Ultimul procuror din cadrul proceselor post război de la Nürnberg a murit. Ben Ferencz avea origini româneşti

  • Benjamin Ferencz a decedat la venerabila vârstă de 103 ani
  • Avea doar 27 de ani în 1947 atunci când a participat în calitate de procuror la procesele de la Nürnberg
  • Inculpaţii nazişti s-au confruntat cu realitatea judecării pentru crime împotriva umanităţii
Urmărește
948 afișări
Imaginea articolului Ultimul procuror din cadrul proceselor post război de la Nürnberg a murit. Ben Ferencz avea origini româneşti

Sursa foto: Profimedia

Ben Ferencz, un procuror educat la Harvard, a obţinut condamnarea a numeroşi ofiţeri germani care au condus echipele morţii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Circumstanţele decesului nu au fost dezvăluite imediat, însă The New York Times a raportat că Ferencz a murit într-un azil de vârstnici din Boynton Beach, Florida.

Avea doar 27 de ani când a început să lucreze ca procuror în 1947 la Nürnberg. Ferencz alături de colegii săi au avut misiunea dificilă de a arăta lumii dovezile crimelor comise în timpul războiului de armata Germaniei naziste.

„Astăzi, lumea a pierdut un lider în căutarea dreptăţii pentru victimele genocidului şi crimelor conexe. Plângem moartea lui Ben Ferencz – ultimul procuror pentru crime de război de la Nürnberg. La vârsta de 27 de ani, fără experienţă anterioară în procese, el a obţinut verdicte de vinovăţie împotriva a 22 de nazişti”, a declarat Muzeul Holocaustului din SUA într-o postare pe Twitter.

La Nürnberg, Ferencz a devenit rapid procuror şef al Statelor Unite, după ce s-a remarcat prin tenacitatea de care a dat dovadă în probarea faptelor inculpaţilor.

„Cu tristeţe şi cu speranţă dezvăluim aici măcelul deliberat a peste un milion de bărbaţi, femei şi copii nevinovaţi şi lipsiţi de apărare. Aceasta a fost împlinirea tragică a unui program de intoleranţă şi aroganţă. Răzbunarea nu este scopul nostru şi nici nu căutăm doar o pedeapsă justă. Solicităm acestei instanţe să confirme prin acţiune penală internaţională dreptul omului de a trăi în pace şi demnitate, indiferent rasă sau crez. Cazul pe care îl prezentăm este o pledoarie a umanităţii în faţa legii", a spus Ferencz în declaraţia sa de deschidere a procesului.

Născut pe 11 martie 1920 în Transilvania, România, Ferencz avea 10 luni când familia sa s-a mutat în Statele Unite. După procesele de la Nürnberg, Ferencz a lucrat pentru a asigura despăgubiri pentru victimele şi supravieţuitorii Holocaustului. Ferencz a pledat ulterior pentru crearea unei instanţe penale internaţionale. În 1998, 120 de ţări au adoptat la Roma un statut pentru înfiinţarea Curţii Penale Internaţionale, care a intrat în vigoare în 2002.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici