- Home
- Life-Inedit
- TOKYO, (26.03.2016, 17:36)
- Monica Stoica
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un robot japonez a "scris" un scurt roman cu titlul "Ziua în care un computer scrie un roman"
Robotul programat de japonezi a fost coautor al unui scurt roman cu titlul insolit şi autoreferenţial "The Day A Computer Writes a Novel", care a ajuns în cursa pentru premiile literare naţionale Nikkei Hoshi Shinichi, transmite digitaltrends.com.
Urmărește
839 afișări
Metanaraţiunea "The Day A Computer Writes a Novel" n-a câştigat premiul cel mare la gala premiilor literare naţionale japoneze Nikkei Hoshi Shinichi, dar a fost pe lista scurtă a candidaţilor la distincţie.
Oficial, romanul a fost scris de o echipă de fiinţe umane care au programat evoluţia şi abilitatea de exprimare a inteligenţei artificiale. Hitoshi Matsubara şi echipa sa de la Future University Hakodate din Japan au selectat opere şi fraze şi au dispus parametrii pentru configurarea robotului, înainte de a-l lăsa să "scrie" individual romanul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Două opere au fost înscrise de echipa de cercetători în cursa pentru premiile literare. În ciuda politicii festivalului de literatură din Japonia de a nu informa membrii juriului dacă au fost implicaţi roboţi în procesul de scriere al cărţii, unul dintre romanele înscrise a trecut în faza finală a concursului.
De câţiva ani, premiul literar Hoshi Shinichi poate fi acordat şi unor concurenţi "non-umani" (ce intră în categoria "Inteligenţe artificiale şi altele"). Anul acesta a fost prima oară când juriul a primit propuneri de opere literare scrise de roboţi. În total, unsprezece dintre cele 1,450 de opere înscrise în competiţie au fost scrise, cel puţin parţial, de entităţi non-umane.
"Am fost surprins să citesc romanul, pentru că are o structură bine închegată. Există totuşi probleme pe care roboţii trebuie să le depăşească în privinţa construcţiei personajelor, pentru ca un autor cu inteligenţă artificială să se claseze pe prima poziţie în această competiţie", a declarat Satoshi Hase, autor de romane ştiinţifico-fantastice, prezent la conferinţa de presă ce a urmat galei de decernare a premiilor literare.
Bineînţeles, mulţi critici şi adepţi ai conceputului de inteligenţă artificială s-au pus de acord că unul dintre obstacolele pe care roboţii "conştienţi" trebuie să-l depăşească este "transcenderea" programelor tehnologice, pentru a căpăta o similitudine cu fiinţele umane.
Dacă roboţii nu pot percepe oamenii, oamenilor le va fi la rândul lor greu să priceapă exprimarea în scris a roboţilor. Probabil că aceasta este cauza construcţiei inautentice a personajelor în romanul "Ziua în care un computer scrie un roman".
"Până în prezent, roboţii au rezolvat probleme cu răspuns fix, ce ţin de matematică, s-au confruntat cu oamenii la jocul de Go şi la shogi. Eu vreau să expandez potenţialul inteligenţelor artificiale, aşa încât să reproducă vasta creativitate umană", a spus cu fermitate şi patimă profesorul Matsubara.
Citeşte şi: Inteligenţa artificială păcălită. Cum a devenit ”rasist” un robot al Microsoft după câteva ore petrecute pe Twitter - FOTO
Citeşte şi: Regizorul J.J.Abrams merge în spaţiu pentru a filma un documentar despre lansarea unui robot pe Lună
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe