Cum privesc grecii alegerile de peste o săptămână din statul elen

De la bătrânii cu pensiile tăiate până la tinerii care nu-şi găsesc de muncă, grecii se pregătesc, irascibili, pentru alegeri, hotărâţi să pedepsească Noua Democraţie şi Pasok, partidele care conduc ţara cu rândul de 40 de ani.

Urmărește
368 afișări
Imaginea articolului Cum privesc grecii alegerile de peste o săptămână din statul elen

Cum privesc grecii alegerile de peste o săptămână din statul elen (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Starea de nemulţumire şi nervozitate poate fi resimţită peste tot în Grecia, iar sondajele de opinie indică, cu o săptămână înainte de alegeri, că partidele dominante nu vor obţine mai mult de 40%, potrivit unui reportaj realizat de Reuters în micul oraş elen Maraton.

Georgios Pasayannis, în vârstă de 73 de ani, a lucrat timp de 40 de ani la Ministerul Apărării, perioadă în care a votat de fiecare dată cu Noua Democraţie, încrezător că formaţiunea conservatoare îi poate asigura un viitor liniştit.

Acum, Pasayannis spue că nu va mai vota niciodată pentru "pungaşii ăia" sau pentru partenerii lor de coaliţie, partidul de centru dreapta Pasok. Cele două partide rivale şi-au asumat în ultima parte a anului trecut guvernarea interimară, cu mandatul de a obţine un nou acord de finanţare externă de la FMI şi UE şi de a restructura datoria de stat. Alegerile anticipate au fost programate pentru 6 mai.

Pensia de 1.500 euro pe lună a fostului funcţionar public a fost tăiată cu o treime în cadrul programului de austeritate adoptat de executivul condus de tehnocratul Lucas Papademos şi susţinut în parlament de cele două partide. Venitul net rămas a fost diminuat şi mai mult prin creşterea taxelor existente şi aplicarea unor noi impozite.

Pensionarul vrea să se răzbune la alegerile din 6 mai.

"Plătim şi plătim, dar nu primim nimic în schimb. Ne-au furat şi ne-au minţit ani de zile. Sunt o gaşcă de escroci", oftează Pasayannis.

Pensionarii din Maraton oscliează între şoc şi furie în urma tăierilor, senzaţie împărtăşită în întreaga ţară.

Circa 2,8 milioane de greci, sau 30% din electoratul de 9,85 milioane de oameni, sunt persoane cu vârsta peste 65 de ani. Sondajele arată că cele două partide dominante vor fi părăsite în masă de foştii susţinători loiali din rândul pensionarilor.

Acestora li se vor alătura cei 1,4 milioane de tineri cu vârste între 18 şi 29 de ani, care reprezintă 15% din electorat. Rata şomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani a depăşit în Grecia 50%.

"Tinerii suferă cel mai mult din cauza acestor bufoni. Dacă eşti tânăr în Grecia, nu ai de muncă, nu ai speranţă, nu ai nimic", spune Vicki Karabela, 24 de ani, funcţionară la poşta din Maraton, unul dintre puţinii tineri din oraş cu loc de muncă.

Sondajele arată că principalii câştigători vor fi micile partide care se opun măsurilor dure de austeritate impuse de UE şi FMI. Noua Democraţie şi Pasok au câştigat, cumulat, 77% din voturi la alegerile din 2009, însă se estimează că vor cădea sub 40% pe 6 mai.

Deşi furia şi deziluzia celor două categorii sociale este similară, intenţiile de vot sunt diferite. Bătrânii vor rămâne la aceeaşi doctrină, însă vor vota cu partidele mai mici, în timp ce intenţiile tinerilor sunt foarte greu de anticipat, spun sondajele.

Nici Antonis Papas, 58 de ani, nu va mai vota cu unul dintre cele două partide. Pensionarul trăieşte de pe urma unui chioşc amplasat pe strada principală din Maraton şi, de când cu criza, are foarte mult timp liber, notează Reuters. Papas vinde băuturi, dulciuri, ziare, reviste şi tutun.

El se consideră norocos dacă vinde de 10-20 de euro într-o zi, sumă din care maximum o treime reprezintă profit. Acum trei ani, Papas spune că avea vânzări de până la 200 de euro pe zi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici