Sute de noi specii de mamifere, încă nedescoperite. Cunoaştem doar circa 10% din speciile de pe Pământ

  • Experţii americani au analizat secvenţieri de ADN de la peste 4.300 specii de mamifere, precum şi date despre locul de habitat şi istoria lor, cu ajutorul unui supercomputer.
  • Momentan, de-a lungul istoriei, oamenii de ştiinţă au descoperit şi descris doar între 1 şi 10% din speciile de pe Pământ.
  • Tot ei spun că doar circa 80% din speciile de mamifere au fost descoperite.
Urmărește
5718 afișări
Imaginea articolului Sute de noi specii de mamifere, încă nedescoperite. Cunoaştem doar circa 10% din speciile de pe Pământ

Specie de liliac brun/ Captură video YouTube

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Stat din Ohio, SUA spun că sunt sute de specii neidentificate încă, dar care sunt „la vedere”.  Cel puţin, asta arată un nou studiu, publicat luni, în care specialiştii argumentează că aceste mamifere încă ascunse au corpul mic, multe dintre ele fiind lilieci, soricide (chiţcani), rozătoare şi cârtiţe.
 
Mamiferele de acest tip au fost „trecute cu vederea” din cauză că sunt atât de mici şi se aseamănă cu alte animale din specii deja recunoscute. 
 
„Diferenţele mici, subtile în modul în cum arată acestea fizic sunt greu de observat când te uiţi la un animal care cântăreşte 10 grame. Nu poţi să spui sigur că sunt specii diferite dacă nu faci o analiză genetică”, spune Bryan Carstens, profesor de Ecologie şi Evoluţie la Universitatra de Stat din Ohio.
 
Unde pot fi găsite aceste „noi” specii? Tot analiza computerizată oferă răspunsul. Ele fac parte din familiile speciilor mici, cum sunt liliecii şi rozătoarele, care preferă zone cu temperaturi şi umiditate variabile (păduri tropicale etc). 
 
Dar sunt şi specii care pot trăi în Statele Unite, mai spune omul de ştiinţă Carstens. Laboratorul său a identificat câteva dintre ele, cum ar fi cinci specii diferite ale liliacului brun. 
 
Cercetarea este utilă specialiştilor care muncesc la conservarea speciilor, multe dintre ele pe cale de dispariţie din cauza încălzirii globale şi a dezastrelor provocate de om. 
 
An de an, oamenii de ştiinţă muncesc pentru a înţelege mai bine cum pot fi protejate toate speciile cunoscute, şi, din când în când, descoperă altele noi. Cel mai mare mister rămâne însă pe fundul oceanelor, multe specii rămând ascunse. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici