FOCUS: Incidente la marşul de comemorare a eroilor din Decembrie 1989

Marşul de comemorare a eroilor din Decembrie 1989, organizat de Noii Golani, luni seară, în Capitală, a fost marcat de incidente între manifestanţi, majoritatea tineri, şi jandarmi, atmosfera generală fiind mai aproape de una de peluză decât de una de pioşenie şi respect.

Urmărește
27 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Incidente la marşul de comemorare a eroilor din Decembrie 1989

FOCUS: Incidente la marşul de comemorare a eroilor din Decembrie 1989 (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

La începutul manifestaţiei, cei circa 200 de participanţi au ascultat numele câtorva zeci de tineri morţi în urmă cu exact 20 de ani, în timpul evenimentelor din 21 decembrie 1989. Atunci când lunga listă citită la un megafon s-a sfârşit, participanţii au păstrat un moment de reculegere, după care, de la fântâna din faţa Facultăţii de Arhitectură, unde erau adunaţi, au început marşul.

Manifestanţii au răspuns prompt la rugămintea şefilor dispozitivului de jandarmi, care le-au cerut să traverseze bulevardul Magheru prin pasajul Universităţii, pentru a evita blocaje sau chiar incidente în trafic, dată fiind starea proastă a drumurilor, acoperite de zăpadă şi polei. Ajunşi în faţa Teatrului Naţional, manifestanţii s-au încolonat şi au pornit, conform autorizaţiei obţinute de la Primărie, pe prima bandă a bulevardului, către Piaţa Romană.

Inopinat, manifestanţii - care până atunci scandau mesaje precum "Nu vă vom uita!", "Iliescu, judecat, pentru sângele vărsat" sau "Cinste lor, cinste lor, cinste lor eroilor!" - au început o serie de atacuri la adresa forţelor de ordine, strigând "România, stat poliţienesc". De altfel, acest slogan a fost auzit cel puţin la fel de des cu cele dedicate eroilor din Decembrie 1989 pe întregul traseu al marşului, în ciuda faptului că jandarmii au respectat întocmai condiţiile cerute de organizatori şi aprobate de municipalitate cu ocazia emiterii autorizaţiei de marş.

Participanţii au urmat traseul Teatrul Naţional - Piaţa Romană - Bulevardul Dacia - Calea Victoriei - Piaţa Revoluţiei, oprindu-se preţ de câteva minute în faţa hotelului Intercontinental, unde revoluţionarii din 1989 au înălţat celebra baricadă, dar şi în faţa Sălii Dalles, unde în urmă cu 20 de ani s-a făcut aşa-numita "baricadă umană" sau în Piaţa Romană, în faţa fostului Hotel Bucureşti şi, în final, în faţa fostului sediu al Comitetului Central al PCR, locuri unde, în urmă cu exact 20 de ani, mureau oameni. La fiecare oprire, cei 200 de manifestanţi scandau mesaje de mulţumire şi recunoştinţă pentru cei căzuţi în timpul sângeroaselor evenimente din Decembrie 1989.

Ajunşi în Piaţa Revoluţiei, participanţii, care purtau în mâini drapele cu stema decupată, asemeni celor folosite în urmă cu 20 de ani, dar şi bannere pe care erau scrise numele unor tineri eroi ai Revoluţiei, şi-au manifestat intenţia de a merge sub celebrul balcon al fostului Comitet Central, pentru a aprinde lumânări. Au fost însă opriţi de jandarmi, care nu le-au permis să se apropie de clădire, actual sediu al Ministerului de Interne. A urmat o tentativă de negociere între liderii manifestanţilor şi şefii echipei de jandarmi, eşuată însă, după care cei care porniseră într-un marş de comemorare au încercat violent să rupă cordonul de jandarmi şi să ajungă în apropierea balconului.

Câţiva au reuşit, însă majoritatea nu, motiv pentru înjurături, îmbrânceli şi chiar câteva lovituri schimbate cu jandarmii. Unul dintre participanţi a fost chiar ridicat de jandarmi şi amendat pentru scandal.

După ce forţele de ordine i-au făcut, cu greu, să priceapă că nu pot ajunge sub balcon, protestatarii au plecat, pe strada Câmpineanu, fără escortă de jandarmi, către Sala Dalles de pe Magheru, punctul terminus al marşului. Profitând de lipsa pazei, la traversarea bulevardului Magheru dinspre strada Câmpineanu către Batiştei, manifestanţii au blocat un sens de mers, rămânând pe trecerea de pietoni, desfăşurând un banner pe care se putea citi mesajul principal al acţiunii lor, "Eroii nu mor niciodată" şi blocând traficul pe sensul Universitate-Romană.

Şoferii aflaţi în trafic la o oră de vârf a zilei au claxonat în zadar, căci manifestanţii nu au părăsit strada decât după câteva minute bune, atunci când o echipă de jandarmi i-a înconjurat şi i-a dirijat spre trotuar. A urmat o nouă serie de scandări la adresa poliţiei, după care manifestanţii s-au retras, îngheţaţi, la căldură, în Sala Dalles, pentru un concert de colinde de sărbători.

Astfel, un marş de două ore ce părea o manifestare respectuoasă a unor tineri care au înfruntat frigul crâncen pentru a-i comemora pe cei care au murit în urmă cu 20 de ani pentru libertate s-a transformat într-una plină de excese şi provocări la adresa forţelor de ordine, într-o manifestaţie în principiu nedemnă, cu accente chiar grobiene, de peluză, care denotă falimentul celor 20 de ani care au trecut de la Revoluţie.

(Material de Ovidiu Vanghele, ovidiuv@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici