LUMEA NOUĂ | Mălina, fata care a visat cu ochii deschişi. De la şcoala de dans, la locul 1 în lume la FLORETĂ: "Dacă nu visezi să ajungi acolo sus, nu ai cum să fii sus de tot!"

În vara lui 2015, o româncă era numărul unu în scrima mondială. Însă nu la spadă, arma care a adus ţării noastre cele mai multe medalii europene, mondiale şi olimpice în ultimele două cicluri olimpice. Ci la floretă. Campioana avea 18 ani şi câştiga Cupa Mondială rezervată junioarelor. Asta cu o lună înainte de a da “examenul maturităţii”, Bacalaureatul. Numele ei: Mălina Călugăreanu.

Share pe Facebook 8339 afişări

Mălina, fata care a visat cu ochii deschişi, la un pas de stadionul Ghencea. De la şcoala de dans a lui Mihai Petre, la locul 1 în lume la floretă: "Dacă nu visezi măcar o dată să ajungi acolo sus, nu ai cum să fii sus de tot!"

"Eram numărul unu la floretă, făceam meditaţii pentru Bac, făceam meditaţii şi pentru admiterea la facultate. Pentru că am dat admitere la facultate în aceeaşi vară. Am terminat pe locul 1 Cupa Mondială, după ce am câştigat două concursuri de etapă mondială, de două ori am mai fost pe podium, o dată am fost în top 8 şi o singură dată am ratat, am clacat şi am rămas undeva în 32, în 64. Dar au fost reuşite celelalte concursuri", începe să deruleze înapoi filmul început de Mălina Călugăreanu acum doi ani.

Zâmbetul i-a cuprins parcă întreaga faţă, emană energie, gesticulează cu mâinile, pare la fel de greu să prinzi un cadru "îngheţat" pe aparatul de fotografiat în timp ce vorbeşte, ca şi în timpul unui asalt pe planşă. Vorbeşte cu mare drag de cel mai încărcat an al ei. Fata timidă care s-a prezentat la întâlnire, în faţa hotelului Bulevard, vis-a-vis de stadionul Ghencea, lăsase locul uneia mult mai încrezătoare.

"După ce s-a încheiat Cupa Mondială, am mai avut o lună până la Bacalaureat şi în perioada respectivă am renunţat puţin la scrimă: adică nemaiavând competiţii, am fost doar la 2-3 antrenamente pe săptămână, eu – care mă antrenam de luni până sâmbătă. Practic, am înjumătăţit antrenamentele, pentru că trebuia să acord mai multă atenţie şcolii", explică sportiva Stelei.

"Incredibila primă jumătate a anului 2015": Puneam totul pe foaie, programul era lipit pe uşa de la şifonier

Faptul că a avut Bacalaureatul în acelaşi an în care a avut cel mai important concurs a făcut-o să nu piardă timpul şi şi-a structurat totul pe un calendar pe care-l repecta cu sfinţenie. 

"Am fost obligată să fac meditaţii în paralel, pentru că pierdeam mult de la şcoală plecând foarte des la concursuri şi având antrenamente, pierdeam firul şi automat nu mai înţelegeam. De aceea, am fost nevoită să mă pregătesc separat. Apoi, faptul că am avut multe lucruri importante de făcut în anul acela – m-a organizat. Aveam făcut programul pe foaie: la ora asta mă trezesc, la ora asta merg la liceu, la ora asta am antrenament, pe urmă plec la meditaţii şi la ora asta mănânc. Le aveam organizate pe toate, în tabel. Aici - învăţat la mate, aici - citit la română, şi îmi înregistram comentariile pe telefon şi seara mi le puneam în căşti. Mă culcam cu câştile în urechi, ascultând lecţiile la română. Programul era lipit pe uşa de la şifonier. Ştiam exact ce aveam de făcut şi aşa am reuşit", derulează mai departe, cadru cu cadru, floretista de 20 de ani.

Ritmul: unul infernal. Alert. Sacadat. Fragmentat. Repetitiv. Ca şi scrima

"În clasa a 12-a învăţam dimineaţa şi începeam programul la 7:30. Mă trezeam în jur de 5:30 dimineaţa, iar programul zilei se termina uneori şi seara la 12:00  - în funcţie de cât stăteam să învăţ, pentru că veneam de la antrenament şi bineînţeles că de emoţie nu puteam să mă culc imediat: trebuia să mai fac un exerciţiu la mate, trebuia să mai citesc ceva la română, să mai fac o variantă de bac la biologie... Şi am rezistat", răsuflă uşurată "Măli", aşa cum o alintă prietenii.

Vara lui 2015 a avut "happy ending" pentru Mălina. Şi nu mai este vorba despre faptul că era regina floretei sau proaspăt-studentă.

"Şi m-am şi distrat: cum am terminat cu admiterea, am plecat un weekend la mare – cred că a fost cel mai frumos weekend pe  care l-am avut, pentru că eram deja intrată la facultate - unde mi-am dorit, eram împlinită şi pe plan sportiv - pentru că terminasem pe locul unu mondial, m-am bucurat să văd pe toată lumea mulţumită în jurul meu şi mândră de mine pentru că am reuşit să trec peste toate etapele astea! A fost cea mai frumoasă perioadă", spune Mălina, descriind ultimul cadru al rolei "incredibila primă jumătate a anului 2015".

"Am vrut să dau la medicină, dar mi-am dat seama că asta ar însemna că trebuie să termin cu sportul. Tot timpul mi-am dorit să fiu doctor. Deşi nu mi-a inspirat nimeni lucrul ăsta, nu am avut pe cineva în familie care să fie medic. Pur şi simplu mi-a plăcut mie, din ce vedeam în filme – şi mi se părea că este cel mai interesant să salvezi vieţile altora", se destăinuie Mălina, care avea să-şi urmeze pasiunea şi în medicină.

 

Ea face acum medicină pentru sportivi, kinetoterapie, un fel de a spune medicină. A reuşit într-un mod exemplar să îmbine şcoala cu sportul pentru că şi-a ascultat familia"Părinţii mei îmi spuneau tot timpul: şcoala trebuie să fie pe primul loc, pentru că forma fizică o să treacă. Şi nu ştii dacă o să poţi să faci ceva cu sportul. Nu îţi garantează nimeni că o să ajungi la cel mai înalt nivel. În condiţiile astea, tot timpul am fost şi cu şcoala. M-am orientat spre un liceu destul de bun (n. zâmbeşte cu subînţeles), adică am făcut Gheorghe Lazăr, mate-info, care nu are nicio legătură cu sportul!", povesteşte Mălina, despre felul în care a ajuns la liceul de top 5 din Bucureşti. 

"Trebuie să îmbini sportul cu ceea ce îţi place ţie să faci. Pentru că altfel, intervin frustrările şi un om frustrat nu mai are acelaşi randament", crede campiona mondială a junioarelor la floretă. 

Cum a descoperit însă scrima, este la fel de pasionant. "Scrima... o practica sora mea. Eu făceam dansuri. Ea este cu trei ani şi jumătate mai mare. Înainte, veneau antrenorii în şcoli, să îi întrebe pe copii dacă vor să încerce. Pe vremea aceea, sora mea nu făcea niciun sport. Noi stăteam aici, în Ghencea, la doi paşi de sală. Şi a zis, dacă tot eram aşa aproape, să încercăm. Pe mine nu aveau cu cine să mă lase acasă, aşa că sora mea m-a luat cu ea. Bineînţeles că eu n-am intrat la prima oră de scrimă, pentru că eram foarte mică. Am stat pe bancă şi mă uitam cum toată lumea se distrează! Tatăl meu a făcut polo câţiva ani. Şi am stat aproape de clubul sportiv al armatei, de-aia am şi venit la Steaua. Nu cred că un părinte şi-ar duce la început copilul să facă sport în celălalt capăt al oraşului"

Povesteşte că stătea în sală şi din când în când făcea câteodată scrimă! Adică i se dădea câte o floretă şi lovea într-un manechin, prin sală. "Apoi… pot spune că a fost noroc. Am plecat la un concurs de copii, aproape fără antrenament! Am avut noroc, pentru că am intrat în primii opt din ţară şi unul dintre antrenorii de atunci, Mihai Predescu, mi-a spus că dacă o să mă ţin de treabă o să câştig la următorul concurs", se amuză acum Mălina. 

Ea spune că floreta este un sport solicitant pentru că trebuie să gândeşti foarte mult, pentru că trebuie să vizualizezi înainte să execuţi, trebuie să ai în cap ceea ce urmează să faci, teoretic ar trebui să fii cu un pas înaintea adversarului, să gândeşti şi pentru el şi să gândeşti cum să contracarezi ceea ce ar putea face el. "Este un sport foarte frumos şi este un sport care te ajută să te dezvolţi atât fizic, cât şi psihic", mărturiseşte campioana. 

Floreta este un joc al minţii. "E foarte greu, pentru că trebuie să îţi stăpâneşti emoţiile, să îţi controlezi nervii, să îţi controlezi gândirea, să îţi controlezi gesturile, să nu arăţi adversarei că îţi este teamă, să nu dai impresia că nu ştii ce vrei să faci pe planşă – pentru că sunt şi momente în care parcă ţi se pune un văl pe ochi şi nu ai idee ce să mai faci", enumeră aceasta cât de important este să ai autocontrol. 

Palmaresul Mălinei Călugăreanu

• În 2017, CSA Steaua a câştigat prin Mălina Călugăreanu, Maria Boldor, Rebeca Cândescu şi Anca Săveanu, Cupa Europei la floretă, după 11 ani.

• Mălina este românca cu cea mai bună poziţie în clasamentul mondial publicat de FIE (Federaţia Internaţională de Scrimă, la floretă, feminin): ocupă în prezent locul 108, cu opt poziţii mai sus decât coechipiera ei, Maria Boldor.

• Pe 17 august, Mălina Călugăreanu va pleca alături de întreaga delegaţie a României la ediţia cu numărul 29 a Universiadei, organizată în 2017 la Taipei, între 19 şi 30 august. "Este foarte bine: nu am mai fost în Taipei, o să vedem ceva nou şi atunci să zicem că va fi ca o mini-vacanţă, pentru că noi vom avea doar două zile de concurs şi o să stăm mai mult. Şi o să ne mai relaxăm puţin", spune "Măli'.

Va împlini 20 de ani abia pe 15 septembrie. Vede însă lumea cu ochi maturi. Mai ales pe cea a sportului - una în care este încă o copilă, aflată la început de drum. Dar te face să iei aminte la ceea ce vede ea, acum. “Cred că în generaţia nouă, părinţii nu ştiu cum să îşi îndrume corect copiii la sport. Am văzut părinţi care îi aduc la sport pe cei mici şi deja îi împing de la spate: ‘nu, că tre’să facă performanţă, deci, domnu’ antrenor, să aveţi grijă de el, că vreau să ajungă sus’. Nimeni nu poate să-ţi garanteze că lui o să-i placă sportul ăsta. Tu l-ai adus să facă mişcare. Lasă-l să vezi cum se mişcă, dacă îi place. Pentru că dacă te împinge cineva de la spate să faci ceva, n-o să reuşeşti, dacă tu nu îţi doreşti.

Ce sfaturi are Mălina pentru a ajunge o floretistă de top

Mălina Călugăreanu crede că îţi trebuie aceleaşi lucruri care te duc în top în orice sport: o gândire destul de bună, să ai o rezistenţă fizică – măcar minimul necesar, pentru că sunt persoane cu calităţi fizice foarte bune, diferite – unele au viteză foarte bună, altele au avantaj la alonjă.

"Eu sunt mai înaltă şi am o fandare destul de lungă, dar sunt mai înceată decât o floretistă mai scundă, care se mişcă mai repede şi are centrul de greutate mai jos. Cred că îţi trebuie în primul rând dorinţa de a ajunge cel mai bun, pentru că dacă nu visezi măcar o dată să ajungi acolo sus, nu ai cum să fii sus de tot, pentru că nici măcar nu ţi-ai pus problema că ai putea fi acolo sus! Eu am visat cu ochii deschişi, m-am gândit de foarte multe ori cum ar fi să fiu pe podium, să mi se cânte imnul, cum ar fi să trag cu o sportivă foarte bună şi să o bat. Te gândeşti. Este inevitabil", spune Mălina.

 

Agenţia Mediafax, cu sprijinul Ciuc România, a pornit un demers pentru identificarea românilor din Lumea Nouă, oameni speciali care au reuşit cu tenacitate să cucerească noi teritorii, şă-şi împlinească un vis, tineri dinamici şi activi social, din zona new-wave care ridică în mod accelerat o astfel de societate.

Lumea Nouă este despre o nouă cultură, un nou spirit de viaţă, despre schimbarea pe care o mână de oameni o pregătesc prin creaţiile lor, puse la dispoziţia celorlalţi. Lumea Nouă este compusă din români creativi, care fac cercetare din plăcere, care iubesc tehnologia şi care lucrează zile şi nopţi pentru o idee, aşa cum Edison şi-a dedicat întreaga viaţă ca să descopere becul, un lucru pe care acum în considerăm mărunt, dar care a dus la evoluţia explozivă a întregii lumi.

Mediafax, împreună cu Ciuc România, vă prezintă un serial despre creaţiile şi poveştile de succes ale acestor români din Lumea Nouă.

O campanie şi

 

Share pe Facebook

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici