi tinereţe în domeniul feroviar. Pe lângă condiţii mai bune de călătorie, ne dorim şi un material rulant în „haine noi”, care să transmită faptul că lucrurile se schimbă cu şi pentru oameni. Toţi cei care au zâmbit şi au făcut fotografii cu locomotiva Hora, toţi cei care au admirat-o ne-au arătat că e nevoie de culoare şi în domeniul nostru. Fiecare călătorie este unică, aşa cum şi locomotiva Pasărea Măiastră este unică: va străbate ţara şi va duce cu ea tinereţea şi culorile simbol ale României”, a declarat Iosif Szentes, Director General CFR Călători.
Conductorul locomotivei care a plecat pe 28 iunie, la ora 14:00 înspre Constanţa, a declarat pentru MEDIAFAX că "e o plăcere să conducă locomotiva CFR cu pasăre măiastră.". "Eu conduc însă şi alte trenuri, nu numai cu pasăre măiastră.", a adăugat conductorul trenului.
O fată care zâmbea pe peronul înţesat de lume de la Gara de Nord a declarat pentru MEDIAFAX că i " se pare foarte interesantă iniţiativa CFR pentru că pune în evidenţă motivele tradiţionale româneşti din basme." "Reinterpretarea mitului românesc mi se pare foarte cool, plus că aici se intersectează modernul şi tradiţionalul. Cred că legenda păsării măiastre i se potriveşte CFR-ului acum, parcă renaşte şi el", a mai spus tânăra fată pentru MEDIAFAX.
Proiectul câştigător al concursului de creaţie cu tema „Pasărea Măiastră” lansat în luna aprilie, adresat studenţilor şi masteranzilor de la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, a fost imaginat de Adrian Felix Dărăbăneanu într-o viziune modernă şi pus în practică de artiştii Cristian şi Răzvan Scutaru.
Fraţii Cristian Scutaru şi Răzvan Scutaru, cei doi artişti care au transformat locomotiva în exponat de artă urbană neconvenţională au săvârşit opera în 276 ore de lucru şi au folosit peste 300 de litri de vopsea, lac şi diluanţi.
Pentru ”Pasărea Măiastră” s-au folosit materiale specifice furnizate de Policolor Automotive - divizia auto a producătorului român, rezistente la condiţiile de exploatare a locomotivei şi la cele de mediu. Valoarea materialelor utilizate – vopsea, diluant, lac şi consumabile – a fost de peste 16.000 de lei, iar cantităţile au depăşit 300 de litri. Cristian Scutaru şi Răzvan Scutaru, cei doi artişti care au conturat opera într-un timp maraton, 276 de ore de lucru, sunt ambasadori ai proiectului ”Culorile României”. ” Proiectul este o provocare din punct de tehnic şi a suprafeţei care a trebuit acoperită. O astfel de lucrare îi oferă unui artist un bun examen faţă de publicul larg, iar eu sunt mândru că pot lua real şi direct pulsul oamenilor vizavi de creaţia mea artistică. Întreg proiectul ”Culorile României” e singura şi cea mai mare expoziţie de artă urbană neconvenţională în aer liber la care românii pot lua parte”, a declarat artistul Cristian Scutaru.
„În folclorul românesc, Pasărea Măiastră e o fiinţă supranaturală, plină de lumină şi culoare. E înzestrată cu puteri magice, iar frumuseţea ei unică încântă doar privirea celor cu adevărat privilegiaţi. La asta m-am gândit când am făcut desenul pe care acum toţi românii îl pot admira. E o mare mândrie pentru mine faptul că lucrarea mea beneficiază de o asemenea expunere”, a spus Adrian Felix Dărăbăneanu, absolvent al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti.
"Pasărea măiastră reprezintă pentru mine un ideal, la care toată lumea trebuie să aspire, cumva", a mai spus Adrian Felix Dărăbăneanu, absolvent al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti pentru MEDIAFAX.
La inaugurarea locomotivei, artistul Cristian Scutaru a venit înveşmântat într-o ie bărbătească împodobită cu broderii în motive populare româneşti din aţă albastră, la mâneci, pe piept şi la gât. "A fost destul de greu, am muncit la ea 16 zile, am slăbit 6 kilograme.", a spus Cristian pentru MEDIAFAX. L-am întrebat ce este pasărea măiastră pentru el. Iată ce ne-a răspuns: "Pasărea măiastră este pasărea Phoenix, pasărea din basmele româneşti, pasărea care apare în visele copiilor, pasărea care schimbă culorile în soare, pasărea care renaşte din nimic."
Legenda Păsării Măiastre
În mitologia românească, pasărea măiastră este regina păsărilor, mesagera zânelor. Ca orice fiinţă supranaturală înzestrată cu puteri magice, este destul de scumpă la vedere, frumuseţea ei unică şi lumina divină pe care o răspândeşte încântând doar privirea celor cu adevărat privilegiaţi. Despre cântecul ei se spune că ar întineri orice ascultător.
Are rang regal şi este ajutată la nevoie şi de celelalte păsări. Pasărea Măiastră este o fiinţă sau o entitate nepământeană, supranaturală, de pe Tărâmul Celălalt. Este de o frumuseţe deosebită, plină de lumină, o lumină celestă. I se mai zice pasărea de foc. Phoenix.
Etnologii spun că Pasărea Măiastră face parte dintr-un grup de fiinţe avimorfe, alături de Pajură şi Pasărea de foc. Sunt şi variante în care ea poarta numele Andilandi şi este prezentată ca o fiică de împărat, transformată în pasăre din cauza unui blestem.
Pictura de pe locomotivă însufleţeşte mitul românesc, iar Pasărea Măiastră va putea fi văzută de călătorii care se vor strânge în "pântecul" ei, în "vintrele înaripatei", anume compartimentele de tren. În primele sigle ale Căilor Ferate Române, era prezentă conceptual prin simboluri care redau o componentă a vechilor vagoane (suspensia de la roţi).
„Proiectul este o provocare din punct de tehnic şi a suprafeţei care a trebuit acoperită. O astfel de lucrare îi oferă unui artist un bun examen faţă de publicul larg, iar eu sunt mândru că pot lua real şi direct pulsul oamenilor vizavi de creaţia mea artistică. Întreg proiectul „Culorile României” e singura şi cea mai mare expoziţie de artă urbană neconvenţională în aer liber la care românii pot lua parte”, a declarat artistul Cristian Scutaru.
În călătoria inaugurală, locomotiva Pasărea Măiastră a pornit spre mare din Gara de Nord Bucureşti, la ora 14:00, cu trenul IR 1585 cu sosire la Constanţa la ora 16:28.
Citeşte şi: Untold Festival 2016: Naughty Boy, Labrinth, Kadebostany şi Ummet Ozcan – printre noii artişti anunţaţi
Citeşte şi: Microsoft i-a plătit unei femei 10.000 de dolari în urma unui update forţat la Windows 10
Citeşte şi: O cămaşă îmbibată cu sângele lui John Lennon, vândută la o licitaţie pentru peste 40.000 de dolari
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36