"Miniştrii" de la Cotroceni se remaniază mai des decât cei de la Palatul Victoria

Consilierii preşedintelui Traian Băsescu "se remaniază" mai des ca miniştrii. Cinci consilieri prezidenţiali - care au rang de ministru - au părăsit Palatul Cotroceni în acest an, din diferite motive, iar şeful statului şi-a refăcut doar o parte din echipă, prin numirea a doi noi consilieri.

Urmărește
366 afișări
Imaginea articolului "Miniştrii" de la Cotroceni se remaniază mai des decât cei de la Palatul Victoria

"Miniştrii" de la Cotroceni se remaniază mai des decât cei de la Palatul Victoria (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Preşedintele Traian Băsescu şi-a început primul mandat de şef al statului cu şase consilieri prezidenţiali, respectiv Theodor Stolojan - pentru probleme economice şi sociale, preşedintele Fundaţiei pentru o Societate Deschisă Renate Weber - pentru probleme juridice, Adriana Săftoiu - pentru relaţii publice, Claudiu Săftoiu - pentru politică internă, Andrei Pleşu - pentru politică externă şi Vasile Blaga - pentru securitate naţională.

Primul consilier care a plecat de la Palatul Cotroceni a fost Vasile Blaga, care a renunţat la funcţie după doar opt zile, pentru a fi numit ministru al Administraţiei şi Internelor în Guvernul Tăriceanu.

Ulterior, au demisionat consilierii prezidenţiali Andrei Pleşu, fără o motivaţie publică, Renate Weber, invocând motive de sănătate, Claudiu Săftoiu, pentru a prelua funcţia de director SIE, Theodor Stolojan, pentru a fonda PLD şi Sergiu Medar, din motive de sănătate. Consilierii de stat Elena Udrea şi Stana Anghelescu au plecat de la Palatul Cotroceni în urma unor scandaluri publice care au afectat imaginea lui Traian Băsescu.

Stana Anghelescu a fost acuzată că ar fi intervenit la ANAF în favoarea soţului ei care era producător de tutun şi avea datorii. În cazul Elenei Udrea, presa a avut o campanie de dezvăluiri privind afacerile soţului ei, Dorin Cocoş, cu Primăria Capitalei şi cu afacerişti apropiaţi PSD.

Ulterior, la sfârşitul lui martie 2006, un alt consilier avea să demisioneze: Adriana Săftoiu, considerată drept cel mai fidel consilier al lui Traian Băsescu. Ea a fost în permanent conflict cu fosta consilieră de stat la Palatul Cotroceni Elena Udrea, această situaţie fiind de notorietate în cadrul Administraţiei prezidenţiale şi în PD. De altfel, demisia Adrianei Săftoiu a venit la câteva zile după ce soţul ei, un alt fost consilier prezidenţial, a plecat de la conducerea SIE.

Traian Băsescu rămâne astfel fără ultimul consilier prezidenţial care mai lucra la Palatul Cotroceni din echipa cu care şi-a preluat mandatul de preşedinte la sfârşitul anului 2004.

Numit în funcţia de consilier prezidenţial la Departamentul pentru Relaţia cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă, preluând postul lăsat liber de Claudiu Săftoiu, Teodor Baconschi alege calea diplomaţiei, în august 2007 fiind numit de către preşedintele României ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Republica Franceză.

În cel de-al doilea mandat prezidenţial, Traian Băsescu a rămas fără alţi consilieri prezidenţiali sau de stat. Printre aceştia, Cătălin Avramescu, pentru un post de ambasador în Finlanda, Ion Pascu, Şeful Compartimentului Protocol din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, numit în aprilie 2008 ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Turcia, Cristian Preda, care a optat pentru calitatea de europarlamentar.

Alte două demisii ale unor consilieri prezidenţiali au venit ca urmare a dezbaterilor publice.

Este vorba despre cea a fostului consilier prezidenţial pe probleme de afaceri interne, Alexandrina Gătej, care a invocat speculaţiile denigratoare la adresa sa, după ce CNSAS a confirmat că nu există dovezi că ar fi colaborat cu Securitatea. Demisia Alexandrinei Gătej a fost anunţată exact în urmă cu an, în 30 decembrie 2010.

Un alt caz este cel al lui Sebastian Lăzăroiu, plecat de la Cotroceni în primăvara acestui an în urma unor declaraţii care i-au iritat pe liderii UDMR.

Au urmat demisiile consilierilor prezidenţiali Alexandru Gussi, din motive personale, şi Peter Eckstein Kovacs, care este împotriva proiectului minier de la Roşia Montană, în timp ce preşedintele Traian Băsescu s-a exprimat cu insistenţă asupra necesităţii începerii exploatării aurului.

În toamnă, şi consilierul prezidenţial Leonard Orban a plecat de la Cotroceni, însă pentru a prelua noul portofoliu al Afacerilor Europenere, din această poziţie având în continuare o colaborare strânsă cu Traian Băsescu.

Ulterior, Traian Băsescu şi-a adus doi noi consilieri prezidenţiali. Este vorba despre Iulian Chifu, care conduce Departamentul Afaceri Strategice, Securitate şi Politică Externă, şi despre recenta numire a fostului şef al DAE Bogdan Mănoiu în funcţia de consilier prezidenţial, pentru care nu a fost anunţat încă domeniul pe care îl va coordona.

De la 1 ianuarie 2012, un alt consilier prezidenţial pleacă de la Cotroceni: Anca Ilinoiu, care coordona Departamentul pentru Relaţii Internaţionale şi care lucra la Cotroceni de la începutul primului mandat de şef al statului al lui Traian Băsescu.

Surse de la Preşedinţie susţin că Bogdan Mănoiu ar fi fost adus la Cotroceni tocmai pentru a prelua atribuţiile Ancăi Ilinoiu.

(Material realizat de Gabriel Pecheanu, gabriel.pecheanu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici