Ţara care reduce perioada de detenţie a deţinuţilor care citesc cărţi

Deţinuţii din închisorile supraaglomerate din Bolivia au posibilitatea de a-şi reduce perioada de detenţie citind cărţi, în cadrul unui nou program inspirat dintr-un proiect asemănător din Brazilia.

Urmărește
678 afișări
Imaginea articolului Ţara care reduce perioada de detenţie a deţinuţilor care citesc cărţi

Ţara care reduce perioada de detenţie a deţinuţilor care citesc cărţi

Programul „Cărţi în spatele gratiilor" oferă deţinuţilor o şansă de a ieşi din închisoare cu câteva zile sau săptămâni înainte de data eliberării. În Bolivia nu există pedeapsa cu închisoarea pe viaţă sau pedeapsa cu moartea, dar detenţia preventivă poate dura mulţi ani din cauza unui sistem judiciar lent.

Programul a fost lansat în 47 de închisori care nu dispun de resurse pentru a plăti programe de educaţie, reintegrare sau asistenţă socială pentru deţinuţi, precizează Biroul Avocatului Poporului din Bolivia.

Până în prezent, 865 de deţinuţi au intrat în program, îmbunătăţindu-şi abilităţile de citire şi scriere. Una dintre ele este Jaqueline, care a citit deja opt cărţi într-un an şi a trecut patru teste de lectură.

„Este foarte greu pentru oameni ca noi, care nu au niciun venit şi care nu au familie afară. Sunt oameni aici, de exemplu, care abia învaţă să citească şi să scrie", a spus deţinută, potrivit Reuters.

Nadia Cruz, de la biroul Avocatului Poporului, a declarat că intenţia este de a încuraja deţinuţii care aşteaptă să fie judecaţi.

„Acest lucru este important, deoarece ceea ce se reduce (din sentinţe) este relativ puţin, este vorba de ore sau zile în unele cazuri, în funcţie de ceea ce decide comisia", a declarat ea pentru Reuters.

Cu un salariu zilnic de 1,18 dolari, bolivienii încarceraţi sunt nevoiţi să muncească pentru a putea mânca şi pentru a plăti costurile ridicate ale tribunalului pentru a fi eliberaţi.

Închisorile din ţară sunt supraaglomerate şi insalubre, iar deţinuţi organizează frecvent proteste din cauza lipsei de asistenţă medicală, potrivit Human Rights Watch.

Pe fondul acestor dificultăţi, a învăţa să citeşti poate fi ca şi cum ai evada din închisoare, a declarat Mildred, deţinută la închisoarea pentru femei Obrajes din oraşul La Paz.

„Când citesc, sunt în contact cu întregul univers. Zidurile şi gratiile dispar", a spus ea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici