- Home
- Lumea nouă
- (03.07.2017, 18:30)
LUMEA NOUĂ | Cum a reuşit o fostă jurnalistă să-i strângă pe bucureşteni în jurul unei singure idei. Povestea "Copacului cu haine"
A renunţat la presă şi s-a dedicat proiectelor prin care vrea să ajute cât mai mulţi oameni, de la copii nevoiaşi la oameni ai străzii. Este povestea Cristinei Hurdubaia, fostă jurnalistă, iniţiatoarea comunităţilor "Împreună rezistăm" şi "Copacul cu haine", care au adus bucurie în viaţa a sute de oameni.
LUMEA NOUĂ | Povestea comunităţii "Copacului cu haine". Cum a reuşit o fostă jurnalistă să-i strângă pe bucureşteni în jurul unei singure idei: empatia
Cristina Hurdubaia a lucrat mai mulţi ani în presă, până când, povesteşte ea, a venit criza financiară şi şi-a pierdut apartamentul luat cu credit, pentru că nu mai putea să îl plătească. A renunţat, apoi, la presă, a luat o pauză, după care a avut loc tragedia din clubul Colectiv şi, de atunci, s-a schimbat totul.
Aşa a luat naştere comunitatea "Împreună rezistăm", a cărei denumire a fost preluată de la piesa cu acelaşi nume a trupei româneşti underground EMIL.
"Ideea nu a fost a mea, eu doar m-am oferit a doua zi după tragedie să ajut cum pot, când am auzit că se vrea organizarea unui concert caritabil, pentru ajutorarea victimelor. (...) Însă, în timp ce mă ocupam de promovarea evenimentului caritabil, am ajuns, uşor-uşor, să coordonez partea de ajutorare a familiilor, în sensul că trebuiau găsite familiile, nu puteam vira banii strânşi în conturile Fundaţiei Estuar - bani care s-au strâns şi în afara concertului caritabil - aşa că rolul meu major a fost să găsesc soluţii", povesteşte Cristina Hurdubaia.
Cu timpul, însă, solidaritatea societăţii cu victimele şi familiile lor s-a diminuat. "Dacă, în primele două-trei luni, toată lumea se înghesuia să doneze victimelor Colectiv, după această perioadă a fost din ce în ce mai greu. Empatia s-a dus destul de repede."
Ulterior, comunitatea "Împreună rezistăm" a iniţiat proiectul "Copacul cu haine" - care reuneşte persoane care vor să doneze haine, jucării, alimente celor nevoiaşi. Acţiunea a devenit, apoi, una de sine stătătoare, fiind organizată periodic, în mai multe oraşe din ţară, devenind una de referinţă pentru Lumea Nouă şi urmărind să aducă bucurie în viaţa celor care au nevoie de ajutor.
"A început de la sine, într-o seară de ianuarie, în 2016, pe un ger cumplit. Eu am intrat în casă şi m-a pocnit brusc gândul: Dar oamenii fără adăpost oare ce fac acum? Unde dorm? Cu ce se îmbracă? Aşa că am pus mâna pe Facebook, am făcut pagina <<Copacul cu haine>>, după numele unei acţiuni asemănătoare ce fusese din Bulgaria şi am creat un eveniment în Cişmigiu. Timp de şase zile, eu mergeam acolo câteva ore, oamenii veneau şi aduceau haine. Nu m-am gândit şi la încălţăminte, dar, în momentul în care au venit în parc mai mulţi oameni ai străzii din Gara de Nord care auziseră de acţiune şi au cerut încălţăminte, postam pe Facebook rugăminţile lor şi în 20 de minute se rezolvau, apărea cineva în parc cu perechea de care era nevoie", spune Cristina.
Îndemnată de viteza neaşteptată de acţiune a bucureştenilor, Cristina s-a gândit la o acţiune similară, de data aceasta, destinată copiilor.
"Am mai făcut un pas - pe lângă haine, să aducă şi alimente, şi jucării, şi rechizite. De fiecare dată, am strâns de la opt dube de 3,5 tone până la 12-13 tone. La a doua acţiune, veneau părinţi cu copii, iar copiii donau singuri. Asta m-a mobilizat să o fac şi pe a treia. După care nu m-am mai oprit, pentru că, zi de zi, aproape lumea îmi scria: Dar când mai faci următorul <<Copac>>? Totodată, scriau oameni din ţară: Dar în oraşele x, y, z când faci? Şi uite că mi-am făcut curaj, într-o zi, şi am dat o strigare la mine pe Facebook: Caut studenţi în oraşele mari care să organizeze local <<Copacul cu haine>>. Aşa că, înainte de Paşte, am organizat în Cluj-Napoca, Timişoara, Sibiu, Iaşi, Galaţi, Ploieşti, Piteşti. În acelaşi timp, mi-au scris români de afară: Dar la Londra şi Paris nu vrei? Şi s-a făcut şi la Londra şi la Paris. Şi uite aşa ,<<Copacul>> creşte."
Acţiunile pentru copii nu s-au oprit aici. Cristina a mai organizat un concert caritabil pentru doi copii care au scăpat de cancer şi a avut surpriza ca toate trupele invitate să răspundă pozitiv, transformându-se, ulterior, într-un festival - Caritabil Fest.
Acum, Cristina Hurdubaia lucrează la înfiinţarea unei organizaţii non-guvernamentale care să desfăşoare acţiuni social-culturale.
"Am mai multe proiecte în cap, sper să-mi iasă. Mi-am dat seama că e greu să merg înainte doar ca un simplu voluntar, m-am lovit de destui oameni neserioşi, care au spus că fac ceva, că ne ajută cu maşini sau cu un depozit şi care m-au lăsat baltă în ultimul moment, fără vreo explicaţie. Mai avem multe de învăţat, însă eu cred că o să învăţăm uşor-uşor, chiar dacă mai trebuie să treacă nişte generaţii şi să fim voluntari, şi să fim serioşi, şi darnici, şi de cuvânt. Eu am descoperit că pot mobiliza oamenii şi că oamenii au încredere în mine, aşa că sunt dispusă să merg mai departe."
De-a lungul timpului, Cristina a întâmpinat şi alte dificultăţi, însă nu a renunţat, ajungând, prin muncă şi determinare, să devină o personalitate de referinţă a Lumii Noi.
"E un mare consum de energie şi de timp, pe care eu mi le asum, însă, se întâmplă din cauza asta să nu mai fiu în stare de absolut nimic, sunt stoarsă ca o lămâie. Îmi scriu foarte mulţi oameni care au tot felul de nevoi, alţii care vor să doneze înainte de acţiuni, alţii care au acasă mobilă şi nu mai ştiu ce, alţii nu se ţin de cuvânt, cum ziceam mai sus, e greu, dar satisfacţia finală e imensă. Mărturisesc prima dată asta - după fiecare acţiune, o iau pe jos spre casă şi plâng de fericire. Aşa mă încarc eu înapoi."
Proiectele sale au reunit tot mai mulţi oameni dornici să facă bine celor care au nevoie de ajutor, iar, astfel, Cristina Hurdubaia a dovedit, încă o dată, că Lumea Nouă este despre implicarea celor puţini pentru bunăstarea celor mulţi. "Dacă e să trag o linie şi să văd doar partea plină a paharului, pot să spun că afirm cu toată tăria că da, oamenii sunt încă frumoşi", conchide Cristina.
Agenţia Mediafax, cu sprijinul Ciuc România, a pornit un demers pentru identificarea românilor din Lumea Nouă, oameni speciali care au reuşit cu tenacitate să cucerească noi teritorii, şă-şi împlinească un vis, tineri dinamici şi activi social, din zona new-wave care ridică în mod accelerat o astfel de societate.
Lumea Nouă este despre o nouă cultură, un nou spirit de viaţă, despre schimbarea pe care o mână de oameni o pregătesc prin creaţiile lor, puse la dispoziţia celorlalţi. Lumea Nouă este compusă din români creativi, care fac cercetare din plăcere, care iubesc tehnologia şi care lucrează zile şi nopţi pentru o idee, aşa cum Edison şi-a dedicat întreaga viaţă ca să descopere becul, un lucru pe care acum în considerăm mărunt, dar care a dus la evoluţia explozivă a întregii lumi.
Mediafax, împreună cu Ciuc România, vă prezintă un serial despre creaţiile şi poveştile de succes ale acestor români din Lumea Nouă.
O campanie | şi |
Citeşte şi: LUMEA NOUĂ | Mălina, fata care a visat cu ochii deschişi. De la şcoala de dans, la locul 1 în lume la FLORETĂ: "Dacă nu visezi să ajungi acolo sus, nu ai cum să fii sus de tot!"
Citeşte şi: LUMEA NOUĂ | O nouă româncă face senzaţie în lume. La doar 21 de ani, Cristina Laslo calcă pe urmele celei mai bune jucătoare mondiale din handbal: Îmi trăiesc visul
Citeşte şi: LUMEA NOUĂ | Invenţia care îi va ajuta pe nevăzători să se deplaseze în siguranţă. Povestea românului care a creat un dispozitiv revoluţionar
Citeşte şi: Tinerii din LUMEA NOUĂ. O campanie despre deschiderea pe care câţiva oameni o au pentru a schimba România
Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.