- Home
- Life-Inedit
- LONDRA, (15.03.2013, 18:50)
- Florin Badescu
Vioara dirijorului orchestrei de pe Titanic, autentificată la 101 ani după naufragiu
Vioara din lemn de trandafir a dirijorului orchestrei de pe Titanic a fost descoperită într-un pod din Marea Britanie şi a fost autentificată, la 101 ani de la naufragiul celebrului pachebot, au anunţat vineri reprezentanţii unei case de licitaţii.
Urmărește
754 afișări
Vioara dirijorului orchestrei de pe Titanic, autentificată la 101 ani după naufragiu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
A fost nevoie de şapte ani pentru autentificarea originii acestui instrument muzical, care a supravieţuit miraculos tragediei din 1912, a declarat Andrew Aldridge, de la casa de licitaţii Henry Aldridge & Son din nord-vestul Angliei.
Vioara i-a aparţinut lui Wallace Hartley, şeful unei mici formaţii instrumentale de pe Titanic, care s-a ilustrat cântând până când transatlanticul s-a scufundat în Oceanul Atlantic, în aprilie 1912.
Cadravrul lui Wallace Hartley a rămas 10 zile în apă, iar "vioara a fost găsită într-o valiză din lemn", care era ataşată de trupul său, a explicat Andrew Aldridge.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu FMI: Vom prioritiza proiectele publice
-
Ţările NATO şi-au crescut cheltuielile militare. Ameninţările Rusiei şi întoarcerea lui Donald Trump au făcut ca Europa şi Canada să-şi majoreze cheltuielile pentru apărare cu 20% în 2024
-
Criza de la Şantierul Naval Mangalia. BNS: DAMEN renunţă la acţiuni, statul român are drept de preempţiune
La puţin timp după producerea catastrofei, mama lui Wallace Hartley le-a declarat jurnaliştilor britanici: "Ştiam că va muri strângându-şi vioara în braţe. Era profund ataşat de acest instrument".
Vioara, un cadou de la logodnica sa, Maria Robinson, avea o micuţă plachetă din argint pe care era gravat un mesaj - "Pentru Wallys, cu ocazia logodnei noastre. Maria" -, un element care a permis autentificarea instrumentului.
Oamenii de ştiinţă care au examinat instrumentul au ajuns la concluzia că "depunerile şi rugina" descoperite pe vioară sunt "compatibile cu cele cauzate de o imersiune în apa mării", afirmă Andrew Aldridge.
După ce au recuperat instrumentul, autorităţile canadiene l-au expediat pe adresa Mariei Robinson. La moartea acesteia, în 1939, vioara a fost încredinţată Armatei Salvării. Într-o scrisoare de la începutul anilor 1940, un profesor de muzică din această organizaţie umanitară scria: "E practic imposibil să cânţi (la această vioară), cu siguranţă din cauza vieţii sale agitate". Instrumentul a fost apoi donat unei familii britanice, care l-a păstrat în podul casei sale.
"Este o poveste umană incredibilă", a declarat Andrew Aldridge. "Wallace Hartley este una dintre personalităţile cele mai importante" din povestea Titanicului, mai ales datorită "curajului său prodigios", a adăugat Aldridge, considerând că acea vioară reprezintă "cel mai important suvenir cunoscut de pe Titanic".
Vioara are un preţ estimativ de cel puţin 100.000 de euro. Ea va fi expusă, începând cu Paştele catolic, la primăria din Belfast, oraşul în care a fost construit Titanic. Nu se pune problema, pentru moment, ca ea să fie vândută la licitaţie, spune Andrew Aldridge, care a precizat însă că se află în negocieri cu mai multe muzee.
Transatlanticul Titanic s-a scufundat în timpul călătoriei sale inaugurale, în noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, după ce s-a ciocnit de un aisberg în Atlanticul de nord. Proprietate a companiei White Star Line, Titanicul era cel mai mare pachebot din epoca sa. Construit în şantierele navale din Belfast, Titanicul s-a scufundat în decurs de trei ore, făcând circa 1.500 de victime, dintre cei aproximativ 2.200 de pasageri. Epava sa se află pe fundul oceanului, la o adâncime de 3.800 de metri.
Toţi cei opt muzicieni din orchestra de la bordul Titanicului au murit în acest naufragiu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Taxă de la 740 de lei pentru această categorie de șoferi! Inspecția RAR, polița RCA și ITP sunt obligatorii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe