REPORTAJ: 106 ani de ambulanţă - De la o trăsură cu cai în 1906 la un spital ambulant în zilele noastre

Prima salvare din Bucureşti a apărut în urmă cu 106 ani, iar bolnavii erau transportaţi cu trăsura mânată de vizitiu, echipajul era format din agenţi stradali ce ajungea la caz după 30 de minute, în timp ce astăzi ambulanţele sunt adevărate spitale ambulante, cu personal de top şi sute de voluntari.

Urmărește
803 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: 106 ani de ambulanţă - De la o trăsură cu cai în 1906 la un spital ambulant în zilele noastre

106 ani de ambulanţă: De la o trăsură cu cai în 1906 la un spital ambulant în zilele noastre (Imagine: Ghita Porumb/Arhiva Mediafax Foto)

Prima "Salvare" din Bucureşti a apărut în iulie 1906 din iniţiativa privată a profesorului Nicolae Minovici sub deviza: "Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor". Echipajul era format din vizitiu şi sergenţi de oraş instruiţi de doctorul Minovici.

"Trăsurile ajungeau la caz în galopul cailor în mai mult de jumătate de oră, cu traficul de atunci din Bucureşti", a relalat, sâmbătă, directorul medical dr Cristian Grasu, preşedintele Asociaţiei Serviciilor de Ambulanţă din România.

Astăzi, serviciul de ambulanţă are maşini dotate la cele mai înalte standarde, mici spitale pe roţi, care pot salva milioane de vieţi şi care ajung la urgenţă majoră în 11-25 de minute.

Ambulanţele Capitalei îngregistrează în medie peste o mie de solicitări pe zi, cu diferenţe în perioadele cu temperaturi extreme. Cele mai multe solicitări sunt pentru cazuri care nu pun viaţa în pericol, cum ar fi febre şi colici abdominale, dar 45 la sută dintre cazuri sunt urgenţe de grad zero şi unu, a explicat directorul medical Cristian Grasu.

Cea mai acută problemă cu care se confruncă astăzi ambulanţa, după 106 ani de existenţă, este lipsa acută de personal.

"Cele mai grele probleme la cei 106 ani vizează lipsa de personal. În ultimii patru ani, în care nu am putut angaja decât o personaă la şapte plecate şi-au spus cuvântul, deficitul depăşeşte 50 la sută, mai ales la ambulanţieri. De aceea, cei rămaşi muncesc mai mult. Avem 100.000 de ore supliemntare pe care nu le putem plăti, deşi avem bani. Muncind în aceste condiţii, oamenii se uzează fizic şi psihic, se îmbolnăvesc şi intră în concediu medical. Este o situaţie foarte gravă", a susţinut dr.Cristian Grasu

Cu toate aceste probleme grave, la aniversarea celor 106 ani de existenţă, angajaţii Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABI) au venit în număr mare să-şi primescă musafirii. Zeci de bucureşteni au asistat, sâmbătă, la interveţii simulate privind un stop cardio-respirator şi un accident în care o persoană a căzut de la etaj în timp ce spăla geamurile.

"Nu am vrut să demonstrăm că angajaţii îşi cunosc foarte bine meseria, pentru că în cele două simulări au intervenit voluntarii noştri. Avem 500 de voluntari care au intervenit arătând că sunt foarte bine pregătiţi. O primă demostraţie a fostă făcută pe un manechin. Era vorba despre o persoană în stop cardio-respirator pe motiv de fibilaţie ventriculară pe care au rezolvat-o în 18 minute. Pentru că au executat menevrele corect, manechiul, unul special, a deschis ochii. A doua simulare a fost realizată pe un voluntar. El a simulat că ar fi căzut de la înălţime în timp ce spăla geamurile. Cazul a fost rezolvat în zece minute", a spus dr. Grasu.

Ca în fiecare an de aniversare, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov (SABI,) în parteneriat cu Societatea de Salvare Bucureşti, au organizat, în perioada 21-27 iulie 2012, "Zilele porţilor deschise", când mii de bucureşteni vizitează sediul salvării.

Programul "Fii voluntar pe ambulanţă pentru o zi!", organizat tot în acest interval, a adus la Salvare mulţi tineri care, alături de echipajul de pe ambulanţă, au avut ocazia să vadă cum este viaţa în "linia întâi", a mai spus directorul medical.

Festivitatea s-a încheiat cu înmânarea unor plachete aniversare angajaţilor care s-au pensionat în ultimul an.

"Mi-aş dori ca şi peste 106 ani Ambulanţa Bucureşti să fie tot aici", a spus la final dr. Cristian Grasu.

(Material realizat de Elvira Gheorghiţă, elvira@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici