STUDIU: Cu cât poate fi prelungită speranţa de viaţă de o stare materială bună

O stare materială bună poate prelungi speranţa de viaţă sănătoasă, fără boli şi dizabilităţi, cu nouă ani, potrivit rezultatelor unui studiu realizat pe parcursul unui deceniu în Marea Britanie şi SUA, informează The Guardian.

Urmărește
2768 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Cu cât poate fi prelungită speranţa de viaţă de o stare materială bună

Sursa: Profimedia Images

Studiul s-a desfăşurat pe parcursul unui deceniu, în Marea Britanie şi SUA, şi a avut în vedere factorii sociali şi economici care duc la deteriorarea stării de sănătate a oamenilor, pe măsură ce înaintează în vârstă.

"Am descoperit că inegalităţile socio-economice influenţează speranţa de viaţă sănătoasă şi sunt similare în cazul tuturor tranşelor de vârstă în Marea Britanie şi SUA, dar cel mai mare avantaj socio-economic a fost starea materială bună", a spus Paola Zaninotto, profesor de epidemiologie şi îngrijirea sănătăţii la Colegiul Universitar din Londra, care a coordonat studiul.

La studiu, publicat în Journal of Gerontology, au participat 10.754 de adulţi din Marea Britanie şi 14.803 adulţi din SUA, cu vârsta peste 50 de ani.

Studiul a arătat că speranţa de viaţă este un indicator util al stării de sănătate. Însă calitatea vieţii pe măsură ce se înaintează în vârstă este crucială în determinarea stării de sănătate.

Îmbunătăţirea calităţii vieţii şi creşterea speranţei de viaţă are implicaţii în ceea ce priveşte cheltuielile de sănătate publică, îngrijirea acordată persoanelor în vârstă, iar rezultatele studiului sugerează că ambele ţări trebuie să facă mai multe eforturi în reducerea inegalităţilor în acest domeniu, spune Zaninotto.

Participanţii la studiu au fost împărţiţi în funcţie de veniturile pe gospodărie, iar comparaţiile au fost făcute între grupurile cele mai bogate şi cele mai sărace.

Studiul a arătat că, după vârsta de 50 de ani, persoanele cu veniturile cele mai ridicate au trăit, în medie, alţi 31 de ani având o stare a sănătăţii bună, comparativ cu 22-23 de ani în cazul grupului participanţilor cu cele mai mici câştiguri.

În cazul femeilor, diferenţa a fost de 33 de ani "sănătoşi", comparativ cu 24 de ani pentru grupul cu veniturile cele mai modeste.

În Marea Britanie, persoanele cu vârste peste 65 de ani se bucură de o creştere a speranţei de viaţă, potrivit statisticilor recente. Din 2009, media de viaţă a crescut cu 31,5 săptămâni, iar cea de viaţă sănătoasă, cu 33,5 săptămâni.

Însă, potrivit specialiştilor, copiii născuţi în prezent vor petrece cel mai probabil o mare parte din viaţă având o stare de sănătate mai proastă decât bunicii lor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici