Un oraş mayaş antic, găsit în jungla din Mexic prin tehnologia laser

Arheologii au descoperit mii de structuri antice necunoscute până acum, inclusiv piramide, ascunse adânc în jungla din Mexic, relatează Sky News.

Urmărește
1772 afișări
Imaginea articolului Un oraş mayaş antic, găsit în jungla din Mexic prin tehnologia laser

Sursa foto: Luke Auld-Thomas/Antiquity Publications

Peste 6.600 de structuri legate de civilizaţia mayaşă au fost descoperite în sudul statului Campeche din Peninsula Yucatan.

Experţii au analizat date prin tehnologia lidar, o metodă de scanare a solului cu ajutorul laserelor. Piramidele au fost descoperite de un grup de cercetători de la Universitatea Tulane din New Orleans, conduşi de Luke Auld-Thomas.

„Pentru cea mai lungă perioadă, eşantionul nostru de civilizaţie mayaşă a fost limitat la câteva sute de kilometri pătraţi, cercetat de arheologi care au examinat cu atenţie fiecare metru pătrat, tăind vegetaţia cu macete”, a spus el.

În loc să desfăşoare echipe pe teren, arheologii din echipa sa au analizat datele cartografice existente pe o suprafaţă de 47 de kilometri pătraţi. Ei au descoperit anomalii în peisaj, revelând piramide, case şi alte structuri mayaşe.

Rezultatele lor, publicate în revista Antiquity, au arătat o densitate mare şi o diversitate de aşezări mayaşe complet nesfârşite, răspândite în întreaga regiune.

Acestea includeau un oraş întreg pe care echipa l-a numit Valeriana, în onorarea unei lagune de apă dulce din apropiere. Centrul urban cuprindea două zone majore de „arhitectură monumentală, legate prin aşezări dense şi amenajări peisagistice”.

„Nu am descoperit doar zone rurale şi aşezări mai mici”, a declarat Auld-Thomas. „Am găsit, de asemenea, un oraş mare cu piramide, situat chiar lângă singura autostradă din zonă, aproape de un oraş unde oamenii cultivau activ printre ruine de ani de zile.”

Anul trecut, o echipă mexicană a descoperit în aceeaşi regiune un oraş mayaş antic despre care se crede că datează din anul 1000 d.Hr. Spre deosebire de cercetătorii americani, acest grup nu a beneficiat de tehnologia lidar, străbătând 60 km de drumuri acoperite de vegetaţie deasă pentru a găsi situl antic.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici