Resturile ultimului urs panda din Europa, descoperite într-un muzeu din Bulgaria

  • Ultimul panda din Europa a fost descoperit cu ajutorul unor dinţi aflaţi în colecţia unui muzeu din Bulgaria.
  • Este vorba despre o specie care trăia în Europa în urmă cu milioane de ani, potrivit CNN.
Urmărește
1258 afișări
Imaginea articolului Resturile ultimului urs panda din Europa, descoperite într-un muzeu din Bulgaria

O specie necunoscută până acum de panda uriaş care a cutreierat zonele umede ale Europei în urmă cu şase milioane de ani a fost identificată după analizarea a doi dinţi păstraţi într-un muzeu din Bulgaria.

Molarul superior şi caninul fosilizaţi au fost găsiţi la sfârşitul anilor 1970 într-un depozit de cărbune şi au fost păstraţi în colecţia Muzeului Naţional de Istorie Naturală din Bulgaria timp de peste patru decenii.

„Aveau doar o singură etichetă scrisă vag de mână. Mi-a luat mulţi ani să îmi dau seama care era vârsta lor. Apoi, mi-a luat, de asemenea, mult timp pentru a realiza că acesta era un panda gigant fosil necunoscut. Această descoperire arată cât de puţin ştim încă despre natura veche şi demonstrează, de asemenea, că descoperirile istorice în paleontologie pot duce la rezultate neaşteptate, chiar şi astăzi", a declarat Nikolai Spassov, profesor la muzeu şi autor al unui nou studiu asupra dinţilor.

Specia descoperită prin intermediul obiectelor din muzeu a fost ultima de urs panda cunoscut care a trăit în Europa, potrivit comunicatului de presă al muzeului din Bulgaria. Cercetătorii au numit-o Agriarctos nikolovi, după numele paleontologului Ivan Nikolov, care a catalogat descoperirea.

Studiul a arătat că ursul era la fel de mare ca panda gigant modern. Probabil că avea o dietă preponderent vegetariană, dar probabil nu mânca doar bambus, ca ruda sa în viaţă.

Depozitele de cărbune în care au fost găsiţi dinţii au oferit dovezi că acest panda străvechi a locuit în regiuni împădurite şi mlăştinoase. Spassov şi Qigao Jiangzuo, specialist în panda de la Universitatea Peking din China, cred ca panda a dispărut în timpul unui eveniment în care bazinul mediteranean s-a uscat, transformând mediul înconjurător.

„Este probabil că schimbările climatice de la sfârşitul Miocenului în sudul Europei, care au dus la aridificare, au avut un efect negativ asupra existenţei ultimului panda european", susţin specialiştii.

Epoca Miocenă a început în urmă cu 23 de milioane şi s-a încheiat în urmă cu 5 milioane de ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici