- Home
- Main Story
- BUCUREŞTI, (12.11.2011, 18:01)
- Cristian Fierbinteanu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisia de integritate a PSD se pronunţă asupra relaţiei Mircea Geoană-PSD
Comisia de integritate a PSD se pronunţă, duminică, în legătură cu situaţia în partid a lui Mircea Geoană, acuzat de nerespectarea unor decizii ale conducerii, reuniunea de la ora 13.00 având loc în contextul în care o serie de lideri şi filiale s-au declarat împotriva preşedintelui Senatului.
Urmărește
487 afișări
Comisia de integritate a PSD se pronunţă asupra relaţiei Mircea Geoană-PSD (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Comisia Naţională de Arbitraj şi Integritate Morală (CNAIM) a PSD a fost sesizată marţi de către preşedintele PSD, Victor Ponta, în legătură cu posibile încălcări ale Statutului de către Mircea Geoană, după ce BPN decisese înlocuirea acestuia din fruntea Senatului, iar acesta a respins hotărârea.
Comisia este formată din nouă membri aleşi direct de Congres, la lucrări participând şi câte un reprezentant al fiecărei filiale judeţene. Preşedintele comisiei este senatorul Dan Şova.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
Geoană a declarat, vineri, că participă la şedinţa Comisiei dacă Şova, pe care l-a acuzat că s-a antepronunţat în cazul său, va fi recuzat. Şova a răspuns că solicitarea lui Mircea Geoană privind recuzarea nu are acoperire în Statutul PSD. De asemenea, preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, sâmbătă, că Dan Şova nu poate fi recuzat de la conducerea Comisiei de Integritate a PSD, aşa cum a cerut Geoană, întrucât este o funcţie pe care o ocupă în urma unui congres.
Ponta a anticipat că Mircea Geoană va fi exclus din partid. El a declarat, joi, că "în PSD, luni, lucrurile sunt foarte clare, Mircea Geoană probabil va plăti pentru ceea ce a făcut". Întrebat dacă aceasta înseamnă că va fi exclus din PSD, Ponta a răspuns: "Probabil că da. Şi USL-ul ştie cu un an înainte de alegeri pe cine se bazează în bătălia cumplită de la anul
De altfel, aproape toţi liderii social-democraţi şi reprezentanţii organizaţiilor judeţene ale PSD care s-au pronunţat pe subiect au anunţat că susţin decizia BPN de înlocuire a lui Geoană de la şefia Senatului şi că acesta trebuie sancţionat pentru că nu a respectat decizia.
Printre organizaţiile judeţene care s-au pronunţat împotriva lui Geoană se numără cele din Prahova, Maramureş, Arad, Suceava, Mureş, Braşov, Vaslui.
Social-democraţii care s-au pronunţat împotriva lui Micea Geoană sunt Victor Ponta, Liviu Dragnea, Olguţa Vasilescu, Corina Creţu, Valeriu Zgonea, alături de o serie de deputaţi şi senatori social-democraţi.
Au existat reprezentanţi ai PSD care au avut poziţii mai nuanţate. Ion Iliescu şi Adrian Năstase au susţinut, marţi la prânz, că PSD nu va mai solicita revocarea lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului, întrucât partidul riscă să piardă şefia Senatului.
Ulterior, preşedintele PSD a declarat, pentru MEDIAFAX, că Adrian Năstase şi Ion Iliescu au exprimat opinii personale când au afirmat că PSD nu va insista pentru revocarea lui Mircea Geoană de la şefia Senatului, decizia partidului fiind alta.
Iliescu a afirmat ulterior că Mircea Geoană are stofă de trădător şi nu merită nicio concesie, menţionând însă că nu este adeptul excluderilor din partid şi adăugând: "Tinerii ăştia sunt mai pripiţi, cum ajunge unul şef vrea să-i dea afară pe ceilalţi".
Senatorul PSD Ecaterina Andronescu s-a declarat pentru încetarea "oricăror dispute" în cadrul partidului, ea subliniind că populaţia României are alte aşteptări de la formaţiunea social-democrată.
Senatorul PSD Miron Mitrea a declarat, miercuri, că Mircea Geoană mai are loc în partid, numai că acesta nu vrea să îşi găsească loc în această formaţiune politică. "Din punctul meu de vedere, Mircea Geoană mai are loc în partid, ca mulţi alţii. Păcat că el nu mai vrea să îşi găsească loc în partid", a răspuns el, întrebat dacă mai este loc în PSD pentru preşedintele Senatului.
De asemenea, organizaţia PSD Dolj a decis, miercuri, cu votul majorităţii primarilor social-democraţi din judeţ, să îl mandateze pe liderul filialei, Ion Prioteasa, membru în BPN al partidului, să îl susţină pe Mircea Geoană şi să nu voteze nici schimbarea acestuia de la Senat, nici excluderea din partid.
Vicepreşedintele PSD Ioan Chelaru a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că la Comisia de Integritate a PSD nu se va discuta, duminică, decizia BPN, ci dacă Mircea Geoană a încălcat sau nu Statutul formaţiunii.
Statutul PSD prevede că hotărârile Comisiei Naţionale de Arbitraj şi Integritate Morală pot fi contestate doar la Congres, singura cale de atac pe care o are Mircea Geoană, în eventualitatea unei sancţiuni a comisiei, la şedinţa care va avea loc duminică.
Statutar, în cazul lui Mircea Geoană, o eventuală sancţionare cu excluderea din partid poate fi luată de biroul organizaţiei din care acesta face parte, PSD Dolj.
Dacă Geoană ar fi avut funcţii într-una din structurile de conducere locale sau naţionale ale partidului, excluderea sa ar fi fost de competenţa organului ierarhic superior.
Totuşi, în Statut există o prevedere, la art. 161 alin (i), care conferă Biroului Permanent Naţional prerogative în ceea ce priveşte excluderea din partid în cazuri considerate excepţionale.
Astfel, pentru încălcări grave aduse Statutului sau prejudicii majore aduse PSD, sancţionarea cu excluderea din partid, a oricărui membru, poate fi decisă de Biroul Permanent, cu două treimi din voturilor membrilor săi de drept.
O altă sancţiune pe care ar putea-o primi Mircea Geoană este retragerea sprijinului politic pentru funcţia de preşedinte al Senatului, în conformitate cu art. 31 alin (c) din Statut. O astfel de decizie poate fi propusă de biroul organizaţiei din care face parte membrul respectiv şi aprobată prin hotărâre a BPN sau poate fi propusă de BPN, în situaţii excepţionale, şi aprobată de Comitetul Executiv.
Un precedent în ceea ce priveşte prerogativa BPN de a dicta excluderi din PSD s-a înregistrat în cazul senatorului Ion Toma. Acesta a fost exclus printr-un vot al BPN, fără ca decizia să mai treacă pe la organizaţia judeţeană Olt.
Deciziile de sancţionare ale membrilor PSD, hotărâte de CNAIM, se prezintă Comitetului Executiv Naţional.
(Material realizat de Cristian Fierbinţeanu, fierbinteanu@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe